Coronavirus

Minister bekræfter landsdækkende nedlukning: - Det er alvor nu

Hvad skete der? Den delvise nedlukning, der lige nu gælder i 69 kommuner, vil blive udvidet til hele landet. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Minister bekræfter landsdækkende nedlukning: - Det er alvor nu

Transportminister Benny Engelbrecht (S) bekræfter på Facebook, at alle landets kommuner bliver underlagt restriktioner gældende fra onsdag klokken 16. 

- Det er virkelig alvor nu. Coronaen har fået alt for godt fat i Danmark. Smittetallene er for høje, og antallet af indlæggelser stiger. Alt for meget, skriver han. 

Virolog savner restriktioner på rejser fra øst mod vest

Virolog Allan Randrup Thomsen kalder udbredelsen af restriktionerne forventelige, men han savner udmeldinger i forhold til danskernes bevægelsesfrihed. 

- Jeg synes, at det vil være uhensigtsmæssigt, hvis man kan rejse fra Øst- til Vestdanmark. Der må komme en eller anden henstilling eller restriktioner, der gør, at vi ikke rejser den vej, siger han. 

Efter en orientering tirsdag klokken 14 lød det fra borgmesteren i Assens, Søren Steen Andersen (V), at begrænsning af bevægelsesfrihed ikke var i spil. 

Begrænsning af bevægelsesfriheden er ikke i spil, siger borgmester

Borgmesteren i Assens, Søren Steen Andersen (V), bekræfter overfor TV 2, at den delvise nedlukning udvides til alle landets kommuner. 

Det har han sammen med de resterende relevante borgmestre netop fået at vide under en digital orientering af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). 

Søren Steen Andersen afviser, at en begrænsning af danskernes bevægelsesfrihed har været på tale under orienteringen. Han nævner specifikt spørgsmålet om, hvorvidt man burde lukke for trafik til og fra Sjælland. 

Weekenden vil vise, om den "store hammer" skal frem, siger professor

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, kalder udvidelsen af restriktionerne nødvendig, da vi ifølge ham befinder os på et niveau som i foråret. 

- Vi har jo ikke set effekten af de restriktioner, der blev indført sidste uge. Men hvis man følger tallene lige nu, går det den forkerte vej på alle parametre.

- Vi bliver nødt til virkelig at stramme op over hele landet. Der er nogle yderligere redskaber i værktøjskassen, som er meget mere alvorlige – som at man ikke kan bevæge sig rundt overhovedet. Der er vi ikke endnu, men efter weekenden må vi se, om der er behov for at tage den store hammer i brug, siger han.

Professorens ønskescenarie er, at antal nysmittede falder henover weekenden. Det vil ikke betyde, at vi er ude på den gode side af det, men at accellerationen i det mindste er dalet, siger han. 

Horesta: Nedlukning gør særligt ondt i Nordjylland

Den nationale nedlukning af endnu et hårdt slag for erhvervslivet - og det nordjyske af slagsen er særligt trætte af situationen lige nu. 

Det siger Lars Mourtizen, formand for den nordjyske del af Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet. 

Syv nordjyske kommuner har nemlig allerede én gang været underlagt særlige lokale restriktioner. Derfor gør det ondt, at de kommuner nu skal "igennem møllen igen": 

- Hele usikkerhed i at åbne og lukke koster hver gang. Det er utrolig hårdt både psykisk og økonomisk. Det er dybt tragisk, at vores branche hele tiden skal stå for og tage de tæv, de giver os, siger Lars Mouritzen til TV 2. 

Erhvervslivet forudser stort antal konkurser

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, byder udsigten til flere restriktioner velkommen, men: 

- Vi bør se på det sektor for sektor. Vi er enige om, at coronaen skal bekæmpes, men erhvervslivet skal behandles forskelligt alt efter, hvilke sektorer der er tale om.

- Der er nogle industrier, der styrtbløder lige nu. Så der vil desværre komme et støt stigende antal konkurser i oplevelsesindustrien, siger han. 

Samtidig efterlyser han udbetalingen af de hjælpepakker, som talrige virksomheders overlevelse afhænger af. 

Borgmester om nye restriktioner: - Det kan ikke være anderledes

Borgmester i Nyborg, Kenneth Muus (V), siger forud for mødet med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) klokken 14, at han er klar til at iværksætte de nye restriktioner, der måtte komme.

- Jeg synes, at det giver god mening, at vi laver yderligere restriktioner. Det er selvfølgelig meget træls, og vi ville gerne være situationen foruden, men det kan ikke være meget anderledes, siger han til TV 2.

TV 2 har forud for orienteringen erfaret, at den delvise nedlukning, der lige nu gælder 79 procent af befolkningen, vil blive udvidet til resten af landet. 

Analytiker forventer indkaldelse til pressemøde snart

Der er endnu ikke indkaldt til et pressemøde.

TV 2s politiske analytiker Hans Redder forventer, at der tikker en indkaldelse ind, når borgmestrene i de berørrte kommuner er blevet orienteret. 

Det sker ifølge TV 2 FYN klokken 14.00. 

TV 2 erfarer: Delvis nedlukning udvides til hele landet

De lokale restriktioner, som lige nu er indført i 69 af landets kommuner, vil blive udvide at gælde hele landet. Det erfarer TV 2. 

Det betyder blandt andet, at skoleelever fra 5. klasse og opefter sendes hjem og skal undervises digital, og at restauranter, teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker skal holde lukket. Restauranter kan dog servere takeaway.

Det er fortsat uvist, om der vil komme yderligere restriktioner. 

Enhedslisten afviser restriktioner på juletrafik

Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten, mener, at det ville være for vidtgående at forbyde folk at rejse hjem og se deres familie i julen.

Han siger kort før hastemødet i Sundhedsministeriet, at tallene er bekymrende, og at nye initiativer er nødvendige. 

- For bør for eksempel overveje, om restriktionerne skal udvides til hele landet. Vi kunne også se på, om det skulle indføres yderligere restriktioner i hovedstadsområdet, siger han. 

Hvelplund kommer selv til at tage turen fra København, hvor han arbejder, til sit hjem i Nordjylland. Her vil han holde jul sammen med fire familiemedlemmer, fortæller han. 

Borgmestre indkaldt til møde med sundhedsministeren

Borgmestrene fra Faaborg-Midtfyn, Assens, Nyborg, Langeland og Nordfyn, er indkaldt til møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) klokken 13. Det skriver TV 2 FYN.

Det er fire ud af de i alt otte fynske kommuner, der i skrivende stund ikke er underlagt de lokale restriktioner. 

Heunicke: - Vi er parate til yderligere handling

Data for rejseaktivitet viser klare tegn på nedgang i samfundsaktiviteten efter den delvise nedlukning i sidste uge. Sådan skriver sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

- Vi følger meget tæt alle tegn på, hvad der kan vise sig at være en early warning (tidlig advarsel, red.) i Danmark og er parate til yderligere handling. 

Når sundhedsordførerne mødes til hastemøde klokken 12.15, er det med Heunicke for bordenden. 

Lokale restriktioner dækker 79 procent af befolkningen

I dag er 79 procent af befolkningen underlagt særlige restriktioner. 

Her gælder blandt andet, at skoleelever fra 5. klasse og opefter er sendt hjem og skal undervises digital, og at restauranter, teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker skal holde lukket. Restauranter kan dog servere takeaway.

De lokale restriktioner blev først indført i 38 kommuner - hovedsageligt i hovedstadsområdet, men også i Odense og Aarhus. 10. december blev restriktionerne udvidet til at gælde i yderligere 31 kommuner. 

Analytiker forventer pressemøde senere på dagen

De seneste gange sundhedsordførere er blevet indkaldt til møde i Sundhedsministeriet med så kort varsel, har der fulgt et pressemøde med nye coronatiltag kort derefter.

Derfor forventer TV 2s politiske analytiker Hans Redder, at det samme vil gøre sig gældende tirsdag. 

- Jeg hører mig til, at vi nok skal forvente et pressemøde i løbet af i dag, hvor vi vil høre mere om coronasituationen, siger han. 

TV 2 erfarer: Sundhedsordfører indkaldt til hastemøde

Følgegruppen, som består af partiernes sundhedsordførere, er kaldt til orientering i Sundhedsministeriet klokken 12.15. Det erfarer TV 2.

- Det er et møde uden dagsorden, men tidligere har et sådan møde indikeret, at nye restriktioner kan være på vej, siger TV 2s politiske reporter Hans Redder.

Mødet kommer samme dag, som en række eksperter har været ude med anbefalinger om yderligere coronarestriktioner frem mod jul.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.