GO'

Hundefører mistede sin hund til granat - nu får Forsvaret robothund til 350.000 kroner

Man skal øve på noget, der er så virkelighedsnært som muligt, lyder det fra dyrlæge i Forsvaret.

Klaus Balking og hans trup var heldige, da der pludselig blev smidt en bombe over en mur og eksploderede i blandt dem.

Alle soldater overlevede, men Klaus Balkings hund, Edo, klarede den ikke.

I dag står hundens navn på en mindeplade i Karup.

Edo hjalp Klaus Balking og hans kollegaer med at finde sprængstof og sikre bygninger.

Heldigvis er listen med navne på mindepladen stadig kort, for hunde som Edo er vigtige for de danske soldater.

- Hunden bidrager med at gå forrest og søger efter de her vejsidebomber, og det betyder, at vi kan komme sikkert fra a til b, forklarer Klaus Balking, der er hundefører i Forsvaret, i ‘Go’ morgen Danmark’.

Derfor skal en ny robothund til 350.000 kroner nu lære danske soldater at yde førstehjælp til hunde som Edo.

Det er sådan en 'Build-A-Bear' i en voksenudgave

Julie Pio Kragelund, dyrlæge i forsvaret

Robothunden er vellignende og kan simulere alt fra kraftige blødninger til en flænge i foden, og man kan tage tarmene ud og sprænge benet af, fortæller Julie Pio kragelund, der er dyrlæge i forsvaret:

- Det er sådan en Build-A-Bear i en voksenudgave, som jeg kalder det, siger hun.

Julie Pio Kragelund lærer soldaterne i Forsvaret, hvordan de yder førstehjælp til deres hunde: - Vi træner jo det samme med soldaterne, hvis de kommer ud for en ulykke, og det samme skal de kunne på hundene, lyder det.

Så virkelighedsnær som muligt

Forsvaret har tidligere trænet førstehjælp til hunde, men den nye robot er det tætteste, Forsvaret er kommet på en virkelighedsnær version.

Og det er vigtigt, lyder det fra Julie Pio Kragelund:

- Det er vigtigt at få så virkelighedsnært et billede på, hvordan en hund i sådan en situation ville reagere. Der har vi før haft bamser og attrapper, men vi har ikke haft noget, der har lignet så meget.

Før forsvaret fik robothunde øvede de sig blandt andet på bamser.

For robothunden ligner ikke bare en hund. Den knurrer, gør og 'trækker vejret', og så giver den via en remote respons på, om soldaterne gør det rigtigt, når de øver sig.

- Jeg kan både se, om blødningen stopper, om pulsen stiger eller falder, jeg kan høre, om hunden har ondt, og jeg kan kigge på vejrtrækningen, forklarer Julie Pio Kragelund.

Og ifølge dyrlægen giver det pote, at hunden er så virkelighedsnær, når soldaterne træner førstehjælp forud for en udsendelse.

Man faktisk kan gøre noget, hvis det går galt. Det er fantastisk

Klaus Balking, hundefører i Forsvaret

- Jeg kan love dig for, at når vi øver de her scenarier, og der pludselig kommer sådan en knurren, så husker folk: ”Hov, så skal den have mundkurv på,” eller: ”Måske skulle jeg lige passe på min egen sikkerhed,” lyder det.

Klaus Balking er hundefører i Forsvaret, og har i dag hunden Obelix.

Et fantastisk stykke værktøj

Da Klaus Balkings hund Edo mistede livet i Afghanistan, blev Forsvaret klar over, at de havde brug for bedre muligheder, når det kom til træning af hundeførstehjælp.

Derfor synes Klaus Balking også, at den nye robothund er en fantastisk gave.

- Der er ingen tvivl om, at det er et fantastisk stykke værktøj, som vi har fået her. Det gør, at vi kan træne mere live, og på den måde sikrer vi, at vores udsendte hundeførere har de færdigheder, der skal til, hvis der skulle være et uheld, lyder det.

Da Klaus Balking og hans trup blev angrebet, blev de alle fløjet til Camp Bastian, hvor de blev behandlet for deres skader.

For Klaus Balking har Forsvarets hunde nemlig en særlig plads i hjertet.

- Det her med, at man bruger sin bedste ven, og man så faktisk kan gøre noget, hvis det går galt. Det er fantastisk, siger han.

Se interviewet med Claus Balking og Julie Pio Kragelund i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY