Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Hvad sker der? Sundheds- og Ældreministeriet holder pressemøde klokken 18. Her vil de give en status på pandemien i Danmark og restriktioner i Nordjylland.

Deltagerne er:

  • Sundhedsminister Magnus Heunicke
  • Afdelingschef på Statens Serum Institut Tyra Grove Krause
  • Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm
  • Rigspolitichef Thorkild Fogde

Hvad er status? 1011 danskere er blevet registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. To personer er døde, og 239 personer er indlagt. Se alle tal her.

Over 29.000 nye smittede i Brasilien - 456 døde

Brasilien har registreret 29.070 nye tilfælde af smitte med coronavirus og 456 nye dødsfald med covid-19.

Det oplyser det brasilianske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Trump: USA klar med vaccine til udsatte og gamle om få uger

En vaccine mod coronavirus er klar til at blive givet til frontpersonale i sundhedsvæsenet, til gamle, og til de udsatte om få uger.

Det siger USA's præsident Donald Trump fredag ved en pressekonference i Rose Gardens i Det Hvide Hus i Washington.

Norsk landshold ramt af corona-kaos

Det norske fodboldlandshold er ramt af coronavirus før to kampe i Nations League mod Rumænien og Østrig. Det skriver norske NRK.

En af spillerne, Omar Elabdellaoui, er blevet testet positiv for coronavirus.

Efter at det norske fodboldforbud fredag har været i dialog med det europæiske fodboldforbund UEFA, er man blevet enig om at det norske landshold skal rejse afsted for at spille de to kampe, men at de spillere, som til daglig spiller for norske klubber, bliver hjemme.

Tre amerikanske stater fraråder unødvendige rejser ud af staterne

De amerikanske stater Californien, Oregon og Washington fraråder nu alle unødvendige rejser ud af de tre stater, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker i et forsøg på at begrænse smitten med coronavirus.

Nordjyske borgmestre vil have lov til at rejse til Aalborg

Fra på mandag kan borgerne i de syv nedlukkede nordjyske kommuner igen bevæge sig frit mellem kommunerne, men de må ikke rejse til resten af landet.

Borgmester i Brønderslev Kommune Mikael Klitgaard (V) glæder sig over lempelsen, men er ikke tilfreds med det område, som Nordjyderne må rejse i.

- Det er meget omkostningstomt, at vi ikke kan åbne vores arbejdsområde til hele Aalborg, siger han.

- Vi ville rigtig gerne have fået lov til at kunne bevæge os ind og ud af kommunegrænserne i hele landet. Vi er afhængige af at hænge sammen med resten af Danmark, siger Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (S).

Stort smitteudbrud efter begravelse i Norge

85 personer er blevet smittet med coronavirus i forbindelse med mindehøjtideligheder efter en begravelse i Fredrikstad i Norge, skriver Frederiksstad Blad.

Over halvdelen af smittetilfældene i komunen i denne uge kommer fra samme miljø. I alt er 244 blevet testet positive i løbet af de seneste 14 dage.

Stort fald i antallet af dagligt smittede i Frankrig

Fredag blev der registreret 23.794 nye smittetilfælde med coronavirus i Frankrig, oplyser det franske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er stort fald i forhold til torsdag, hvor der var 33.172 nye smittede. Sidste fredag var tallet 60.486 nye smittede.

Brostrøm: - Vi vil inddrage eksperter mere

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm siger, at sundhedsmyndighederne fremadrettet vil inddrage hjemlige eksperter mere. Det sker, efter kritik både i Danmark og i udlandet af det faglige grundlag for aflivningen af mink.

- Det her giver et brist i tilliden. Det forstår jeg godt. Jeg forstår godt, at folk tænker, hvad foregår der?

- Jeg har for et par dage siden drøftet denne sag med hjemlige fagfolk. Der havde vi en rigtig god drøftelse, som ikke nødvendigvis førte til enighed. Men jeg tager med, at vi som myndighed også lige skal tage de hjemlige fagfolk med fremadrettet, siger Søren Brostrøm.

Sundhedsminister: - Der har været kritik af processen

 På spørgsmålet om, hvorvidt det er gået for stærkt for regeringen med at træffe beslutningen om at aflive alle mink, siger sundhedsminister Magnus Heunicke:

- Det er korrekt, at der har været kritik af processen. Der har også været begået en fejl fra regeringen, som man har arbejdet på at rette op. Der bliver nu lavet en redegørelse til Folketinget om det.

- Jeg vil gøre alt for, at opbakningen til sundhedsmyndighederne er intakt, siger Magnus Heunicke.

Han understreger, at det var regeringens opfattelse, at der skulle sættes hurtigt ind og tilføjer, at der fortsat er opbakning fra sundhedsmyndighederne til, at minkene slås hurtigt ned.
 

SSI: - Cluster 5 kan være væk

Sundhedsminister Magnus Heuncike ved ikke, om borgere i Nordjylland har været smittet med den særlige minkvariant af smitten, cluster 5, i løbet af den seneste uge, fordi de testresultater tager længere tid at få end normale testresultater. 

Tyra Grove Krause fra SSI siger, at det ikke er sikkert, at man finder flere tilfælde af cluster 5. 

- Vi kan ikke udelukke, at cluster 5 fortsat er i omløb, da vi kun har segmenteret 18 procent af de positive prøver i Nordjylland. Men vi kan med meget stor sikkerhed sige, at det vil være mindre end 0,5 procent af prøverne, som er cluster 5, siger Thyra Grove Krause.

 Sundhedsmyndighederne vil dog gennemgå alle positive prøver fra Nordjylland, før man fuldstændigt udelukker, at cluster 5 er i omløb.

Tyra Grove Krause: - Ikke mere smitsom

Der bliver spurgt til, om den muterede form for coronavirus smitter mere mellem mennesker, end den oprindelige form af sygdommen. 

Her understreger Tyra Grove Krause, afdelingschef på Statens Serum Institut, at der lige nu ikke er noget, der tyder på, at den muterede version er mere smitsom. 

Sundhedsminister: - Vi lytter til sundhedsmyndighederne

Sundhedsminister Magnus Heunicke bliver spurgt til, om myndighederne har taget for skrappe midler i brug i forbindelse med nedlukningen og aflivningen af mink. 

- Nej, det er et udtryk for, at vi lytter til sundhedsmyndighederne, siger sundhedsministeren. 

Man kan kun forstille sig, hvor mange gange coronavirus ville kunne mutere, hvis smitten var fortsat blandt mink, lyder det. 

Derfor mener han, at regeringens reaktion har været passende, selvom der nu lempes på restriktionerne før tid. 

- Der var en særlig trussel fra minkvarianter i det nordjyske. At vi så lemper, før de 28 dage er gået, det anser jeg kun som positivt, siger Magnus Heunicke. 

Restriktioner gælder til 3. december

Der bliver fra salen spurgt om, hvad der skal til, før de tilbageværende restriktioner vil blive hævet. 

- Det, der skal til, er, at sundhedsmyndighederne får resultaterne fra testene. Og når myndighederne når dybere ned i dem og vurderer, at risikoniveauet er nået yderligere ned, så kan vi også lempe yderligere, siger Magnus Heinicke. 

De tilbageværende restriktioner gælder i første omgang til 3. december. 

Rigspolitichef: - Vi beklager

Rigspolitichef Thorkild Fogde fortæller, at der lige nu er aflivet to millioner mink på ni dage.

Lige nu er der dog udfordringer med at få bortskaffet de mink, der har måttet lade livet. Men der arbejdes på at komme problemet til livs, lyder det undskyldende fra rigspolitichefen. 

- Det er gået meget stærkt. Derfor beklager vi, at der mangler afhentning af aflivede mink. Det er ikke noget rart syn, og det lugter ikke godt. Men vi skynder os, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

Brostrøm: Rigtigt at nedlægge minkavl

Søren Brostrøm understreger, at det var det rigtige at nedlægge minkavlen i Danmark: 

- Vi mener, at det fra et sundhedsmæssigt perspektiv var den rigtige beslutning, siger Søren Brostrøm. 

- I risikovurderingen fra 3. november peger vi på, at så længe vi har coronaepidemien i Danmark og vi ikke har flokimmunitet, så er det uforeneligt med folkesundheden at have minkavl i Danmark, siger Søren Brostrøm.

Hvis minkavl var fortsat i landet, kunne danskerne se frem til flere nye mutaioner, som måske kan gå ud over en fremtidig vaccine. 

Brostrøm: - To bekymringer lige nu

Nu er ordet givet videre til direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, som starter positivt ud på pressemødet fredag. 

- Kurven er knækket på landsplan, siger direktør i sundhedsstyrelsen. 

Han understreger, at det lige nu ser ud som om, at pandemien i Danmark er under kontrol. 

Der er dog to bekymringspunkter lige nu, lyder det fra direktøren:

- Smitten på den Københavnske Vestegn og smitte blandt mink. 

Tyra Grove Krause: Ikke tegn på nye cluster 5-tilfælde

Mange mink er samlet på et lille område, og derfor spreder smitten sig hurtigt, siger afdelingschef på Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

Derfor har virus muteret, da den er blevet videregivet mange gange. Og her har særligt mutationen cluster 5 har givet problemer, lyder det fra afdelingschefen. 

Der er dog ikke tegn på nye cluster 5-tilfælde. 

Tyra Grove Krause fastholder dog, at cluster 5 er særlig farligt.

Sundhedsministeren: Cluster 5 er ikke fundet hos mennesker i to uger

Andelen af smitte hos mennesker, som stammer fra mink, er faldet til 21 procent i Nordjylland, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke. Der er ikke fundet den særlige minkvariant af smitten, cluster 5, hos mennesker i uge 43 og 44. Vi er i øjeblikket i uge 46.

Sundhedsminister: Lemper restriktioner

Indbyggerne i de syv nordjyske kommuner, der i sidste uge blev lukket ned, kan fra på mandag igen bevæge sig på tværs af kommunegrænserne, siger Sundhedsministeren. Dog skal de fortsat være afsondret fra resten af landet.

Samtidig vil der igen køre kollektiv trafik kommunerne imellem - dog ikke ud af kommunerne. 

Derudover vil det være muligt for elever i 5.-8. klasse efter weekenden atter at komme i skole igen, lyder det.

Sundhedsminister: - Mandag aflives de sidste mink

Nu adresserer sundhedsministeren debatten om mink, som har fyldt i medierne den seneste tid. 

- Det er nødvendigt at aflive mink i Danmark. Det er en stort aktion, som er i gang nu, siger Magnus Heunicke. 

Langt størstedelen af smittetilfældende med den muterede coronavirus fra mink er fundet hos personer i Nordjylland, lyder det. 

Fra på mandag bliver de sidste mink i de Nordjyske kommuner aflivet.