Mink-sagen

Radikale vil en tredje vej i minksag – men kan det overhovedet lade sig gøre?

Blå blok forlanger kommissionsundersøgelse af regeringens håndtering af minksagen.

De Radikale vil hverken pege på en undersøgelseskommission eller en mindre omfattende advokatundersøgelse, når det kommer til at sætte regeringens håndtering af minksagen under lup.

Det fortæller grundlovsordfører hos De Radikale Jens Rohde, som har opbakning i baglandet til at forsøge at få folketinget til at gå ad en helt tredje vej.

De foreslår i stedet, hvad de kalder et granskningsudvalg.

Udvalget skal kunne kalde ministre i samråd og samtidig få lovgivning på plads, så dommere kan afhøre embedsmænd i ministerierne. Når udvalgets arbejde er færdiggjort, vil folketinget så efterfølgende kunne vælge at sætte en kommissionsundersøgelse i gang.

- Vi kan gå i gang i næste uge, og så kan vi også få afsluttet det hurtigere. Og så er det også mere dynamisk, end at man laver et kommissorium til nogen, der arbejde med stoffet uden for huset, siger Jens Rohde.

Granskningsudvalget er dog ikke umiddelbart noget politisk kommentator Hans Engell ser en fremtid i.

- Jeg kan ikke rigtig se for mig, at der skulle være et stort antal partier, som siger, at nu finder vi en helt tredje vej. De Radikale bliver nødt til at beslutte sig for, om de vil det ene eller det andet, mener han.

Kommissionsundersøgelse eller advokatundersøgelse

Blå blok forlanger lige nu en undersøgelseskommission, som er mere vidtgående end eksempelvis en advokatundersøgelse. Det skyldes, at en kommission kan indkalde vidner.

Partierne mener, at det i denne sag er den eneste måde, man kan komme til bunds og få afdækket, hvem der vidste hvad på hvilket tidspunkt, særligt fordi man her kan afhøre embedsmænd.

SF og Enhedslisten mener, at en advokatundersøgelse er tilstrækkelig. En sådan undersøgelse beror kun på skriftlige svar.

Dermed er det altså De Radikale, der er tungen på vægtskålen i sagen. I baglandet har der tidligere været opbakning til en kommissionsundersøgelse, men nu er baglandet altså med på idéen om denne tredje løsning.

De Radikales nye granskningsudvalg bliver ikke helt afvist af blå blok. Nye Borgerliges formand Pernille Vermund siger, at idéen ikke lyder ”helt dum”.

Venstres Sophie Løhde er dog anderledes skeptisk.

- At lave den løsning De Radikale foreslår, så bliver det jo politikere, der udspørger, og politikere, der skal lege dommere. Jeg synes, vi skal have uvildige dommere for bordenden og have undersøgt den her skandale til bunds, siger hun.

Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus vil hverken pege den ene eller anden retning. Han siger, at Socialdemokratiet nu vil indgå i et samarbejde med de andre folketingspartier og drøfte de muligheder, der er.

Hans Engell: - De Radikale må beslutte sig

De Radikale sidder ifølge Hans Engell i en svær situation, da de ikke vil stå på dårlig fod med regeringen ved at pege på en omfattende undersøgelseskommission. Men samtidig er en advokatundersøgelse ikke omfattende nok til at kunne komme til bunds i sagen.

Men den politiske kommentator mener, at det vil kræve et nyt lovgrundlag, hvis det, han kalder, et ”hjemmestrikket udvalg” skal sættes i verden. Noget, der ifølge ham, kan tage et halvt til et helt år at få vedtaget. Så på den måde vil en granskning af regeringens håndtering ligge for langt ude i fremtiden.

Derfor mener Hans Engell ikke, at De Radikales tredje vej er farbar.

- Det ender med at i løbet af en uges tid, så bliver De Radikale nødt til at beslutte, om de vil støtte en kommissionsundersøgelse eller advokatundersøgelse. Vil de gøre regeringen rigtig sure eller tage advokatundersøgelsen?