Nyheder

Traktordemonstration i København og Aarhus

Hvad skete der? Flere hundrede traktorer har demonstreret i Aarhus og København. 

Hvad var formålet? Ifølge arrangørerne var det demonstrationer for grundloven i protest mod regeringens håndtering af minksagen.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Sidste traktorer forlader København og Aarhus

De sidste traktorer er ved at forlade København. Det oplyser Københavns Politi, som har fulgt de mange demonstrerende på deres vej gennem byen.

Også traktorerne fra demonstrationen i Aarhus skulle også nu være ude af byen og på vej hjem mod deres respektive landbrug. 

Traktorer er ude af København omkring 15.30

Københavns Politi forventer, at alle traktorer vil have forladt København omkring klokken 15.30. Ifølge TrafikkenHovedstaden, så kører traktorerne ad Nordhavnsvej til Tuborgvej og derfra sydgående ad ring 2.

Traktorer på vej ud af København

Også i København er dagens demonstration og traktorerne er igen på vej ud af byen. Traktorerne forlader kajen ved Langelinje og bliver ledt ud af byen via tre indfaldsveje: Frederikssundsvej, Roskildevej og Gammel Køge Landevej. Politiet forventer, der opstår køer, når de flere hundrede traktorer forlader byen. 

Demonstranter ved at forlade plads i Aarhus

Demonstationen på Officerspladsen i Aarhus er nu slut. Det skriver Østjyllands Politi på Twitter. Ifølge politiet er demonstranterne nu ved at forlade pladsen. Der er omkring 350 traktorer, der over de næste timer skal ud af Aarhus by, og politiet forventer tæt trafik i perioden. 

Vanopslagh: - Danmark skal ikke ligne Hviderusland

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, siger, at regeringens ordre om at slå alle mink ned i Danmark, giver ham mindelser om situationen i Hviderusland. 

- Statsministeren gav en ulovlig ordre, som politiet og militæret udfører, selvom de ved, det er ulovligt. Politiet og militæret burde stoppe statsministeren og ikke sættes ind mod borgerne. Det er normalt noget, man ser i et land som Hviderusland. Det burde ikke ske i et land som Danmark, siger Alex Vanopslagh. 

Borgerlige politikere på talerstolen: - Magten er steget Mette F. til hovedet

En række borgerlige politikere holder tale ved dagens demonstration. I Aarhus har Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen og Venstres Inger Støjberg holdt tale. Sidstnævnte kritiserer Mette Frederiksen for at være for egenrådig.

- Magten er steget Mette Frederiksen til hoved. Statsministeren valgte at lukke hele minkerhvervet. En gren af dansk landbrug hun knækkede af med et fingerknips. Nu er det hele slut efter Mette Frederiksen med et pennestrøg lukkede et helt erhverv, siger Støjberg. 

Landbrugselev tog traktortur fra Stenløse: - Gav en stærk følelse af fællesskab

Landbrugselev Lauge Brandt tog traktorturen fra Stenløse til København sammen med dusinvis af andre demonstranter.

- Det gav mig en stærk følelse af fællesskab. Det var fedt at se folk langs vejen stå med flag og tommelfingeren op.

Han har ikke selv noget med mink-erhvervet at gøre, men han ønsker at være solidarisk med landbruget, som han selv er en del af.

- Det er ikke i orden, det de har gang i. Hvem ved, hvad det næste er, de finder på. Næste gang er det måske køerne eller grisenes tur. Vi må have styr på det, siger han. 

Fiskere deltager i demonstration: Vi føler os trådt på

Kuttere fra hele Danmark er også sejlet til demonstrationen i Købehavn, hvor de samler sig ved Langelinie. Her kan man læse bannere som "Stop modarbejde, start samarbejde".

Henrik Christensen er fiskeskipper, og har taget turen fra Skagen. Han føler ikke politikerne lytter.

- Vi føler os trådt på i flere år. Vi kan ikke udføre vores arbejde uden at bryde den ene regel eller den anden. Det psykiske pres er blevet så stort, og ingen vil høre på os, siger han. 

S-ordfører om demonstration i dag: - Forstår godt frustrationen

Et af hovedbudskaberne ved dagens demonstration er, at grundloven skal overholdes, og at regeringen ikke kan udstikke ordrer uden hjemmel med henvisning til regeringens ordre om at slå Danmarks minkbestand ned.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, forstår godt demonstranternes frustration i dag og erkender, at der er sket en beklagelig fejl.

Samtidig påpeger han, at sagen har haft politiske konsekvenser for den nu afsatte fødevareminister Mogens Jensen.

- Jeg forstår godt frustrationen og budskabet, der kommer fra demonstranterne. Der skete en fejl i forhold til den lovhjemmel, der var, men jeg er nødt til at sige, at grundlaget for beslutningen var en klar risikovurdering fra sundhedsmyndighederne, siger han til TV 2. 

Politiet: - En taktisk vurdering om, der skal uddeles bøder

Både Østjyllands og Københavns politi skrev i aftes på Twitter, at kun traktorer, der er registreret til almindelig kørsel på offentlig vej, må benyttes til kørsel til og fra demonstrationspladserne. Det betyder, at en række af dagens traktorførere risikerer at få en bøde. Politiinspektør i Østjyllands Politi, Brian Olsen, svarer dog ikke entydigt på, om dagens deltagende demonstranter får en bøde. 

- Det vil være en konkret og en taktisk vurdering. Udgangspunktet er, at man skal fastholde færdselsloven, og vi vil håndhæve loven. Men vi kommer ikke til i dag at sige, hvor mange eventuelle sigtelser vi vil rejse. Men det vil være en taktisk vurdering, siger Brian Olsen. 

Afgang fra Roskilde mod København

Afgang fra Københavnsvej 282 i Roskilde, der er et af de tre mødesteder på Sjælland. Demonstrationen er imod "magtmisbrug, manglende respekt for grundloven, demokratisk underskud – og for folkestyret!".

Arrangører tager afstand fra nazi-portrætter af rød bloks ledere

Arrangørerne bag demonstrationen tager afstand fra et banner, der blev brugt ved en traktordemonstration i Agerskov i Sønderjylland for få dage siden. Her blev statsminister Mette Frederiksen kaldt for "løgner" og "lystmorder" og hun og rød bloks andre ledere afbildet som nazister. 

Organisationen bag dagens demonstration understreger, at sådanne grove ytringer ikke vil være en del af demonstrationen, og at lignende bannere vil blive fjernet. 

Frustrerede fiskere deltager også i demonstration

Mens Københavns og Aarhus' gader fyldes med traktorer vil kajen ved Langelinje i København blive fyldt med fiskekuttere, der også deltager i dagens demonstration. 

Et stort antal fartøjer i Danmarks Fiskeriforenings og Danmarks Pelagiske Producentorganisation har valgt at deltage. Fiskerne mener ikke, at politikerne lytter til eller respekterer fiskerierhvervet.

- Danske fiskere oplever, at regler og retningslinjer for fiskeriet bliver mere og mere komplicerede for hver dag, der går. Vi er tilhængere af både regler og kontrol. Men vi oplever, at reguleringen og kontrollen tager overhånd, og at reglerne strider imod, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre i fiskeriet. Vores medlemmer bliver i mange tilfælde straffet for at overtræde regler, der absolut ikke giver mening og som ikke kan overholdes. Det skaber mismod og frustration, siger Fridi Magnusen, formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

Landmand i optog: - Folkestyret er blevet sat ud af drift

Jens Nedergaard er en af deltagerne ved dagens demonstration. Han har sat kursen mod København i sin traktor og ønsker at sætte fokus på, at regeringen i hans optik ikke har respekteret grundloven, da den besluttede at Danmarks minkbestand skulle slås ned.

Han er selv landmand. 

- Jeg er målløs og har været det den sidste halvanden uge, hvor jeg har set effekten af minkskandalen. Vi ser, hvordan folkestyret bliver sat ud af drift, derfor er vi nødt til at markere det og give vores støtte til grundloven. 

Politi vil udskrive bøder til traktorer på gule plader

Politiet er klar til at udskrive bøder til landmænd, hvis de deltager i demonstrationen uden at være registreret med hvide nummerplader. Det meddeler de fredag.

Arrangør bag demonstrationen Knud Jeppesen er forbavset over politiet og understreger, at man stadig vil køre traktorerne på gule plader ind i byen.

- Det ligner ikke noget, at man kommer med sådan en besked så sent. Ingen af dem, vi har talt med indtil da, har gjort os opmærksomme på det, siger han.

Flere politikere i blå blok har kritiseret politiets melding. 

De konservatives formand Søren Pape Poulsen siger, at politiet mangler fleksibilitet, og på Twitter skriver tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen: 

- Lad dog mennesker forsamles og udtrykke deres grundlovssikrede holdninger. Vi lever da for pokker i et demokrati.

Trafikken i København påvirket fra 10-16

Københavns Politi vurderer, at trafikken i hovedstaden vil være påvirket fra klokken 10-16. Traktorerne bliver ledt ind i København via tre indfaldsveje: Gammel Køge Landevej, Roskildevej og Frederikssundsvej. Herefter kører traktorerne sydpå ad ring 2 og samles på Kalvebod Brygge, hvorefter de fortsætter forbi blandt andet Christiansborg Slotsplads og Kongens Nytorv. Traktorerne ender på Langelinie på Østerbro. 

Læs mere om demonstrationes rute i København her.

I Aarhus vil demonstrationen finde sted i Musikhusparken og forventes at vare fra kl. 12.00 til kl. 14.00.

Læs mere om demonstrationens rute i Aarhus her.

- En demonstration for folkestyret

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er talsmand for bevægelsen Oprør fra Landet, der arrangerer demonstrationerne.

Han har tidligere på ugen fortalt til Landbrugsavisen, at protesterne skyldes utilfredshed med den omfattende aflivning af mink, som blev iværksat, efter at en muteret variant af coronavirus var fundet i danske mink.

Regeringens påbud om, at alle mink skulle aflives, viste sig senere at være uden hjemmel i lovgivningen.

- Det er egentlig en demonstration for folkestyret og for grundloven. Minksagen har kun været den udløsende faktor, det at man udsletter et erhverv med et pennestrøg, uden lovhjemmel, siger Knud Jeppesen.