Coronavirus

Dansk studie kan ikke bekræfte, at mundbind beskytter mod smitte

Dansk studie med mundbind viser ingen signifikant beskyttelse mod smitte med corona, oplyser Rigshospitalet.

Et stort dansk studie har ikke umiddelbart fundet nogen betydelig beskyttelse mod coronasmitte ved brug af mundbind.

I studiet undersøgte man to grupper, hvor den ene bar mundbind, mens den anden undlod. Man undersøgte udelukkende, om personerne med mundbind selv blev beskyttet mod virus - og ikke, om de beskyttede andre mod smitte ved hjælp af mundbindet.

Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt af Rigshospitalet.

Tilbage i april og maj undersøgte studie to grupper med mere end 6000 deltagere. På det tidspunkt var det ikke udbredt at gå med mundbind i Danmark.

Til gengæld var en række institutioner, arbejdspladser og restauranter lukket.

I gruppen uden mundbind fik 2,1 procent af deltagerne corona i den periode, studiet stod på. 1,8 procent af deltagerne i gruppen med mundbind fik corona.

Forskellen er ikke stor nok til at konkludere, at der er en gevinst ved at bruge mundbind i forhold til at beskytte sig selv.

Mundbind er stadig et middel, vi skal bruge i kampen mod coronavirus. Det meddelte Sundhedsstyrelsen onsdag aften. Det sker efter, et dansk studie har vist, at der ikke er klar dokumentation for, at mundbind hjælper mod smitte.

Grænser for konklusioner

Forskerne skriver, at der er grænser for, hvad man egentlig udlede af studiet.

- Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20 procent.

- Dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren, står der i pressemeddelelsen.

Forskerne understreger, at man dog ikke kan drage nogle konklusioner om, hvorvidt mundbind i offentligheden kan inddæmme coronasmitten.

Derudover kan man ikke konkludere, at brugere af mundbind ikke smitter andre.

- Studiet belyste heller ikke effekt af mundbind i situationer, hvor det ikke er muligt at opretholde den sociale afstand, lyder det i studiet.

Samtidig kan man på baggrund af studiet ikke konkludere, at mundbind brugt af den brede befolkning ikke har nogen virkning.