Seneste nyt om coronavirus 15. december

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad sker der? Onsdag bliver den delvise nedlukning udvidet til at gælde hele landet.

Hvad er status pĂĄ tallene? Tirsdag blev der konstateret 2992 nye smittetilfælde i Danmark. Se alle tallene her.

 

Trump vil opfordre amerikanerne til at blive vaccineret

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil "absolut" opfordre amerikanerne til at blive vaccineret mod coronavirus. Det siger pressesekretær i Det Hvide Hus Kayleigh McEnany ifølge The Guardian.

Præsidenten vil desuden ogsĂĄ selv blive vaccineret, siger McEnany. 

Én ud af ti spaniere har haft coronavirus

Et nationalt studie i Spanien har undersøgt, hvor mange spaniere der har antistoffer mod coronavirus i kroppen. Over 51.000 personer var med i studiet, som viser, at Ă©n ud af ti spaniere har haft coronavirus. 

- Én ud af ti personer, som bor i Spanien, skal have været smittet. Halvdelen under den første bølge, og den anden halvdel under denne anden epidemiske bølge, udtaler Raquel Yotti, som er direktør i det spanske sundhedsinstitut, der stod i spidsen for undersøgelsen, ifølge The Guardian.

Brostrøm om mulig vaccine mellem jul og nytår: Utroligt gode nyheder

Den første coronavaccine kan muligvis komme til Danmark allerede mellem jul og nytĂĄr, hvis alt gĂĄr vel. Det slog sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fast tirsdag overfor TV 2. 

Og det glæder direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. 

I en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen siger han:

- Det er utroligt gode nyheder. Vi er naturligvis i fuld gang med at lægge sidste hĂĄnd pĂĄ de praktiske planer for udrulningen af vaccinerne til hele landet. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndigheder, danske regioner og kommunerne, udtaler Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Brostrøm siger samtidig, at der i første omgang vil være en begrænset mængde vacciner til rĂĄdighed til personer i risikozonen samt sundhedsarbejdere i frontlinjen. 

- Vi forventer at modtage en begrænset mængde vacciner i første omgang, og dem skal vi prioritere til de personer, der er i allerstørst risiko, for eksempel beboere pĂĄ plejehjem og ældre med meget svær sygdom. Vi vil ogsĂĄ prioritere udvalgt frontpersonale pĂĄ blandt andet sygehuse og plejehjem, bĂĄde fordi de varetager meget kritiske funktioner, og for at forebygge smitten der, siger Søren Brostrøm.

Rapport: Svensk ældrepleje var "dårligt rustet til at håndtere en pandemi"

Den svenske ældrepleje var "uforberedt og dĂĄrligt rustet til at hĂĄndtere en pandemi", lyder konklusionen i en delrapport fra den svenske coronakommission. 

Kommissionen er nedsat til at se pĂĄ regeringens indsats under pandemien. 

Både den nuværende regering under statsminister Stefan Löfven og tidligere regeringer bærer ansvaret, hedder det. Det skriver nyhedsbureaet TT ifølge Ritzau.

Mette Frederiksen ser "med stor bekymring" pĂĄ udviklingen

Statsminister Mette Frederiksen (S) er meget bekymret for coronapandemiens udvikling i Danmark lige nu. Det skriver hun tirsdag aften i et opslag pĂĄ Facebook. 

- Stadig flere bliver indlagt. Og smitten spreder sig for hurtigt i store dele af landet. Det er afgørende, at vi i fællesskab faĚŠr smitten ned nu, skriver hun blandt andet. 

Statsministeren opfordrer danskerne til at stĂĄ sammen ved at holde afstand. Desuden minder hun om, at 2021 forhĂĄbentlig bliver ĂĄret, hvor vi siger farvel til de begrænsninger, coronapandemien har givet os. 

Region Hovedstaden opfordrer til at afbestille testtid

- Giv din testtid til en anden, hvis du ikke skal bruge den!

SĂĄdan skriver Region Hovedstaden i et Facebookopslag, hvor de opfordrer borgere til at afbestille deres testtid, hvis de ikke skal bruge den. 

- Rigtigt mange borgere glemmer at afbestille deres testtid, hvis de ikke skal testes alligevel. Vi havde i gĂĄr 800 udeblivelser alene i COVID-19 teststed Vingelodden i København. Det er 800 tider, som kunne være gĂĄet til andre borgere. Det gĂĄr desværre igen i alle teststeder, skriver de.

Besøgsforbud på alle plejehjem i Assens Kommune

Styrelsen for Patientsikkerhed har udstedt et pĂĄbud om midlertidige besøgsrestriktioner pĂĄ alle plejehjem i Assens Kommune, skriver TV 2 Fyn. I den seneste uge er der i kommunen registreret 117,2 smittede borgere per 100.000 indbyggere. 

Beboere pĂĄ plejehjem i kommunen har derfor kun i begrænset omfang mulighed for at fĂĄ besøg. Det gælder blandt andet, at besøg i mange tilfælde skal foregĂĄ udendørs. 

Heunicke: De første danskere kan måske vaccineres mellem jul og nytår

Der er mulighed for, at de første danskere kan få en vaccine mod coronavirus mellem jul og nytår. Sådan lyder det tirsdag aften fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et interview med TV 2

- Vi sidder nu og lægger sidste hånd på tidsplanerne. Forhåbentlig kan vaccinen komme i brug i Danmark i år - det vil sige i nogle af helligdagene omkring jul, siger han.

Regeringen indfører restriktioner i hele landet

Regeringen har besluttet at udvide de restriktioner, der lige nu gælderi 69 kommuner, til alle landets 98 kommuner.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

- Jeg er alvorligt bekymret for den udvikling, vi lige nu ser i hele landet. Derfor udvider vi restriktionerne til samtlige kommuner for at bremse smitten og fĂĄ knækket kurven, siger Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister.

- Tiltagene vil til at starte med gælde til efter nytår, men Indsatsgruppen følger udviklingen meget tæt og vurderer løbende, om det skal indstilles til regeringen at indføre skærpede tiltag på denne side af jul, siger Magnus Heunicke.

Vejspærringer i Litauen for at stoppe smittespredning

I Litauen sætter politiet nu 250 vejspærringer op for at hindre spredning af smitte med coronavirus.

Kun folk som skal arbejde, lægebesøg eller deltage i begravelser, får lov til at passere. Det skriver blandt andet norske NRK.

Der er indført strenge restriktioner i Litauen efter en stigning i smitten i landet i efteråret.

Flere kirker kræver tilmelding til juleaften

For at kunne overholde krav om afstand laver flere kirker tilmelding til gudstjeneste juleaften. Det skriver TV Midtvest. 

En af kirkerne er Daugbjerg Kirke vest for Viborg, og TV Midtvest har talt med kirkens graver Torkil Stensig.

- Vi kan kun være cirka en tredjedel i forhold til normalt juleaften, og så for ikke at stå og afvise folk ved døren vil vi hellere have tilmeldinger på forhånd, så vi kan styre det på en sikker måde, siger Torkil Stensig.

Regioner fordobler antal af lyntest til 100.000 per døgn

Regionerne fordobler antal af lyntest til 100.000 per døgn. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Fredag i sidste uge lavede regeringen og Falck en aftale om 50.000 daglige lyntest.

Og mandag har Region Midtjylland så – på vegne af alle regioner – underskrevet aftaler med de fire private virksomheder SOS International, Aarhusvirksomheden Carelink og Copenhagen Medicals.

Coronasmitte på plejehjem var sidste uge rekordhøj

I sidste uge blev der registreret 199 coronatilfælde pĂĄ landets plejehjem. Det er det højeste antal pĂĄ en uge under hele coronapandemien ifølge en opgørelse fra Statens Serum Institut. Ugen forinden blev der registreret 116 tilfælde, sĂĄ der er altsĂĄ tale om en markant stigning. 

Desuden har coronavirus bredt sig til hele landet. SĂĄledes havde alle fem regioner i sidste uge smittede beboere – ugen forinden var det kun to regioner. Den seneste uge har der været smittetilfælde pĂĄ 57 plejehjem fordelt over hele landet, skriver Ritzau.

 2992 nye smittetilfælde i de seneste 24 timer

Tirsdagens coronaopgørelse fra Statens Serum Institut viser, at der er 2992 nye tilfælde af coronasmittede danskere. Mandag var tallet 3337.

11 er døde som følge af coronavirus i de seneste 24 timer. Mandag var tallet ni.

Antallet af indlagte stiger med 10 til 439, mens yderligere syv er indlagt intensivt, og yderligere fem  er i respirator.

Siden mandag er der testet 89.786 mennesker.

Se tallene her

Magnus Heunicke: Kontakttallet er fortsat 1,2

Coronasmitten er fortsat stigende i Danmark. Kontakttallet, der tidligere blev kaldt smittetrykket, er pĂĄ 1,2. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) pĂĄ Twitter.

Det svarer til, at 10 smittede i gennemsnit giver smitten videre til 12 andre.

- I alle dele af landet er smitten opadgående, dog særligt i Region Hovedstaden. Det er helt afgørende, at vi står sammen om at bremse smitten. Det er nu, skriver Heunicke.

OgsĂĄ i sidste uge blev kontakttallet opgjort til 1,2.

71 procent af amerikanerne vil lade sig vaccinere

71 procent af amerikanerne vil "helt sikkert" eller "formentlig" have en vaccine mod covid-19. Det viser en mĂĄling fortaget af Kaiser Family Foundation. Det skriver CNN.

En tredjedel af de adspurgte siger, at de vil have vaccinen så hurtigt som muligt. Mens 39 procent ”vil vente og se”, hvordan den indledende vaccination forløber, inden de selv vil under nålen.

Cirka 15 procent siger, at de "helt sikkert ikke" vil vaccineres. Denne gruppe har en hovedvægt af republikanere og lavtuddannede, og blandt de mest skeptiske er de 30-39-årige, folk, der bor på landet, og sorte.

- Nogle sorte er skeptiske, men det kan ændre sig med lidt mere information. 71 procent af disse vil ikke vaccineres på grund af frygt for sideeffekter, og halvdelen mener, at de kan få covid-19 på grund af vaccinen, siger organisationen i en meddelelse.

Samtidig vil én ud af fire republikanere ikke lade sig vaccinere, fordi de ikke mener, at covid-19 udgør en risiko.

To sexarbejdere får bøde og udvises for brud på coronarestriktioner i Norge

To rumænske prostituerede er i Norge blevet idømt en bøde på 20.000 norske kroner og er blevet udvist af landet. Det skriver den norske avis Adresseavisen.

Kvinderne har rejst igennem Tyskland og Danmark, inden de via Oslo drog til Trondheim, hvor de tjekkede ind på et hotel. Dermed har de brudt karantænereglerne i Norge.

- De har erkendt at have taget imod kunder på hotellet og er bortvist fra landet som en følge af brud på karantænereglerne, siger statsanklager Trygve Angen.

Restriktioner udvides nu til hele landet, erfarer TV 2

De gældende restriktioner i 69 kommuner udvides nu til hele landet. Det erfarer TV 2.

Det forventes at blive præsenteret af regeringen på et pressemøde senere i dag.

Læs mere her.

Europa gĂĄr efter vaccinegodkendelse 23. december

Den tyske avis Bild skriver tirsdag, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) sigter efter en godkendelse af covid-19-vaccine fra Pfizer og BioNTech 23. december. Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn, bekræfter tirsdag, at "godkendelse muligvis kommer 23. december".

Bild skriver, at vaccinationer dermed kan blive indledt i Tyskland inden nytår. Datoen 26. december er blevet nævnt, skriver dagbladet. Spahn sagde mandag, at han gerne så EMA arbejdede hurtigere for at få godkendt coronavacciner.

- Det, der er pĂĄ spil, er borgernes tiltro til EU's handlekraft, sagde Spahn.

Storbritannien og USA har godkendt vacciner og er i gang med at vaccinere borgerne. Bild skriver, at de hurtige nødgodkendelser, som er foretaget i USA og Storbritannien ikke er en mulighed for EMA. Agenturet kan kun godkende - eller ikke godkende.

Regioner opfordrer til at udskyde behandlingsgaranti

Behandlingsgarantien stĂĄr til at blive genindført 1. januar, men flere regioner opfordrer nu til, at den skal udskydes yderligere pĂĄ grund af presset pĂĄ hospitalerne fra coronasituationen.

Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland og næstformand for Danske Regioner, forestiller sig en mindre udskydelse på få måneder.

- Det giver god mening med en mindre udsættelse af patientrettighederne set ud fra det nuværende situation, hvor det i flere regioner ikke rigtig giver mening at genindføre behandlingsrettighederne igen.

- Lige nu må vi bare sige, at det har svært ved at give mening, fordi den offentlige kapacitet ikke kan trække mere, og der også er begrænset kapacitet i den private sektor, siger Ulla Astman til Ritzau.

Hun understreger, at det ikke er noget regionsrĂĄdet i Nordjylland samlet har taget stilling til.