USA VALG

Her er Joe Bidens plan - ifølge Rufus Gifford

Coronavaccinen er absolut topprioritet for Joe Biden, når han tiltræder i januar. Men det internationale samarbejde skal også genetableres.

Rufus Gifford, tidligere amerikansk ambassadør i Danmark, har under den amerikanske valgkamp været vicekampagnechef for Joe Biden. Hvad hans fremtidige rolle er i partiet, vil han endnu ikke afsløre.

Til gengæld fortæller han i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS, hvilke opgaver der har topprioritet for Joe Biden, når han tiltræder som USA's præsident i januar.

Allerøverst på to do-listen hos den kommende præsident, står der coronavirus og vaccine.

- Det har absolut topprioritet. Vaccinedistributionen og hastigheden på denne er meget vigtigt. Lad os være ærlige at sige, at Trump-administrationen har fejlet, når det angår håndteringen af coronavirus. Vi vil ændre kurs med det samme. Vi vil aktivere læger og videnskabsfolk og komme med en gennemtænkt strategi, der skal sikre amerikanske liv, siger Rufus Gifford i 'Lippert'.

Dog understreger han, at den nye administration også vil bygge videre på noget af det arbejde, der er sat i gang omkring coronavirus af Trump-administrationen.

Der vil ikke blive bevilliget flere penge til at bygge en mur

Rufus Gifford, vicekampagnechef for Joe Biden

Vil være præsident for alle amerikanere

Indenrigspolitisk er det, sammen med coronavirus, et kardinalpunkt for Biden at samle landet og vælgerne - også dem, der har stemt republikansk. Biden har tidligere sagt, at han vil være præsident for hele USA.

Måden, han vil samle folket på, er blandt andet ved at sikre, at ingen skal lide nød som følge af coronakrisen, siger Gifford:

- Det første, vi skal gøre, er, at vi skal have amerikanerne til at føle, at deres regering kæmper og arbejder for dem. Lige nu har vi en reel mulighed for at gøre det på grund af covid-19. Hvis man ser på smitteudviklingen i USA lige nu, eskalerer den lige nu meget mere i de rødeste (republikanske, red.) stater i Midtvesten end i de mest blå stater på kysten. Så her skal vi sikre, at alle amerikanere har penge på lommen. Vi skal sikre, at folk ikke mister deres job og hus som følge af det.

Det er bare en af måderne, Joe Biden vil vise, at han er præsident for hele USA. Rufus Gifford nævner også, at den landbrugsdyrkende del af USA vil kunne mærke forandringer, selvom de ikke tilhører Bidens kernevælgere.

USA's landbrug har lidt under handelskrigen med Kina - og det vil Biden rette op på ved at genetablere de internationale forbindelser.

Oprydningen efter Trump

Generelt vil den nye præsident komme til at bruge meget af sin tid på at "rydde" op efter Trump, lyder det fra Gifford.

Det gælder især på det udenrigspolitiske felt. Her har Trump nedprioriteret de internationale alliancer og blandt andet truet med at trække støtten til NATO helt, hvis ikke de europæiske lande øger deres bidrag til alliancen.

- Vi vil se en genetablering af vores alliancer - og ikke kun i de traditionelle alliancer som NATO, der i 75 år har sørget for, at vores verden er tryg og fredelig, siger Rufus Gifford.

Samarbejdet med de enkelte lande vil Biden også gå efter i sømmene - og det gælder ikke kun samarbejdet med stormagterne.

Endelig er der det helt store spørgsmål om, hvorvidt Trumps store projekt om at bygge en mur mod Mexico skal bestå.

- Der vil ikke blive bevilliget flere penge til at bygge en mur. Men når det angår de projekter, som er i gang, så er det Kongressen, der har noget at sige. Det er ikke præsident Bidens prioritet at bygge en grænsemur, men det er en forhandling, siger Rufus Gifford.

Se hele interviewet med Rufus Gifford på TV 2 PLAY.