Rigspolitiet undlod at fortælle minkavlere om ulovlige aflivninger
Rigspolitiet fik pĂĄ ulovlig vis minkavlere til at tro, at myndighederne kunne gennemtvinge aflivning af mink.
- Det er ikke i orden.
Sådan lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S) oven på Rigspolitiets ageren i forhold til aflivningen af mink i starten af november.
Rigspolitiet har i samtaler med minkavlere efterladt dem med det indtryk, at alle mink skulle aflives, og at ”beslutningen er truffet”.
Det var beskeden fra Rigspolitiet til minkavlerne helt frem til 10. november, selv om Rigspolitiet både 5. og 6. november af henholdsvis Justitsministeriet og Fødevarestyrelsen blev oplyst, at lovhjemmelen om aflivningen af mink var ”uafklaret”.
Det fremgår af den redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, der blev offentliggjort onsdag.
- Det er ikke tilfredsstillende. Man risikerer at efterlade minkavlerne med det indtryk, at vi vil gøre det (slå minkene ihjel, red.) under alle omstændigheder, hvilket der ikke er hjemmel til, siger Nick Hækkerup til TV 2.
Callcenter skulle ringe til minkavlere
Mette Frederiksen erklærede på et pressemøde 4. november, at ”alle mink skal aflives”, uden at der var lovhjemmel til det.
Samme dag etablerede Rigspolitiet et callcenter, der havde til opgave at ringe rundt til minkavlere i forbindelse med aflivningen.
Rigspolitiet udarbejdede et såkaldt ’actioncard’, der skulle vejlede medarbejderne i callcenteret i, hvordan de skulle henvende sig til minkavlerne.
Blandt andet skulle medarbejderen spørge, om man måtte komme ind og tælle de aflivede mink i forbindelse med udbetaling af bonus for hurtig aflivning.
Hvis minkavleren svarede ”nej” til det spørgsmål, skulle Rigspolitiets medarbejder sige:
”Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?”
Et svar, der ifølge Justitsministeriets redegørelse om sagen ”kunne give minkavlere grund til at antage, at myndighederne kunne gennemtvinge aflivning af deres minkbesætninger”.
Beklager fejlagtig information
Opkaldene til minkavlerne blev foretaget mellem 6. og 8. november, og først 10. november blev de såkaldte ’actioncard’ korrigeret. I alt otte minkavlere har svaret ”nej” og fået ovenstående svar, fremgår det af redegørelsen.
De otte minkavlere har fået en undskyldning for den ”fejlagtige information”, og samtidig erkender Rigspolitiet i Justitsministeriets redegørelse, at formuleringen ikke burde have været brugt:
”Rigspolitiet har oplyst, at i lyset af de oplysninger, der forelå om det manglende lovgrundlag, burde Rigspolitiets actioncard ikke have indeholdt det nævnte afsnit til brug for samtale med eventuelle minkavlere, der ikke ønskede at indgå en aftale om optælling af mink.”
Justitsminister Nick Hækkerup erkender, at han er ansvarlig for Rigspolitiets ageren, men påpeger samtidig, at Rigspolitiet var informeret om den manglende lovhjemmel.
- Det er ikke tilfredsstillende. Også fordi vi her fra ministeriets side har sagt til Rigspolitiet, at der ikke er hjemmel til det. Vi skal have undersøgt, hvordan det kunne ske, så vi kan undgå en lignende situation, siger han.