Mathis Matthiassen.
Station 2

15-årig sneg sig ud til et hemmeligt møde og vendte aldrig hjem igen

I marts blev Mathis Matthiassen fundet livløs på en fodboldbane, hvor en 32-årig havde efterladt ham i hjælpeløs tilstand uden sko og jakke på.

Henrik Matthiassens første indskydelse var at blive vred, da han en lørdag morgen i marts opdagede, at hans 15-årige søn ikke lå i sin seng. Det var mod alle aftaler, at Mathis sådan sneg sig ud om natten, tænkte Henrik.

- Skriv, hvor du er, så kommer jeg og henter dig med det samme, skrev faren i en sms.

Han sendte flere sms’er og forsøgte også at ringe til sin søn. Henrik gik til bageren efter morgenbrød, mens han ventede på svar, men det kom ikke.

I stedet kørte en politibil op i indkørslen til hans hus i Hørby nær Sæby.

Betjentene bankede på og spurgte, om de måtte komme indenfor. Henrik gøs, og vidste med det samme, at noget var helt galt. Spørgsmålet var, hvor galt, tænkte han, mens han viste betjentene ind i stuen og satte sig i sofaen.

- Vi har fundet din søn på fodboldbanen. Han er desværre død, sagde den ene betjent.

Mathis lå på asfalten foran Hørby IF’s klubhus, da et ældre ægtepar fandt ham. Det var kun to grader, men han havde ingen jakke på. To meter fra ham stod et par hvide Nike sneakers, og i den ene af dem var placeret en mobiltelefon. Ægteparret havde hørt den ringe.

Henrik græd ikke. Det var bedst, hvis han var den stærke nu. Så han kunne holde sammen på familien. Men spørgsmålene hobede sig op i hans tanker. Hvorfor havde hans søn sneget sig ud? Hvorfor havde han ikke fortalt nogen om det? Var han mødtes med nogen?

Allerede samme aften fik Henrik Matthiassen det første svar. En 32-årig mand blev anholdt. Politiet havde fundet ud af, at han havde været i kontakt med Mathis i løbet af natten på Grindr, der er en datingapp for bi- og homoseksuelle.

 1. Mathis Mathiassen

  Skal vi mødes samme sted som sidst?

 2. JC

  Ved sportsbanen, ikke?

 3. Mathis Mathiassen

  Ja

 4. Mathis Mathiassen

  Bare mine forældre ikke opdager det

 5. JC

  Kan du ikke bare sige, du er ude at gå med en ven?

 6. JC

  Du er vel også 18, så du bestemmer vel selv

 7. Mathis Mathiassen

  Jeg er 16, hvis det er ok?

 8. JC

  Det er helt fint

Fuld af energi

Mathis blev født i Thailand i 2005. De første af hans leveår boede familien i Pattaya, hvor hans forældre Henrik og Saranya havde en restaurant. De arbejdede og nød sydens sol. Når Henrik kørte på stranden eller tog på bar for at spille billard med sine venner, havde han altid Mathis med sig.

Efter 2,5 år flyttede Mathis og hans forældre til Hørby i Nordjylland, og siden fik han en lillebror. Mathis voksede op og blev en glad og vellidt dreng. Han var glad for svømning og musik, og spillede Es-horn i FDF junior Brassband i Frederikshavn. Som 13-årig fortalte han sine venner og familie, at han var homoseksuel.

Hans venner så ham som en glad dreng, som var fuld af energi og empati. Han lavede sjov med sine kammerater og støttede dem, når de havde brug for det.

Også hans far var han meget fortrolig med. Men selvom Henrik Matthiassen aldrig havde følelsen af, at der var noget, de ikke kunne tale om, var der alligevel noget, 15-årige Mathis ikke fortalte.

MDMA og halsbånd

Under retssagen kom det frem, at Mathis Matthiassen og den 32-årige mand, JC, havde mødt hinanden en gang før. JC forklarede, at han første gang fik kontakt til Mathis i efteråret 2019, hvor de kørte en tur og havde seksuelt samvær. Natten til lørdag 28. marts fik de så kontakt igen og aftalte et nyt møde.

JC forklarede, at han hentede Mathis på boldbanen som aftalt lidt over tre om natten, hvorefter de kørte knap 20 kilometer nordpå til JCs hjem.

- Hvad jeg husker, kommer vi ind ad kælderdøren, går op i stuen, og på mit komfur står en bøtte jeg har med diverse stoffer i. Jeg tror nok, vi starter med at åbne bøtten, tager lidt ned på komfuret og spiser det, inden vi sætter os ind i sofaen. Jeg åbner bøtten. Stofferne tager vi begge to, sagde han

Han ville ikke gå i detaljer, men forklarede hvordan de to blev intime i sofaen. Beskeder fra deres chat på Grindr og seks videoer med seksuelt indhold, fundet på JCs mobiltelefon, afslørede dog, hvad der var foregået.

 1. JC

  Hvordan kan du lide at blive brugt? Som sidst? Verbal dominans? Stille og rolig hygge?

 2. Mathis Mathiassen

  Dominans

På videoerne var Mathis iklædt et hundehalsbånd. Retten vurderede, at Mathis fremstod træt og hjælpeløs, alt imens JC krævede seksuelle ydelser fra den 15-årige dreng. Retten mente også, Mathis havde svært ved at få luft, og at lyde på videoen tydede på vold med bælter.

Mathis havde store mængder MDMA i kroppen ved sin død, og retsmedicinerne fandt tegn på, at han var blevet udsat for vold og kvælning.

 1. Hvad er det præcist?

 2. MDMA

 3. Er det ikke det, man kan dø af?

 4. Nej, nej

 5. Det er bare fedt, og du bliver liderlig af det

Ifølge JC var Mathis positiv og snakkesalig i begyndelsen, men som timerne gik, begyndte han at brokke sig, blev udadreagerende og sparkede til TV-bordet. Nok på grund af stofferne, forklarede JC.

- Jeg havde ikke før set nogen blive påvirket på den måde – så dinglende og usammenhængende, forklarede JC.

- Havde han sagt det, kunne vi måske have reddet ham

Det var svært for Henrik Matthiassen at finde ro i, at sønnen, som han ellers havde et meget fortroligt forhold til, var listet ud om natten uden at fortælle om mødet.

- Hvorfor er han gået hjemmefra uden at fortælle os det? Havde han nu bare sagt, at han gik ud, så havde vi måske fundet ham. Så havde vi måske kunnet redde ham, siger Henrik Matthiassen.

Men endnu sværere for faren var det at acceptere, at den voksne mand, Mathis tog ud for at mødes med, ikke gjorde noget for at hjælpe den 15-årige.

- Han burde tænke klogere. Hvis en dreng er i hjælpeløs tilstand, så må man køre ham hjem til hans forældre. Man kan ikke bare smide ham af på en tom plads, hvor der ingen mennesker kommer.

Henrik Matthiassen håb var, at han undervejs i retssagen ville få svar på, hvorfor det endte, som det endte.

Tiltalte: - Jeg spurgte, om han ikke ville gå hjem

JC fortalte i retten, hvordan han forsøgte at tage Mathis telefon for at ringe til en fra hans familie, men at Mathis blev vred på ham over det. I stedet besluttede JC sig for at køre ham tilbage til Hørby.

JC forklarede, at Mathis klaprede tænder, mens han gav ham sko på og hjalp ham ned ad trappen og ud i bilen. I retten forklarede JC, at Mathis, som sad på bagsædet, mens de kørte de 20 kilometer sydpå mod Hørby, væltede ned på siden et par gange undervejs.

Da de nåede boldbanen, hjalp JC den 15-årige ud af bilen. Mathis tog et skridt frem, men satte sig så ifølge JC ned på asfalten.

- Jeg spurgte, om han ikke ville gå hjem. Jeg havde ikke tid til det, forklarede JC i retten, der husker, at Mathis svarede ham med en lyd.

Han satte Mathis’ sko ved siden af ham og kørte fra stedet. Kort tid efter fandt det ældre ægtepar ham liggende livløs på asfalten.

3 års fængsel

9. oktober 2020 blev JC dømt for grov vold, at have bragt Mathis Matthiassen i hjælpeløs tilstand og for at have efterladt ham i den tilstand på boldbanen. JC fik tre års fængsel, og retsformandens sidste ord var, at JC ved grov uagtsomhed havde forvoldt den 15-årige drengs død.

JC ankede dommen til landsretten. Han har hele tiden nægtet sig skyldig i anklagerne om grov vold og at hensætte Mathis i hjælpeløs tilstand. Han mener, der var tale om en sexleg, som de begge var indforståede med.

Men det giver Henrik Matthiassen ikke meget for.

- At han ikke som voksen mand kunne sige "det var ikke meningen, at han skulle have været kvalt, det var en leg vi havde, som gik galt. Det undskylder jeg for" Havde han sagt det, kunne vi måske respektere ham. Nu kan vi ikke respektere ham, det kan vi ikke, siger Henrik Matthiassen.

Station 2 har kontaktet den i dag 33-årige JC med henblik på et interview, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

- Gjorde vi noget forkert?

Familie og venner tog afsked med Mathis Matthiassen på Hjørring Kirkegård 20. april. Efter bisættelsen tog de nærmeste med i kapellet for at være med, da kisten blev kørt ind i ovnen.

- Farvel Mathis, god vind min dreng. Vi ses min ven. Pas på dig selv, til vi ses igen, sagde Henrik til sin søn.

Nogle dage går Henrik og Saranya i haven for at arbejde, så de kan holde tankerne lidt på afstand. Så de ikke går i stå og synker helt ind i sorgen. Andre dage taler de om gode minder og giver tårerne plads. De vil savne ham til fødselsdage og til jul. Og de vil blive ved med at vende tilbage til tankerne om, om de kunne have gjort noget anderledes.

- Vi har vendt 1000 gange, hvad vi gjorde forkert. Gjorde vi noget forkert? Men han listede ud helt uden vores viden, så det kan vi ikke stille noget op med, siger Henrik.

Når det bliver muligt at rejse til Thailand, vil de sende Mathis på sin sidste rejse derfra.

- Det er sådan, at vi vil have ham spredt ud i havet i Thailand, fordi han er født i Thailand, og vi synes også, hans dage skal ende dernede. Asken skal spredes i havet. Det er sådan, vi vil sige farvel til Mathis, siger Henrik Matthiassen.

Du kan se 'Station 2: Min livsfarlige hemmelighed' mandag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.