Han fik lussinger og knytnæveslag - først da kæresten stak ham i brystet, sagde han fra
Ifølge ekspert oplever mange mænd, at det er skamfuldt at blive slået af en kvinde.
Det var Søren Tipsmarks daværende kæreste selv, der ringede 112.
De havde været sammen i fire år – fire år, hvor volden gradvis var eskaleret.
Til sidst stak hun ham i brystet med en kniv. Og det var ikke første gang, Søren Tipsmarks kæreste havde gjort ham alvorligt fortræd.
- Det lykkedes hende en dag, hvor jeg lå på gulvet, fordi hun havde slået mig så hårdt, at trampe mig på brystet, så jeg punkterede en lunge og brækkede tre ribben, fortæller han i ‘Go’ morgen Danmark’.
Var der ikke blevet ringet 112 den dag, hun stak ham med en kniv, ville han have været død i dag, lyder det fra Søren Tipsmark selv.
I dag, tre år efter overfaldet, fortæller han sin historie i håbet om, at det kan få andre mænd til at stå frem.
16 mænd står frem
Søren Tipsmark er ikke den eneste mand i Danmark, der oplever partnervold.
I fotoudstillingen ‘En rigtig mand’ af Andreas Haubjerg beretter Søren Tipsmark og 15 andre voldsramte mænd om deres historie.
Arbejdet med at portrættere de voldsramte mænd har givet Andreas Haubjerg et nyt indblik i det, som han kalder et "underbelyst emne".
- Det, der har gjort sig gældende, er, at de er helt almindelige mænd, og det, synes jeg, har været ret sigende. Sørens historie er klokkeklar med fysisk vold, men størstedelen af de mænd, der er med, har primært oplevet den psykiske vold, lyder det.
Frygten er der hele tiden
Da Søren Tipsmark efter sin skilsmisse mødte sin ekskæreste, havde han aldrig før hørt om mænd, der var udsat for partnervold.
Det startede egentligt kun verbalt, men det udviklede sig hen ad vejen.
- Jeg fik lussinger, knytnæveslag, og hun slukkede en cigaret i øjet på mig, fortæller han.
Og selvom han en dag endte på skadestuen med en punkteret lunge og tre brækkede ribben, så forlod han hende ikke.
- Jeg tilgav hende jo og håbede på, at jeg kunne lave det her om, men det accelererede jo bare. Hvis jeg brød ud af det forhold, så havde jeg hende jo ikke. Jeg var som sagt glad for hende, lyder det.
I dag har han svært ved at forstå, hvorfor han fandt sig i volden, og selvom han lever i et sundt forhold, så præger volden stadig Søren Tipsmark.
- Frygten er der jo hele tiden for, om det kan ske igen. Vi har jo også diskussioner, som man har i et forhold, og der skal ikke ret meget til, før jeg bliver angst. Hvis vi snakker lidt højlydt om tingene, så tænker jeg: ”Åh, hvad sker der nu?”.
Skamfuldt at blive slået af en kvinde
Selvom flere kvinder fortsat udsættes for partnervold, så rammes mænd i høj grad også.
En rapport fra 2018 viser, at hver tredje dansker, der udsættes for fysisk vold i en nær relation, er en mand.
Ph.d.-studerende i psykologi ved Syddansk Universitet, Sarah Bøgelund Dokkedahl, forklarer, at vold mod mænd typisk er mindre grov end vold mod kvinder.
- Fra internationale undersøgelser ved vi, at kvinder har en tendens til at være mere voldelige, men der er ofte tale om mindre grov vold som krads, lussinger, skub og så videre, lyder det.
Og det kan være svært at sige højt, forklarer hun.
- Det, at man kan udsættes for vold af kvinde, er skamfuldt, fordi mange tænker, hvorfor de ikke siger fra. Rigtig mange er også bange for at blive mistænkeliggjort, og folk tror, at de selv slår, fortæller hun.
Derudover viser undersøgelser, at mænd oplever, at netværket trækker sig, og at de ikke har ret til den samme hjælp som kvinder, lyder det.
Håber, at flere vil stå frem
I dag har Søren Tipsmark det bedre, og hans ekskæreste er blevet dømt for grov vold.
Efter at han er stået frem med sin egen historie, er det gået op for ham, at der er mange flere mænd som ham selv, der har oplevet vold fra en partner.
- Efter, at jeg er begyndt at stå frem, er der kommet nogle, der siger: ”Jeg har også prøvet noget”, men det er ikke noget, man snakker ret meget om, siger Søren Tipsmark.
Efter at han blev udskrevet, fik han hjælp hos Mandecentret i København, og han valgte ret hurtigt, at han ville fortælle sin historie.
- Jeg har egentlig aldrig haft svært ved at fortælle det her til nogen, og derfor sidder jeg her også i dag, og jeg håber på, at det kan få andre til at stå frem.
Se interviewet med Søren Tipsmark og Andreas Haubjerg i 'Go' morgen Danmark' på TV 2