I Norge vil man nægte skilte forældre at flytte langt væk fra hinanden

Herhjemme er det også en problematik, at den ene forælder flytter barnet langt væk fra den anden forælder, lyder det fra forening.

Et lovudvalg i Norge arbejder lige nu på et lovforslag, der skal forhindre, at skilsmisseforældre kan flytte langt væk fra hinanden.

Flytter den ene forælder sammen med barnet til en anden landsdel, kan det være svært for barnet at opretholde kontakten til den forælder, der ikke flytter med, og det er til skade for barnet, skriver TV 2 Norge.

Bliver lovforslaget vedtaget betyder det i praksis, at en mor eller far ikke uden videre kan pakke kufferten, tage barnet med sig og etablere sig i en ny by langt væk uden den anden forælders samtykke.

Lovudvalget foreslår at lave en grænse, så det er muligt at flytte inden for en times kørsel af den anden forælder. Forslaget er endnu ikke blevet behandlet.

Mor sidder med magten

Jesper Lohse, der er landsformand i Foreningen Far, har besøgt Stortinget i Norge og deltaget i debatten om lovforslaget.

Han kalder det en moderne og forskningsbaseret model med fokus på barnet, som nordmændene lægger op til.

- Det er det helt rigtige set fra børnenes synsvinkel. Det gør, at barnet har begge sine forældre i livet, siger Jesper Lohse.

Han peger på, at det typisk er moren, der vælger at flytte væk med barnet, og faren, der får en lang afstand til sit barn.

- Der er ingen tvivl om, at det i langt de fleste tilfælde er far, der sidder tilbage, og at det er barn og far, der mister kontakten, siger han.

Også herhjemme er det en stor problematik, at skilte forældre bosætter sig langt fra hinanden, lyder det fra Jesper Lohse.

- Det er en kæmpe problematik. Det er noget af det mest frygtelige at opleve for et barn, der elsker både far og mor. Men også for den forælder, der sidder tilbage, siger han.

Sådan er det herhjemme i dag

I Danmark er det i dag sådan, at ved fælles forældremyndighed er det bopælsforælderen, der bestemmer hvor i landet, barnet skal bo. Forælderen, der ønsker at flytte til en anden by sammen med barnet, skal varsle den anden forælder seks uger forud for en flytning.

Siden 1. april 2019 er det muligt at give barnet ”delt bopæl”. Det betyder, at begge forældre er bopælsforældre. Ved delt bopæl er forældrene fælles om alle overordnede beslutninger i forhold til barnets daglige liv. Den ene forælder kan ikke på egen hånd beslutte, hvilken daginstitution barnet skal gå i, eller hvor i landet barnet skal bo.

Foreningen Far anbefaler, at børn som udgangspunkt ikke skal flytte mere end en time væk fra den anden forælder på samme vis som oplægget i Norge.

Hvis man alligevel gør det, skal der følge nogle pligter med for eksempel betaling af transport, når barnet skal besøge den anden forælder eller overflytning af bopælen til den blivende forælder.

- Hvis man risikerer at miste bopælen – og dermed alle velfærdsydelserne – og man skal betale for transporten, tænker forældrene sig om en ekstra gang, siger Jesper Lohse.

Ifølge Jesper Lohse er det ligeledes et stort problem, at den ene forælder flytter til en anden by uden barnet, så der bliver en lang afstand til barnet.

- Fælles forældreskab er simpelthen bedst for børnene som udgangspunkt og skal kendetegne moderne børnelovgivning, som er det Norge ser ud til at ville respektere.