1169 nye smittetilfælde - Samsø topper incidensliste

Samsø har 14 smittetilfælde på øen. Der bor godt 3700 indbyggere på Samsø.

Mandag blev der registreret 1169 smittede med coronavirus. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut. Søndag var tallet 850.

Samtidig er fem personer registreret døde, og 261 er indlagt. I alt er 789 døde med virussen i løbet af pandemien herhjemme.

De 1169 tilfælde er fundet ud af 71.047 prøver, hvilket svarer til, at 1,65 procent af prøverne har været positive.

Dagens tal er ifølge professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos et udtryk for, at man er lykkedes med at flade smittekurven ud.

- Man kunne selvfølgelig altid ønske, at vi så en mere faldende tendens, men vi bør først og fremmest være til tilfredse med, at tallene bredt set er stagneret og ikke stiger, siger han.

Samsø tager føringen

Incidenstallet, der afspejler andelen af positive ud af 100.000 er højest på Samsø. Der er tallet 383, og der er registreret 14 bekræftede tilfælde de seneste syv dage. Der bor ifølge kommunens hjemmeside godt 3700 personer på øen.

Det høje incidenstal på Samsø er imidlertid ikke noget, der giver anledning til bekymring hos Hans Jørn Kolmos.

- Ét supersprederevent kan resultere i de tal, og de 14 smittede er allerede identificerede. Dermed pågår smitteopsporingen. Så vi kommer ikke til at se en voldsom og ukontrollerbar smitte på øen. Det er jeg slet ikke bekymret for, siger professoren.

Næstefter Samsø følger Brøndby med incidenstal på 349,2 og Morsø med 346,2.

Udvikling på Vestegnen skaber bekymring

Netop Brøndby og udviklingen i flere af de omkringliggende kommuner på den københavnske vestegn skaber bekymring hos Hans Jørn Kolmos.

- Vi skal være meget opmærksomme på, hvad der sker på Vestegnen. Vi ved, at coronavirus trives i tætbeboede områder med vanskelige socialøkonomiske forhold, siger han.

Han pointerer, at udviklingen i de kommuner på sin vis er forventelig, men at man ikke må se passivt til, mens det sker.

- Det forlyder fra myndighederne, at der kan komme særlige forholdsregler og restriktioner på vestegnen, og det er nok fornuftigt, siger Hans Jørn Kolmos.

Massetest i Midt- og Vestjylland

Mandag er dagen, hvor massetest af 115.000 vest- og midtjyder påbegynder.

Vestjylland er da også et område, man bør holde særligt øje med, lyder det fra professoren. Øverst på listen over kommuner med de højeste incidenstal er fire ud af ti således fra netop Vestjylland.

- Minksituationen kan have haft stor indflydelse på, at vi ser høje smittetal blandt de vestjyske kommuner, hvilket vi selvfølgelig skal være opmærksomme på, siger Hans Jørn Kolmos.

Den omfattende massetest i området sker, fordi minksmitte bliver opfattet som en risiko. Opsporingen af smittekæder med muteret covid-19 starter mandag.

- Grunden til, at man er bekymrede for de her varianter, er, at man er bange for, at de på sigt udvikler sig til at kunne undvige den effekt, man har i vacciner, sagde Lars Erik Larsen, professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet, til TV Midtvest tidligere mandag.

Samtidig har myndighederne givet Dansk Håndboldforbund lov til at afholde EM i håndbold for kvinder i Kolding og Herning.

16 europæiske nationer ankommer til de to byer for at spille håndbold.