Politik

Jakob Ellemann-Jensen holdt tale

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), holdt tale, hvor han blandt andet pressede på for at få en ny epidemilov.

Hvad skete der? Venstre holdt virtuelt landsmøde. Formand Jakob Ellemann-Jensen holdt tale. 

Hvad skulle man holde øje med? Mødet kom efter en uge med intern uro på grund af minksagen - først meldte Ellemann-Jensen ud, at han støttede regeringens beslutning om at lukke minkproduktionen. Men den holdning blev ikke delt af hele partiet, og så ændrede formanden kurs.  

Talen er ovre

Talen er slut. Tak for, at du læste med.  

- Det har aldrig været mit mål at blive statsministerkandidat

- Når jeg i dag ser tilbage på mit liv, så har det aldrig været et mål at blive formand for Venstre eller statsministerkandidat i Danmark, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Allerede som barn kunne jeg se, hvordan et liv i politik påvirker en familie. Både de gode sider og de dårlige.

Vil ikke hæve ydelser

- Det er forkert, at regeringen hæver ydelserne til arbejdsløse indvandrere med 2000 kr. om måneden. Fordi det modarbejder integrationen, og det er ikke ansvarligt, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Udfordringer i udlændingepolitikken

- Vi skal have styr på tilstrømningen til Danmark, hvis vores land skal hænge sammen socialt, kulturelt og økonomisk, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Vi er udfordret af årtiers fejlslagne integration, hvor naivitet og en misforstået godhed gjorde, at der ikke blev stillet tydelige og rimelige krav. Krav om at tilpasse sig Danmark, hvis man vil leve her, siger han. 

Bestyrelser på alle plejehjem

Venstre vil indføre bestyrelser på alle plejehjem, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

- Så kan ledelsen holdes ansvarlig, og så vi sikrer, at den sætter mennesket før systemet, siger han.

- Vi har en ambition om friplejehjem i alle kommuner i Danmark. Vi foreslår, at alle kommuner stiller en ældrevejleder til rådighed, der kan give indblik i valgmulighederne, når man eksempelvis skal på plejehjem, så man kender sine rettigheder og kan finde det tilbud, der passer til ens behov, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

- Vores velfærdssamfund er udfordret

- For vores velfærdssamfund, det er udfordret. Gennem årtier har vi bygget oven på. Lag for lag har vi lagt til, og vi har lappet huller. Resultatet af årtiers politik, det er en enorm kompleksitet i den offentlige sektor. Det er regler, det er kontrol, og det er bureaukrati, siger formanden. 

Jakob Elemann-Jensen peger på plejehjemsdokumentaren fra TV 2 som et eksempel på dette:

- Vi så det tydeligst henover sommeren, hvor vi stiftede bekendtskab med Else Marie Larsen.
Hun fik en forfærdelig behandling på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, som vi så det i de hemmelige optagelser, TV2 bragte, siger han. 

- En behandling, der var så nedværdigende og umenneskelig, at det gør ondt i maven – og ind i hjertet. En behandling som desværre er virkeligheden i nogle dele af velfærdsdanmark. Det kan vi ikke være bekendt - og det skal vi ikke finde os i. Det vil jeg ikke finde mig, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Milliarder til grøn forskning

- Fremover skal vi reservere to-tredjedele af stigningen i det offentlige forskningsbudget til grøn forskning hvert år frem mod 2030. Det vil betyde, at vi hver eneste år afsætter flere penge til grøn forskning i takt med, at samfundet bliver rigere. Så vi i 2030 samlet set bruger 2,1 mia. kr. mere på grøn forskning, end vi gør i år, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Venstre foreslår at hjælpe landbruget med at afvikle den landbrugsjord, der går hårdest ud over miljøet og at bruge fem milliarder kroner på forslaget.

- Kernen i en borgerlig klimapolitik

- Vi skal se den grønne omstilling i et internationalt perspektiv.

- Det er kernen i en borgerlig klimapolitik - et internationalt udsyn og en tro på, at markedet er det bedste værktøj til at løse klimaudfordringerne. Den politiske opgave, den er så at sikre rammerne og en ansvarlig økonomisk politik, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Venstre bakker op om en grøn skattereform og vil indføre afgift på CO2 og skattelettelser, siger formanden.

"Tre politiske arenaer"

Jakob Ellemann-Jensen siger, at han vil "løfte sløret" for Venstres fælles projekt, der har tre kernepunkter: 

1. Ansvarlig økonomisk politik

2. Udvikle velfærdssamfundet

3. En stram og konsekvent udlændingepolitik

Ny epidemilov

Venstre foreslår en ny epidemilov, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi kan få sat en stopper for den enevældige tilgang, som statsministeren har praktiseret. Folketinget skal inddrages, og grundlaget for regeringens beslutninger skal lægges frem, siger han. 

- Derfor vil jeg gerne komme med en klar opfordring til statsministeren i dag: Kære Mette Frederiksen, indkald Folketingets partier til et forhandlingsmøde allerede i næste uge, så vi kan få en ny epidemilov. Så vi sammen kan genoprette folkestyret i i Danmark, siger han. 

Socialdemokratiet er efterhånden isoleret på Christianborg, når det gælder epidemiloven. Alle andre partier ønsker, at regeringen og dens ministre fratages en række af de vidtgående beføjelser i loven, som blev indført i begyndelsen af coronakrisen.

- Statsministeren har vist sig ude af stand til at forvalte tillid

- Statsministeren har vist sig ude af stand til at forvalte den tillid, som Folketinget viste hende i foråret, da corona ramte Danmark. Det skal vi lave om nu. For der er forskel på at styre et land og at lede et land, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

- Det er en skandale

- På et enkelt pressemøde mistede mennesker alt. Livsværk og levebrød gik til grunde uden, at der hverken var styr på loven, eller styr på erstatningen til de mange minkavlere, der står tilbage med værdiløse gårde. Siden er der rejst tvivl om selve grundlaget for beslutningen. Jeg mener, det er en skandale, og det er noget, der ikke hører hjemme i et demokrati, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi risikerer at træde forkert som samfund

- Statsministeren har udtrykt det sådan, at vi er i gang med en dans med corona. Men hvis hun er den eneste, der kender dansetrinnene, så risikerer vi at træde forkert som samfund, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

- Den situation er vi vidne til lige nu. I sidste uge gav statsministeren en ulovlig ordre om at aflive et helt erhverv. Et traditionsrigt og succesfuldt minkerhverv, som jeg tror, vi er mange, der er stolte af, siger han. 

Analytiker: Minkaflivinger vil fylde

Den seneste uges debat om minkaflivninger vil fylde i talen, vurderer TV2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen. 

Først på ugen meldte Ellemann-Jensen ud, at han støttede regeringens beslutning om at lukke minkproduktionen. Men den holdning blev ikke delt af hele partiet, og så ændrede formanden kurs.  

- Der var oprør både i baglandet og i folketingsgruppen, så Jakob Ellemann-Jensen måtte korrigere sin kurs, siger Peter Lautrup-Larsen. 

Om lidt holder Jakob Ellemann-Jensen tale

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, holder virtuel tale klokken 10.15. 

Venstres landsmøde i oktober blev aflyst på grund af covid-19, og den udskudte landsmødetale holdes i Roskilde.