Nyheder

Pokerspilleren Boris Johnson skaber tvivl blandt venner

Storbritanniens Brexit-løsning hænger på personligt diplomati fra en usikker premierminister

Europas og Storbritanniens fremtid afhænger denne weekend og i den kommende uge af, om en passioneret politisk spiller kan vurdere sine kort rigtigt. Eller om vi nu er nået frem til den sidste og dermed den ægte russiske babushka-dukke, som én af premierminister Boris Johnsons nære venner fremstiller det i sin portrætbog.

Det er denne Boris Johnson, som nu selv har overtaget Brexit-forhandlingerne og telefonen til EU-kommissionens forkvinde Ursula von der Leyen og Frankrigs præsident Emmanuel Macron. Og sandsynligvis sidder flere tunge statsministre som Tysklands Angela Merkel og Hollands Mark Rutte også med deres kort, som skal ind i det politiske spil.

Det er dage, hvor kilder i den britiske regering selv siger, at der højst er 50 procents chance for succes. Så da EU’s chefforhandler, Michel Barnier, lørdag formiddag tog Eurostar-toget fra King’s Cross station i London hjem til kontinentet, sad Johnson på sit kontor og forberedte sit personlige diplomati.

Og det første svar var, at der spilles kontant. Lørdagens samtale førte ingen steder.

Så søndag mødes Michel Barnier i stedet med den britiske forhandler, David Frost, i Bruxelles. Derefter kommer mandag den anden online samtale mellem Johnson og von der Leyen.

Så i de kommende dage må von der Leyen, Macron og Merkel selv regne på, hvilken Boris Johnson de nu står overfor.

Den britiske journalist og forfatter Tom Bower beskriver Johnson som et evigt paradoks. Han har kendt premierministeren i 30 år, og hans kone var i fire år Johnsons personlige rådgiver.

Bower beskriver en enspænder, der ikke kan udholde at være alene. Et betydeligt intellekt, der hele tiden leverer overfladesnak. En overambitiøs type, som er utroligt doven. En mand, der er desperat for at være leder, men ikke gider styre eller sætte sig ind i konsekvenserne af sine valg.

Boris Johnson står nu over for en målrettet og hårdtarbejdende Ursula von der Leyen. Hun har klaret at føde og opdrage syv børn, samtidig med at hun havde tunge ministerposter og topstilling i det tyske kristelige demokratiske parti. Den smule, de to har til fælles, er, at Johnson også menes at have syv børn – om end det præcise tal er usikkert, skriver The Independent. Han har ikke selv villet afsløre hvor mange.

Og tvivlen nager også hjemme i Johnsons konservative parti.

Det mest håbefulde portræt tegnes af lederen af Brexit-fløjen i partiet, Jacob Rees-Mogg, som nu er leder af underhuset:

- Vi har en utroligt stærk og effektiv ledelse, som er klar til at tage … beslutninger, der går imod det konservative partis grundlæggende filosofi.

Men hvis det er rigtigt, kan partiet så stole på Boris Johnson? Hans tre nulevende forgængere tror det ikke.

John Major (1990-97) om Johnsons politiske stil:

- Vores bombastiske optræden, vores råben op, vore trusler og vores stivnakkede holdning vil føre til, at vi får en elendig aftale eller slet ikke nogen aftale.

David Cameron (2010-16):

- Johnson er en løgner, som kun støttede Leave (brexit-kampagnen) for at opbygge sin egen karriere.

Theresa May (2016-19):

- Regeringen handler "hensynsløst og uansvarligt" uden at tænke på de langsigtede konsekvenser af dens vilje til at overtræde international lov.

De hårde ord opsummeres af forfatteren Alain Catzeflis, som skriver, at Johnson bluffer, men er rigtig dårlig til det. Universitetslektor Christopher Pich fra Nottingham Business School har på denne baggrund konkluderet, at der er to ”Boris Brands”.

  1. Før han blev premierminister, var Boris komikeren – selvsikker, sjov, underholdende og beundringsværdig. Hans pjuskede hår, optimisme, energi og de lynhurtige bemærkninger fra den tidligere journalist gjorde ham til en helt anden end de sædvanlige politikere. Men det var mere stil end substans. Mere fotos end virkelighed.
  2. Men som premierminister er han et helt andet brand. Han blev ”Boris the Commander”. En stærk, beslutsom leder med et øje for detaljen. Han gav udtryk for at have styr på sagerne. Han optrådte statsministeragtig, ærlig og troværdig.

Problemet er bare, at de to brands skal rummes i den samme person. Og det åbner spørgsmålet:

- Hvem er den virkelige Boris?, spørger Pich.

Det store spørgsmål er, hvilken Boris Johnson der er i telefonen, når han ringer til Ursula von der Leyen og Emmanuel Macron. Både britiske og europæiske medier mener, det er sidste stik, der nu skal spilles.

Hjemme i London advarer endnu en tidligere formand for det konservative parti, William Hague.

Hvis det hele slår fejl, vil økonomien tage alvorligt skade, advarer Hague. Baggrunden er, at Storbritannien i dag lider under den største nedtur i 300 år på grund af Brexit og coronakrisen. Den tidligere partiformand mener, at et sammenbrud er sandsynlig. Valget ligger hos Boris Johnson – hvem han så er.