Gældskaos

Danske Bank efter sag om mørklægning: Vi skulle have håndteret det anderledes

Over 100.000 Danske Bank-kunder hørte om gældsskandalen i Danske Bank gennem medierne.

Danske Bank erkender, at den burde have sendt en pressemeddelelse ud, da den blev klar over, at den i årevis har opkrævet for meget gæld fra flere af bankens sårbare kunder.

Det siger bankens kommunikationsdirektør, Kim Larsen, til TV 2.

Ifølge Kim Larsen var bankens fokus, at de berørte kunder skulle høre om sagen direkte fra banken og ikke gennem medierne.

- Det gik jo åbenlyst ikke så godt. Vi ville da gerne have kommunikeret om den her sag anderledes, vi skulle have sendt en pressemeddelelse ud, siger han til TV 2.

For i stedet hørte langt de fleste kunder netop om sagen gennem medierne.

Intern plan afslører strategi

De seneste måneder har TV 2 og Berlingske afdækket, hvordan Danske Bank beregnede kunders gæld for højt, inddrev gæld fra de forkerte kunder og inddrev gæld, gebyrer og renter, der var forældede og dermed ulovlige at opkræve.

Årsagen var en række alvorlige system- og datafejl i bankens inkasso-systemer, der holder styr på bankens dårlige betalere.

Sidste år kom banken med en plan, der havde overskriften ’Better Bank’ og en målsætning om at være bæredygtig, etisk og transparent.

Men TV 2 og Berlingske har fra en anonym kilde i banken modtaget en intern kommunikationsplan, der afslører, at banken forsøgte at mørklægge sagen om den ulovlige opkrævning af gæld.

Af dokumenterne fremgår det, at banken i slutningen af marts i år lagde sig fast på en strategi om ikke at fortælle den brede offentlighed om sagen, der ifølge bankens risikovurdering udgjorde “en massiv omdømmerisiko”.

Afviser ønske om hemmeligholdelse

Men kommunikationsdirektøren afviser, at banken har haft til hensigt at mørklægge sagen for offentligheden.

- Vi har på ingen måde haft nogen ambitioner om at holde den her sag hemmelig. Jeg kan godt forstå, at man kan få det indtryk, når man ser jeres indslag og programmer. Vi har været optaget af at sørge for, at vores kunder hørte om den her sag fra os direkte, siger Kim Larsen.

Søndag stod bankens tidligere inkassochef Kaare Larsen frem og fortalte, at han i stribevis af notater gennem årene har “skreget på ressourcer” for at løse problemerne i afdelingen. Blandt andet i et notat stilet til underdirektør Rob De Ridder i juli 2015.

Det fik bankens bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, til at give medarbejderne en uforbeholden undskyldning for, at banken har overhørt deres advarsler. Han kaldte det ”et eklatant ledelsesmæssigt svigt”.

Første afsnit af Operation X-programmerne ‘Skeletterne i Pengeskabet’ kan ses på TV 2 Play.