Coronavirus

To ud af tre borgere lod sig coronatjekke i nordjysk massetest

Massetest, der blev sat i gang i jagten på muteret coronavirus, slutter søndag på Læsø.

180.643 nordjyder har gennem de seneste tre uger deltaget i en omfattende massetest af borgerne i syv nordjyske kommuner.

Det svarer til, at 66 procent af de i alt 275.000 borgere har sagt ja til at lade sig coronateste. Håbet var dog, at man kunne nå op på 75 procent af borgerne.

– Jeg synes godt, at man kan være tilfreds med den opbakning, i betragtning af at det jo er en frivillig ordning, siger overlæge Jan Nybo, der har stået i spidsen for regionens testprogram.

Massetesten blev indledt 6. november efter et pressemøde, hvor sundhedsmyndighederne kunne berette om fundet af den såkaldte cluster 5.

Det var et muteret coronavirus hos mink, der var blevet fundet hos 11 personer i Nordjylland.

Det særlige ved minkvarianten var, at den havde en nedsat følsomhed over for antistoffer, hvilket kunne give problemer i forhold til en kommende vaccine.

På den baggrund blev der indført skærpede restriktioner for de syv kommuner Frederikshavn, Vesthimmerland, Jammerbugt, Thisted, Brønderslev, Hjørring og Læsø.

Borgerne blev bedt om så vidt muligt at holde sig inden for kommunegrænserne, og borgerne blev opfordret til at blive testet.19. november blev de fleste restriktioner lempet igen, da der ikke var fundet nye tilfælde af cluster 5.

Stopper søndag

Massetesten fortsatte dog i de syv kommuner. Dog med lidt mindre interesse for at lade sig teste efterfølgende, forklarer Jan Nybo.

Testkaravanen stopper søndag, hvor turen er kommet til borgerne på Læsø.

De sidste par uger har Region Nordjylland fået stillet en kapacitet til rådighed for analysesvar af 18.500 daglige test.

Denne kapacitet er nu overgået til Region Midtjylland, der siden tirsdag har sat gang i en lignende massetest i Ringkøbing-Skjern og Holstebro kommuner.

Det skyldes en stigning i smittetilfælde med relation til mink.

Lægefaglig direktør Per Sabro Nielsen, Region Midtjylland, oplyser, at man denne weekend råder over en forhøjet kapacitet på over 20.000 daglige test.