Nyheder

Time Magazine kårer ’Årets barn’ for første gang

Se de fire andre nominerede til prisen længere nede i artiklen.

For første gang nogensinde har det det amerikanske nyhedsmagasin Time kåret ’Årets barn’.

Titlen er gået til den 15-årige amerikaner Gitanjali Rao.

Og der er ikke bare én, men flere gode grunde til at netop Gitanjali Rao er løbet med titlen.

I 2017 opfandt hun en enhed, der kan spore bly i drikkevand ved hjælp af nano-sensorer med kulstof.

Ideen til teknologien opstod, efter hun havde hørt om vandskandalen i Flint i Michigan, hvor indbyggerne i flere år havde drukket giftigt vand.

Senest har hun opfundet en app, der med brug af kunstig intelligens kan opfange onlinemobning.

Derfor kalder Time kalder hende også videnskabskvinde.

- Uanset hvor usikker verden kan føles, så er det beroligende, at enhver ny generation indgyder håb, skriver Time i forbindelse med kåringen.

'Jeg ligner ikke en typisk videnskabsmand'

Gitanjali Rao blev interviewet af skuespiller og aktivist Angelina Jolie umiddelbart efter, at hun havde modtaget den prestigefyldte pris.

I interviewet sagde den unge entreprenør, at hendes mål ikke længere bare er at finde løsninger på verdens problemer, men også at inspirere andre til at gøre det samme.

- Jeg ligner ikke en typisk videnskabsmand. Det er typisk en ældre, hvid mand. Det er nærmest, som om folk allerede har roller, ud fra hvilket køn de har, deres alder og hudfarve, siger hun.

- Så jeg vil virkelig gerne sende budskabet: Hvis jeg kan gøre det, så kan du også, siger hun.

Fra 'Årets mand' til 'Årets barn'

Time Magazine begyndte at kåre betydningsfulde og inspirerende personer i begyndelsen af 1900-tallet.

I 1927 udnævnte magasinet ’Årets mand’. Det blev senere ændret til ’Årets person’ - og den titel løb den svenske klimaaktivist Greta Thunberg med sidste år.

Her blev hun den yngste nogensinde til at blive kåret som ’Årets person’ af magasinet.

Den nye titel ’Årets barn’ skal skabe opmærksomhed om de kommende ledere blandt den yngre generation, siger Time.

Udover Gitanjali Rao var fire andre børn også blandt finalisterne til den nye titel.

Se dem her.

TYLER GORDON (14 år)

Tyler Gordon var blandt de nominerede til ’Årets barn’ for sine kunstneriske evner.

Som tiårige malede han sin rektor og vandt førstepladsen i en skolekonkurrence, og siden har malet over 500 portrætter af sorte mennesker, der inspirerer ham – senest Kamala Harris.

JORDAN REEVES (14 år)

Jordan Reeves er født uden venstre underarm, og det kickstartede, at hun begyndte at designe 3D-printbare proteser til børn – blandt andet i samarbejde med virksomheden Mattel.

Hun har derudover skrevet en bog om, hvordan det er at vokse op med et handicap.

BELLEN WOODARD (10 år)

Ideen til Bellen Woodards opfindelse kom, da hun i skolen tegnede og en klassekammerat bad hende om at række hende den hudfarvede farveblyant.

Bellen Woodard vidste, at det betød den fersken-farvede farveblyant – men hun tænkte alligevel så meget over det, at hun fortalte sin mor om episoden.

Siden har 10-årige Bellen Woodard skabt sine egne farveblyanter i forskellige ”hudfarver”, og hun kalder sig selv farveblyantaktivist.

IAN MCKENNA (16 år)

Ian McKenna fik ideen til at lave en køkkenhave på sin skole, efter han havde hørt, at næsten en fjerdedel af eleverne på Austin School ikke fik nok mad derhjemme.

Ian McKenna havde selv en køkkenhave hjemme hos sine forældre, og når der var mad i overskud, delte de ud til deres naboer. Det inspirerede ham til at lave en køkkenhave, så hans klassekammerater og skolens øvrige elever kunne tage grøntsager med hjem til deres forældre.

Han fik hurtigt hjælp af lokalområdet og ekspanderede, og nu – syv år senere – er hans køkkenhaveprojekt udvidet til fem skoler.