Dagens overblik 10. december

Denne liveblog opdateres ikke længere

Hvad sker der? Regeringen udvider den delvise nedlukning til at gælde 31 nye kommuner. Dermed er i alt 69 kommuner omfattet. 

Hvad er status? Torsdag er der registreret 3121 nye smittede det seneste døgn. Det er det hidtil højeste antal under pandemien i Danmark. Se alle tal her.

Dansk Erhverv om ny aftale: Et lettelsens suk

Dansk Erhverv er glade for, at der er kommet en bred politisk aftale, der igen giver virksomheder adgang til kompensation for faste omkostninger.

– Et lettelsens suk kommer fra rigtig mange virksomheder, som har været bekymret for, om de vil få del i hjælpepakkerne, så de kan overleve og sikre arbejdspladserne. Så det er en god start, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, til Ritzau.

Kulturminister: Det bliver nemmere for kunstnere at søge coronahjælp

Det bliver nemmere for landets kunstnere at søge coronahjælp fra staten. Også bagudrettet. Det fortæller kulturminister Joy Mogensen (S) til Politiken.

- Vi har arbejdet hele efteråret på at skabe overblik over, hvor det er, mange kunstnere og især musikere oplever, at ordningerne er svære at søge ind i. Den klarhed har vi nu, og derfor bliver vores kunststøtteordning nu revideret – også bagudrettet, siger hun til avisen.

Hjælpepakker genåbnes

Der bliver genåbnet for kompensation for faste omkostninger ved nedgang i omsætningen på 30 procent. Det har regeringen, Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet aftalt, oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Region indskærper: Mobile teststeder er for de unge

Borgere i alle aldre strømmer i disse dage til mobile testcentre, som er forbeholdt de 15–25–årige, og det får nu Region Hovedstaden til at skærpe tonen over for de voksne borgere.

– Bliv væk, og bestil tid i stedet ved de store, permanente testcentre, lyder beskeden ifølge TV2 Lorry.

Polen presser på for tidligere vaccinationer i EU

Det er på høje tid, at vaccinationsprogrammer mod coronavirus sættes i værk i Europa. Det mener den polske premierminister, Mateusz Maroawiecki.

Han foreslår på et EU–topmøde torsdag en fremrykning med "en uge eller ti dage". Det skriver Ritzau.

Minkavler i Mariager Fjord har beholdt sine mink for nu

Mens minkavlere landet over har haft travlt med at aflive millioner af mink, har minkavler Erik Vammen beholdt mellem 4000 og 5000 mink. Det har han, fordi det endnu ikke er ulovligt. Det skriver Nordjyske.

Farmen ligger ved Stinesminde på nordsiden af Mariager Fjord og har ikke været berørt af smitteudbrud. Derfor er det ikke ulovligt for Erik Vammen at holde mink, før en lov bliver godkendt. Det sker tidligst 21. december, skriver Nordjyske.

Populært strandhotel undgår fyring af 200 ansatte

Marienlyst Strandhotel i Helsingør undgår at fyre over halvdelen af sine medarbejdere op til jul. Det skriver TV2 Lorry.

Hotellet meddele onsdag eftermiddag, at 200 ansatte skulle fyres på grund af nye restriktioner. Men efter at regeringen med arbejdsmarkedets parter torsdag har udvidet betingelserne for at modtage lønkompensation for hjemsendte medarbejdere, er det for nuværende ikke aktuelt.

Ambassadør: Skiferie i Norge giver ikke mening

Det kan på nuværende tidspunkt blive svært, hvis man som dansker vil tage på skiferie i Norge. For høje danske smittetal samt norske karantæneregler gør projektet meget vanskeligt.

Derfor mener Danmarks ambassadør i Norge, Jarl Frijs–Madsen, ikke, at det giver mening at tage på en uges skiferie lige nu, siger han til Ritzau.

Amerikansk tv-vært er smittet med coronavirus

Den amerikanske tv–vært, skuespiller og komiker Ellen DeGeneres er konstateret smittet med coronavirus. Det skriver hun på Twitter.

Ellen DeGeneres har i snart to årtier været vært på et talkshow af samme navn.

Landsdækkende udgangsforbud i Frankrig

Frankrig lemper på seks ugers nedlukning, men indfører et landsdækkende udgangsforbud efter klokken 20 for at nedbringe coronasmitten.

Det træder i kraft fra 15. december og vil også gælde nytårsaften, men ikke juleaften. Restauranter og barer forbliver lukket, ligesom biografer, teatre og museer også skal være lukket i tre uger mere.

Det oplyser den franske premierminister, Jean Castex, ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Flere tusinde danskere dukker ikke op til coronatest

Der er lange ventetider til at få taget en coronatest mange steder i Danmark, men hver dag bliver flere tusinde danskere væk fra den aftale, de har booket tid til på coronaprover.dk.

Det viser et svar fra Sundheds- og Ældreministeriet til TV 2.

Danske Regioner: Nye testtider løbende frem mod jul

Frem mod jul bliver der løbende lagt nye testtider ud. Det oplyser Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner, opfordrer derfor til, at folk holder øje med nye tider på hjemmesiden www.coronaprover.dk.

De ekstra tider skyldes, at testkapaciteten bliver større dag for dag.

- Der kan dermed godt kan komme flere tider til på dage og ved teststeder, hvor der lige nu ikke er flere ledige tider, siger Stephanie Lose i meddelelsen.

Fængselsformand: Situationen er kritisk

Fængselsforbundet bakker op om, at der fra torsdag er indført en række nye initiativer, som begrænser de indsattes muligheder for besøg for at få bugt med smittespredningen i fængsler og arrester.

Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, siger i en pressemeddelelse, at situationen er "kritisk", da der har været flere udbrud blandt både ansatte og indsatte. Han mener, det er nødvendigt at bremse yderligere op.

Ny kommission skal granske regeringens håndtering af minksag

Der er nu enighed om, hvordan regeringens håndtering af minksagen skal undersøges.

Ifølge de radikales Jens Rohde bliver der tale om en såkaldt Granskningskommission.

- Det bygger på den samme retssikkerhed som en typisk kommissionsundersøgelse, men bygger på en større parlamentarisk forankring, siger han til TV 2.

Kofod: - Man vil næppe kunne rejse igen i morgen

De nye regionale rejsevejledninger vil fra fredag gøre det muligt at tilpasse rejseanbefalinger mere målrettet – særligt når smittesituationen i Europa bliver bedre.

Men man skal ikke forvente at kunne rejse på ferie igen lige foreløbig, understreger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en pressemeddelelse.

- Fredagens regionale rejsevejledninger vil afspejle den alvorlige smittesituation, der er i Europa netop nu. Der vil næppe være nye muligheder for at rejse i morgen, fordi det simpelthen går den gale vej mange steder både med smitten og med skrappe restriktioner, der gør det svært at rejse, siger han.

- Hovedhensynet er og bliver danskernes sundhed og sikkerhed. Det går vi ikke på kompromis med.

Udenrigsministeriet vil åbne for rejser til regioner med lav smitte

Der vil fremover kunne åbnes for rejser til lavrisikoregioner i karantænelande - orange lande - i EU/Schengen og Storbritannien. Det oplyser Udenrigsministeriet.

Regionale rejsevejledninger kommer fredag

Fremover bliver Udenrigsministeriets rejsevejledninger offentliggjort fredag klokken 16 – og fremover bliver vejledningerne opgjort på regionalt niveau. Det betyder, at det fremover vil kunne tillades at rejse til nogle regioner af et land, men ikke andre.

Hidtil er vejledningerne blevet opdateret hver torsdag på nationalt niveau.

Feriecenter lukker resten af året

Jesperhus Feriepark på Mors har besluttet at lukke ned resten af 2020 som følge af smittestigningen og de nye restriktioner, der fredag udvides til at gælde flere dele af landet. Det skriver ferieparken i en pressemeddelelse.

- Vi har besluttet, at vi aflyser alle ophold i feriecentret resten af året som følge af den seneste udvikling omkring covid-19 i Danmark og de restriktioner, der indføres fra morgen. Vi refunderer samtlige familier deres ophold, siger Peter Overgaard, direktør for Jesperhus.

Positivprocent er steget til 2,8

Positivprocenten er steget til 2,81. Det betyder, at 2,8 procent af de test, der er kommet svar på det seneste døgn, har været positive.

For en uge siden lå positivprocenten på 2,1, hvormed andelen af positive test har været stigende siden da.

Europæisk Centralbank vil booste coronaramt økonomi

Den Europæiske Centralbank (ECB) har besluttet at skyde yderligere 3720 milliarder kroner ud i Europas økonomi for at holde gang i hjulene under coronakrisen.

Det fremgår af en meddelelse fra centralbanken.

Konkret vil centralbanken forhøje et opkøbsprogram af obligationer til samlet 13.770 milliarder kroner. Programmet er samtidig forlænget til marts 2022. Det stod oprindeligt til at løbe frem til juni 2021.