Nyheder

Tolkien døde for 47 år siden – nu udkommer han med ny bog

At der bliver udgivet nyt materiale fra Tolkien er virkelig stort, lyder det fra historiker og Tolkien-ekspert.

En samling hidtil ukendte tekster af 'Ringenes Herre'-forfatteren J.R.R. Tolkien udkommer i en ny bog til sommer.

47 år efter hans død.

Bogens navn er ‘The Nature of Middle-earth’ og indeholder en masse detaljer og informationer om det univers, som fortællingerne om 'Ringenes Herre' og 'Hobitten' foregår i; Middle-Earth eller på dansk Midgård.

Det britiske forlag HarperCollins lover, at den nye bog vil ”bringe læseren tilbage til 'Silmarillion', ’Efterladte historier’ og 'Ringenes Herre'”.

Det skriver CNN.

- Denne nye samling er en ægte skattekiste, der giver læserne en chance for at kigge professor Tolkien over skulderen lige i opdagelsesøjeblikket. På hver side bringes Midgård ekstraordinært til live igen, siger direktøren for forlaget Chris Smith ifølge CNN.

Og det er en stor nyhed for fans i hele verden.

- Når der kommer noget så utroligt som skjulte skrifter fra så stort et globalt produkt som Tolkien, så er det virkelig stort, siger Casper Clemmensen, der er er historiker og Tolkien-ekspert.

- Tolkien-bøgerne er sådan nogle, man ikke har lyst til at læse færdige. Så hver gang, der kommer så meget som en dråbe mere af Midgård-universet ud, så vil folk over hele jorden suge det til sig.

Tolkiens fantasyklassikere ’Ringenes Herre’ og ’Hobitten’ er oversat til mere end 70 sprog.

Komplette sprog og kongerækker

John Ronald Reuel Tolkien blev født i 1892. I 1937 udkom hans første historie, der foregår i Midgård; 'Hobbitten'.

I 1954-55 udkom 'Ringenes Herre'.

Men Tolkien fortsatte med at videreudvikle og skrive historier om sit Midgårdsunivers helt op til årene omkring hans død i 1973.

Det fiktive univers med elverfolk, dværge, troldmænd og hobbitter er så detaljeret, at der er udgivet flere bøger om universet. Tolkien skabte flere komplette elversprog med tilhørende ordlister. Han lavede kongerækker for elverne, der strakte sig 30.000 år tilbage i tiden. Han tegnede detaljerede kort over Midgård, fortæller Casper Clemmensen.

- Han skaber et univers, der er så detaljeret, at han nu kommer med en udgivelse om, hvorvidt dværgkonerne havde skæg eller ej, siger Casper Clemmensen.

Netop dværgkoners evne til at gro et skæg bliver undersøgt i den nye bog, ligesom emner som elverfolkets udødelighed, reinkarnation og geografien i kongeriget Gondor bliver uddybet ud fra forfatterens noter og arkiver.

Har efterladt et kaos af noter

Netop Tolkiens enorme arkiver og notesamlinger er grunden til, at der stadig – 47 år efter hans død – kan udkomme materiale fra den verdensberømte forfatter.

Efter hans død overtog sønnen Christopher Tolkien ansvaret for faderens forfatterskab, og sønnen har udgivet flere bøger ud fra faderens arkiver.

Et arbejde, han endte med at bruge det meste af sin liv på, indtil han døde tidligere i år - 96 år gammel.

- Tolkien har efterladt alt lige fra servietter med elvernavne på til noter på indersiden af aviser. Det er den form for kaos, han efterlod sig. Derfor er det et kæmpe arbejde at redigere hans noter og skrifter, siger Casper Clemmensen.

Og at der nu – efter at sønnen også er gået bort – stadig udkommer mere materiale fra Tolkiens hånd er overraskende, lyder det fra Tolkien-eksperten.

- Det er ret utroligt, at det kan blive ved, men det siger også bare noget om størrelsen på Tolkiens notesystem, siger Casper Clemmensen, der dog ikke tror, at det bliver det sidste, der bliver tappet fra forfatterens skatkammer.