Dagens overblik

Dagens overblik: Grønt lys til EM i Danmark

Alle borgere opfordres til at blive testet i to kommuner. Regeringen er klar med strengere straffe til vanvidsbilister, men ingen CO2-afgifter.

Status på coronaepidemien er, at der er konstateret 1169 nye smittetilfælde i Danmark siden i går, og presset stiger på hospitalernes akutmodtagelser.

Velkommen til dagens overblik.

Håndbold-EM bliver spillet i Danmark

Regeringen gav i dag grønt lys til, at Dansk Håndbold Forbund (DHF) kan afholde EM i håndbold for kvinder, som begynder 3. december.

Norge var oprindelig medvært for slutrunden, men trak sig 16. november på grund af myndighedernes coronarestriktioner.

Siden har DHF arbejdet på, at alle kampe skulle spilles i Danmark, men har manglet regeringens tilladelse. Med den på plads skal de 16 deltagende nationer nu afgøre slutrunden mellem sig i Herning og Kolding.

Regeringen vil skærpe straffen for vanvidskørsel

Regeringen vil skærpe straffen med 50 procent for vanvidskørsel, der ender i uagtsomt manddrab, betydelig legemsbeskadigelse eller forvolder nærliggende fare for andres liv eller førlighed.

Det fremgår af et lovforslag, som justitsminister Nick Hækkerup er klar til at sende i høring.

Uagtsomt manddrab i trafikken under særligt skærpende omstændigheder har en strafferamme på op til otte års fængsel, men straffes typisk med tre år. Med lovforslaget vil ministeren ikke ændre strafferammen, men lægger op til at hæve straffen til fire og et halvt års fængsel.

Samtidig forhandler regeringen med andre partier om yderligere initiativer imod vanvidskørsel.

115.000 borgere opfordres til coronatest

I to jyske kommuner har regeringen iværksat nye tiltag for at komme spredningen af coronavirus til livs.

Dermed opfordres alle cirka 115.000 borgere i Holstebro og Ringkøbing-Skjern til at tage en coronatest i de kommende uger og samtidig se så få personer som muligt.

Begrundelsen for tiltagene er, at der er fundet mange smittetilfælde blandt personer, der arbejder på minkfarme og pelserier.

I Region Midtjylland er der samlet fundet 180 smittetilfælde, der har relation til mink. Mere end halvdelen er fundet i Holstebro og Ringkøbing-Skjern.

Grøn skattereform uden CO2-afgifter

Regeringen præsenterede i dag sit bud på en grøn skattereform, som skal reducere udledningen af drivhusgasser ved hjælp af skatter og afgifter.

På den ene side foreslår regeringen at hæve energiudgifterne for erhvervslivet med 715 millioner kroner frem mod 2025.

På den anden side vil den give virksomhederne skatterabatter for 4,5 milliarder kroner på investeringer i perioden 2021-2025. Det kalder regeringen ”en grøn kickstart”.

Udspillet indeholder til gengæld ingen CO2-afgifter, som både Klimarådet og flere partier har øverst på deres ønskelister.

Virksomheder kan nu kræve coronatest af medarbejdere

Danske virksomheder kan nu pålægge ansatte at tage en coronatest og få oplyst resultatet. Det er essensen af en ny hastelov, som torsdag blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget og nu er trådt i kraft frem til 1. juli 2021.

Loven er lavet i samarbejde med arbejdsmarkedets parter, men kravet om en tvungen coronatest vækker ikke ubetinget jubel i HK Handel.

Det er ”foruroligende”, at arbejdsgivere ”kan tvinge medarbejdere til at lade sige teste, uden at der ligger en sundhedsfaglig begrundelse bag,” siger formand Per Tønnesen.