Stigende smitte fører til aflyste operationer på stribe - nu sender læger og sygeplejersker bøn til regeringen
Mandag sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der stadig er planer om at genindføre patientrettighederne fra nytår.
Stigningen i antallet af covid-19-patienter og medarbejdere, der af forskellige årsager er hjemsendt i karantæne, presser nu hospitalerne i flere danske regioner i en sådan grad, at de er nødt til at aflyse planlagte operationer.
Således øgede Region Sjælland fredag sit beredskab fra niveau 1 til 2, og det samme sker i Region Midtjylland i næste uge.
Men til trods for, at sundhedsvæsenet flere steder nærmer sig sin maksbelastning, gjorde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) det mandag klart, at regeringen fra årsskiftet vil genindføre benhandlingsgarantien.
- Patientrettighederne træder i kraft igen. Der er ikke planer om andet, lød det.
Sundhedsmedarbejdere: Suspender ordningen
Garantien sikrer, at patienter bliver undersøgt og udredt inden for 30 dage efter henvisningen til et sygehus. Kan der ikke leves op til det, har man som patient ret til at vælge udredning på et privathospital.
Og ministerens melding bekymrer både Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd, der nu på det kraftigste opfordrer regeringen og regionerne til at udskyde planerne.
- Man vil i så fald sende et signal til befolkningen om, at de har en ret, som vi reelt set ikke kan leve op til, siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, til TV 2.
I Dansk Sygeplejeråd ønsker man også, at ordningen suspenderes, siger næstformand Dorthe Boe Danbjørg.
- Situationen er lige nu sådan, at der ikke er kontrol over epidemien. Vi er bekymret, og de meldinger vi får, er, at personalet er presset og har travlt, siger hun.
Ifølge Dansk Sygeplejeråd har medarbejderne stået i en form for krisesituation siden foråret.
- Mange af sygeplejerskerne har kørt på pumperne, og det er jo dem, der står derude og skal løfte opgaven, fortsætter Dorthe Boe Danbjørg.
SSI: Bekymrende udsigt
Mandag lød det i en risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), at udviklingen i covid-19-smitten i Danmark er "bekymrende, idet der er udsigt til et øget antal indlagte patienter med covid-19 i juleugen, risiko for yderligere spredning til plejehjem og andre institutioner samt risiko for stigende dødelighed".
På den baggrund opfordrede instituttet til yderligere restriktioner. Onsdag blev en række skærpede restriktioner præsenteret, så de på nuværende tidspunkt dækker 69 af landets 98 kommuner.
Torsdag blev 3075 danskere testet positive for covid-19, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.
Yderligere 88 personer er blevet indlagt med virussen, mens ni personer har mistet livet.