Senest nyt om coronavirus

Denne blog opdateres ikke længere. 

Mike Pence: - Vi støtter ikke nedlukning af skoler

Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, siger, at USA er klar til at tage kampen op mod coronavirus.

- USA har aldrig været bedre forberedt på kampen mod denne virus, end vi er i dag, siger Mike Pence på et pressemøde torsdag aften (dansk tid).

Vicepræsidenten sender samtidig en besked fra præsident Trump.

- Denne administration støtter ikke en national nedlukning. Denne administration støtter ikke lukning af skoler, siger Mike Pence.

Vicepræsidentens udmelding kommer umiddelbart efter, at demokratiske senatorer har meldt ud, at embedsmænd fra præsident Donald Trumps vaccineindsats ikke orienteret nogen fra den kommende præsident Joe Bidens overgangshold om deres planer.

EU kan godkende to vacciner i år

Formand for EU–Kommissionen Ursula von der Leyen siger torsdag, at EU kan godkende to coronavacciner inden udgangen af 2020. Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

– Det er det første skridt for at få en vaccine på markedet, og EMA oplyser, at det kan gå stærkt med vaccinerne fra Moderna og BioNTech/Pfizer, udtaler von der Leyen.

TV 2s Bruxelleskorrespondent, Lotte Mejlhede, siger, at EU's tidshorisont kun kan lade sig gøre, hvis alt går glat. Men samtidig vil Ursula von der Leyen ikke melde noget, hvis der ikke var styr på tingene. 

- EU ligger i tætte forhandlinger med medicinalvirksomhederne. Derfor siger Ursula von der Leyen ikke noget, før hun har noget at have det i, siger Lotte Mejlhede.

Det drejer sig om vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech.

Ifølge Lotte Mejlhede vil EU højst sandsynligt lave en unionsfælles plan om, at de mest sårbare grupper først får vaccinen, hvis den når at blive klar.

- Man er ved at lave en fælles udrulningsstrategi fra EU's side om, at man selvfølgelig skal starte med de mest sårbare. Dem, der kan dø af coronavirus, sundhedspersonale og plejepersonale. Og derefter alle os andre, siger hun.

Heunicke rystet over blå partier: - Farligt at så tvivl om sundhedsmyndighederne

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) finder det rystende, at det ikke er muligt at lave en aftale med Folketingets partier om en forlængelse af de coronarestriktioner, som udløber på søndag.

Det skriver Ritzau. 

- Det er en meget farlig tilgang at så tvivl om sundhedsmyndighederne. Når jeg må konstatere, at der ikke er mulighed for at lave en aftale, så lover det ikke godt for Danmarks epidemikontrol.

- Selvfølgelig skal der være en politisk diskussion, men det her er noget andet, siger han.

Kvindes far døde med coronavirus - nu har hun vundet en stor sejr over den britiske regering

En engelsk kvinde, Cathy Gardner, hvis far døde på en plejehjem, vandt torsdag en juridisk sejr over den britiske regering.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Kvinden har lagt sag an mod den britiske regering, som hun mener har fejlet i at beskytte plejehjemsbeboere under coronaviruspandemien.  

Den britiske regering og landets sundhedsmyndigheder forsøgte ved landsretten at få afvist sagen, men dommeren gav Cathy Gardner tilladelse til at føre sagen ved domstolene.

- Det er i retfærdighedens interesse, at sagen bliver hørt, sagde dommer Thomas Linden.

Cathy Gardners far, Michael Gibson, døde i april på et plejehjem i Oxfordshire. Dødsårsagen var ”højst sandsynligt covid-19”.

Under fremlæggelsen af sagen argumenterede Cathy Gardner for, at Michael Gibson var en af omkring 20.000 plejehjemsbeboere, der mistede livet med coronavirus i foråret. Ifølge Gardner kunne den britiske regering have forhindret mange af dødsfaldene.

- I stedet for at beskytte de gamle, lavede regeringen deres hjem om til dødsfælder, sagde Gardner.

Ifølge Gardners advokat begik den engelske regering en fejl, fordi den tillod, at hospitalspatienter kunne overføres til plejehjem uden enten at blive testet eller blive sat i isolation.

Regeringen mente på den anden side ikke, at hospitalspatienterne var skyld i coronasmitte på plejehjemmene.

77 betjente såret under coronademo i Berlin

77 politibetjente blev onsdag kvæstet, da en stor demonstration mod coronarestriktioner udviklede sig voldeligt i den tyske hovedstad, Berlin. Det oplyser politiet i byen ifølge nyhedsbureauet dpa.

Coronasmittet elev fik symptomer igen: Nu er klassen sendt hjem for tredje gang

7.klasse på Brændkjærskolen i Kolding er sendt hjem. For tredje gang. Det skyldes, at en elev i klassen, der tidligere måneden blev konstateret positiv med coronavirus, pludselig fik symptomer igen. Det på trods af, at eleven var meldt rask og derfor ude af isolation.

Det skriver Jydske Vestkysten.

Ifølge avisen er det tredje gang på inden for to uger, at den pågældende 7. klasse er sendt hjem.

Frankrig registrerer 21.150 nye smittetilfælde

I Frankrig er der det seneste døgn registreret 21.150 nye smittede med coronavirus. Det oplyser de franske sundhedsmyndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Flere hundrede svenskere kan have fået forkerte testsvar

Flere hundrede borgere i Stockholm kan have modtaget forkerte svar på deres coronatests. Det oplyser Stockholmregionen i en pressemeddelelse.

Det skriver Aftonbladet.

Fejlen skyldes, at der har været fejl i prøveudtagningerne.

Ifølge regionen er fejlen blevet stoppet med øjeblikkelig virkning.

Tysk firma vil sende vaccine på markedet i december

Den tyske medicinalvirksomhed, BioNTech, vil sende deres coronavaccine på markedet i december. Det oplyser virksomhedens administrende direktør til nyhedsbureauet AFP.

BioNTech samarbejder med den amerikanske medicinalvirksomhed Pfizer om at udvikle vaccinen. 

Siden juli har 43.000 frivillige været en del af testningen af forsøget på at skabe en vaccine. Her havde 39.000 personer per 8. november modtaget vaccinens anden dosis. I første omgang målte studiet, hvor stor en andel af deltagerne, der havde fået covid-19, syv dage efter de havde modtaget anden dosis af vaccinen.

I sidste uge lød det, at virksomhederne ville kunne ansøge om nødgodkendelse i USA i tredje uge af november.

EU-Kommissionen har sagt, at de vil købe op til 300 millioner doser af vaccinen.

Italiens premierminister til italienerne: Ingen kys i juletiden

Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, advarer italienerne om, at de for at bekæmpe coronavirus skal lade være med at ”kysse og kramme” i juletiden.

Det skriver The Guardian.

- Vi er nødt til at fejre højtiden på en mere sober måde. Store fester, kys og kram vil ikke være muligt, da det kan føre til en akut stigning i infektionskurven i januar. Vi håber, at vi stadig kan købe og udveksle gaver.

USA fraråder rejser i forbindelse med thanksgiving

Amerikanerne fejrer i næste uge thanksgivning, som er en af de største helligdage i USA. På grund af udbruddet af coronavirus fraråder de amerikanske sundhedsmyndigheder alle rejser i forbindelse med højtiden, skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

Norsk kongepar går i coronakarantæne

Kong Harald og dronning Sonja er sat i karantæne, efter at en ansat ved hoffet er testet positiv for coronavirus. Yderligere 14 ansatte ved hoffet er gået i karantæne.

Både kongen og dronningen er symptomfrie, skriver norske medier ifølge Ritzau.

Ifølge VG har dronningen været i nærkontakt med den smittede. 

VG skriver videre, at kongen på fredag skal lede Norges statsråd over telefonen, mens kronprins Haakon holder audiens for Estlands præsident. 

Ansatte i svensk minkbranche testet positive

Et antal personer, der er ansat i den svenske minkindustri, er testet positive for coronavirus. Det oplyser den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomdigheten, i en pressemeddelelse.

Det skriver Ritzau.

Tidligere har der været konstateret covid–19–smitte blandt mink på besætninger i Blekinge. De svenske myndigheder har indført restriktioner for samtlige minkbesætninger i Sverige i et forsøg på at inddæmme smitten.

Regeringen vil give fradrag for at gå på restaurant

Regeringen vil give fradrag for at gå på restaurant. 

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag til en konference arrangeret af brancheorganisationen for hoteller og restautanter, Horesta. Det skriver Fagbladet 3F.

- Vi arbejder stadigvæk med, om vi kan få lavet noget fradrag eller på en eller anden måde få undersøgt, hvordan danskerne kan få mere for deres penge. Den idé har vi været igennem mange gange, og jeg synes, at den er god, sagde statsministeren.

Under coronakrisen har hotel- og restaurationsbranchen ifølge Horesta mistet 17 milliarder kroner i omsætning. Det skyldes blandt andet, at regeringen har indført flere restriktioner på spise- og dansesteder. 

Efterskole sender alle elever hjem - 20 testet positiv

Alle elever og ansatte er sendt hjem fra Billeshave Efterskole ved Strib. Det skriver Fyens Stiftstidende. Hjemsendelsen sker efter, at en elev blev testet positiv for coronavirus fredag 13. november. Siden er 20 elever blevet testet positiv for coronavirus. 

- Forældre og elever har reageret meget professionelt og udvist en stor opbakning. Forældrene fik lynhurtigt hentet deres børn og sørget for at få dem testet og melder løbende tilbage med resultatet af testene. Det kører fuldstændig efter bogen, som sundhedsministeren siger, det skal, siger forstander Lars Bendtsen til Fyens Stifstidende.

Billeshave Efterskole har omkring 120 elever. 

Sverige indfører mulighed for besøgsforbud

Den svenske regering har torsdag givet landets sundhedsmyndigheder mulighed for at indføre lokale besøgsforbud på plejehjem.

Det oplyser den svenske statsminister Stefan Löfven på et pressemøde.

Besøgsforbuddene skal udstedes efter, hvordan de lokale smittesituationer ser ud.

- Da det nationale besøgsforbud blev ophævet, havde vi en meget mindre smittespredning. Nu er situationen desværre anderledes, siger Stefan Löfven.

I alt er 6.340 mennesker i Sverige afgået ved døden med coronavirus.

95.000 kan nu testes dagligt

følge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan Danmark i dag teste 95.000 for coronavirus om dagen. Det skriver han på Twitter. 

Hjælpepakker koster mindre end forventet

Statens regning for de store hjælpepakker under coronakrisen, der indtil videre er aftalt, ser ud til at komme til at koste en tredjedel af det, som regeringen oprindeligt forventede. Det skriver Børsen.

Ud fra den seneste vurdering er forventningen, at det kommer til at koste staten 32,5 milliarder kroner i hjælpepakke.

Det oprindelige skøn, da hjælpepakkerne blev indgået, var, at det ville koste staten 94,4 milliarder kroner.