Mink-sagen

Folketinget stemmer om mink-undersøgelse

Hvad sker der? Folketinget har i dag stemt om mulige måder at undersøge minksagen på. Alle forslag om mink-undersøgelser blev stemt ned.

Hvad sker der nu: Partierne mødes igen den 9. december for at forhandle, hvilken form for undersøgelse der skal sættes i gang.

Enhedslisten: - De radikale ville kun deres eget

Enhedslisten sender en del af skylden for den hurtigt kuldsejlede sondring i Folketinget vedrørende en undersøgelse af minksagen i retning af Radikale Venstre.

Et forslag fremsat af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, der blot lagde op til en uvildig undersøgelse – sandsynligvis i form af en advokatundersøgelsen – blev stemt ned af en samlet blå blok og de radikale

- I dag kunne Folketinget have vedtaget, at der etableres mulighed for parlamentariske undersøgelser. Men det skete ikke, fordi de radikale stemte imod. Fordi de radikale kun ville stemme for sit eget forslag, der ikke var flertal for. En stor brøler af de radikale, skriver partiets finansordfører, Rune Lund, på Twitter.

SF: - Vi leder efter en hybrid

SF's Carl Valentin fortæller om partiets overvejelser ved den hurtigt overståede afstemning i Folketinget, som endte uafklaret i forhold til at få undersøgt minksagen.

- Det er ærgerligt, fordi det havde åbnet for nye parlamentariske undersøgelsesformer. Dermed ville vi have fået et nyt redskab, som kunne undersøge regeringsmagten i det her land, og det havde gjort en stort forskel.

- Vi skal sætte os sammen alle partier og finde ud af, om man skal lave en kommission eller en granskning, som mere har karakter af en advokatundersøgelse. Det er centralt, at vi åbner for muligheden.

- Vi stemte ikke for de radikales forslag, fordi vi gerne ser en hybrid mellem en advokatundersøgelse og en hybrid, siger Valentin.

Flere partier sluttede sig til forslag om mistillid til regeringen

Nye Borgerlige gik til debat i Folketinget med et krav om mistillid til regeringen på baggrund af et lovbrud.

For forslag fra Nye Borgerlige stemte Dansk Folkeparti, de konservative, Nye Borgerlige selv og Liberal Alliance. Men da alle andre stemte imod faldt det også.

Pernille Vermund oplæg var:

- Folketinget udtrykker mistillid til regeringen. Regeringen har brudt loven. Regeringen fortsætter lovbruddet, efter at det er blevet offentligt kendt.

- Regeringen nedbryder med sine lovbrud tilliden til folkestyret. Folketinget pålægger derfor statsministeren at udskrive folketingsvalg og regeringen til at gå af. Tilliden til folkestyret må genoprettes, lød det.

Det var ventet, at der ikke ville være enighed torsdag. Partierne mødes igen 9. december for at forhandle, hvilken form for undersøgelse der skal sættes i gang.

Jens Rohde: - Det er kompliceret og kræver arbejde

Jens Rohde fra Radikale Venstre siger til TV 2, at der kommer en undersøgelse, men at det vil tage tid at finde formen og vejen i Udvalget for Forretningsordenen.

- Situationen har ikke ændret sig, selvom Folketinget ikke er nået til enighed. Vi skal finde en undersøgelsesform. Jeg kan konstatere, at der ikke er enighed om, hvilken form for undersøgelse, man skal lave. Det er kompliceret, vi er inde og røre ved grundlæggende retsbevidsthed. Hele vores parlamentariske demokrati. Vi står i hvert vores verdenshjørne, men vi skal nok finde en vej.

- Det gør ikke noget, at det kommer til at tage et par uger at finde ud af, hvad vi skal gøre. Der gik taktik i det i dag, siger Jens Rohde.

Kristian Thulesen Dahl: - Vi har ikke opgivet håbet

DF's leder Kristian Thulesen Dahl taler om at få "kød på skelettet" og kommer til at arbejde videre med at finde en form for undersøgelse videre i forløbet.

- Vi har ikke opgivet håbet om at få undersøgt det her. Det vigtigste er, at Radikale Venstre, som vil have en parlamentarikerundersøgelse, kommer til fornuft.

Det er afgørende, at regeringen er villig til at lægge alle oplysninger frem fra embedsværket, så vi kan få belyst præcist, hvad der er sket her, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Alle forslag om mink-undersøgelser stemt ned

En række beslutningsforslag om konsekvenser af minksagen i Folketinget er torsdag morgen blevet nedstemt. Forslagene dækkede over opfordringer til grundige undersøgelser af forløbet til en opfordring til regeringens øjeblikkelige aftræden.

En undersøgelseskommission kan have lange udsigter

Hvis de borgerlige får deres vilje, er det svært at spå om, hvornår kommissionen vil kunne drage sin konklusion.

Et kig tilbage på de tidligere nedsatte kommissioner viser, at den første og længste, PET-kommissionen i 1999, stod på i godt ti år. Anderledes kortfattet har den seneste, Instrukskommissionen, dog vist sig at være, da den ender med at strække sig over omtrent et år.

Udvalg skal fremover arbejde med konstruktion

Der kommer ikke nogen definitiv afklaring på modellen for undersøgelse i dag, fortæller TV 2s reporter Michael Robert Wichmann fra Christiansborg. Men sikkert er det, at der bliver nedsat et udvalg, som vil arbejde med modellen for en undersøgelse af mink-sagen fremover.

Radikale Venstre lægger sig lidt midt imellem

Folketinget kritiserer den manglende lovhjemmel i forbindelse med aflivning af samtlige mink i Dammark og konstaterer, at der er behov for en grundig undersøgelse af hele forløbet op til og efter beslutningen. Folketinget nedsætter et granskningsudvalg og en parlamentarisk undersøgelse. Regeringen bør stå til rådighed for alle oplysninger.

Nye Borgerlige vil have regeringen til at gå af

Folketinget udtrykker mistillid til regeringen. Regeringen har brudt loven. Regeringen fortsætter lovbruddet, efter at det er blevet offentligt kendt. Regeringen nedbryder med sine lovbrud tilliden til folkestyret. Folketinget pålægger derfor statsministeren at udskrive folketingsvalg og regeringen til at gå af. Tilliden til folkestyret må genoprettes.

S, EL og SF vil have uvildig undersøgelse

Beslutningen om at slå alle mink ned er rigtig i lyset af den klare og alvorlige risikovurdering fra sundhedsmyndighederne. Desværre er der begået alvorlige fejl i beslutningsprocessen. Forløbet skal derfor gennemgå en uvildig undersøgelse, ligesom der skal arbejdes med et nyt parlamentarisk undersøgelsesredskab, som kan tages i brug om nødvendigt.

LA, V, K og DF vil have hurtigarbejdende undersøgelseskommission

Folketinget konstaterer, at regeringens håndtering af minkskandalen har været dybt problematisk, samt at der er uklarhed om regeringens interne beslutningsprocesser, som førte til den ulovlige ordre om aflivning af raske mink. Folketinget pålægger regeringen i samarbejde med Folketinget at udarbejde et kommissorium for en hurtigarbejdende undersøgelseskommission af hele forløbet.

Kommissioner gennem 21 år

En advokatundersøgelse, en kommissionsundersøgelse eller noget helt tredje?

Det er spørgsmålet, som regeringens Udvalg for Forretningsordenen skal drøfte, når det mødes onsdag morgen.

Hvis du kan have svært ved at overskue forløb og konsekvenser, har TV 2 lavet en glimrende introduktion til de forskellige scenarier og historikken bag kommissionsundersøgelser her.

Folketinget skal stemme om mink-undersøgelse

I dag ventes det, at Folketinget skal stemme om, hvordan mink-sagen skal undersøges.

På forhånd har blå blok krævet, at der bliver nedsat en undersøgelseskommission, der skal til bunds i sagen, mens regeringens støttepartier hælder til en parlamentarisk undersøgelse, som ligger et sted imellem en advokatundersøgelse (som ikke kan indkalde vidner) og en fuld kommissionsundersøgelse.