Nyheder

Seneste nyt om coronavirus

(ARKIV)

Hvad sker der? Bloggen liveopdateres ikke længere.

Hvad er status? 1011 danskere er blevet registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. To personer er døde, og 239 personer er indlagt. Se alle tal her.

25 smittede på Regionshospital

I Horsens har et coronaudbrud resulteret i, at 25 medarbejdere er testet positive med covid-19. Det skriver TV 2 Østjylland.

Mandag fik de første medarbejdere besked om smitten, og derefter blev den ene ansatte konstateret smittet efter den anden. Samtlige ansatte arbejde på den samme afdeling. 

Det afslørede en større smitteopsporing på Medicinsk Sengeafsnit 1, hvor der 12. november er 25 medarbejdere testet positiv med COVID-19.

Der er fortsat medarbejdere, der afventer svar på deres test. De pågældende ansatte er sendt i isolation. 

På sengeafsnittet arbejder man med lungesygdomme, hvorfor der har været særligt travlt i coronatiden.

- Vi har brugt meget tid og energi på at sikre, at vores medarbejdere ikke bliver smittet, fordi vi har en forpligtelse, vi skal leve op til som sygehus, om at løfte den her opgave med corona-virus, siger den lægefaglige direktør på Regionhospital Horsens, Nils Falk Bjerregaard.

Danskernes tillid til regeringens coronahåndtering rammer bunden

Statsministerens strategi for at føre Danmark bedst muligt igennem coronakrisen har sat bundrekord, skriver Politiken

Et omfattende forskningsprojekt fra Aarhus Universitet viser, at befolkningens tillid til statsminister Mette Frederiksen (S) er på sit laveste niveau siden de første målinger blev foretaget i maj måned.

Særligt den seneste uge er tilliden til regeringens coronahåndtering styrtdykket, og det er en forklaring på, vurderer en af forskerne bag projektet:

- Danskernes opbakning til store, afgørende beslutninger, hviler på oplevelsen af, at de er truffet på retfærdige, transparente og velunderbyggede grundlag. Lige nu diskuteres beslutningsgrundlaget for restriktionerne meget, og det skaber en usikkerhed«, siger professor Michael Bang Petersen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Smittet embedsmand får minister til at isolere sig igen

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er gået i selvisolation, efter departementschefen i ministeriet, Birgitte Hansen er testet positiv for coronavirus.

Det skriver ministeren på Facebook. Det er anden gang, at Rosenkrantz-Theil isolerer sig efter mulig eksponering for smitte.

Desværre er min depchef, Birgitte Hansen, i dag blevet testet positiv for Corona, og er således sygemeldt. På den baggr...

Posted by Pernille Rosenkrantz-Theil on Thursday, November 12, 2020

Anthony Fauci: Minkmutation bør ikke true vaccine

En mutation af coronavirus, der er spredt fra mink til mennesker, bør ikke udgøre trussel mod vaccine.

Det siger USA's virusekspert Anthony Fauci til tænketanken Chatham House.

- Det ser ikke ud til på nuværende tidspunkt, at mutationen, der er blevet identificeret i mink, vil få indflydelse på vacciner eller effekten af immunitetseffekten fra vacciner, siger Anthony Fauci via videolink til tænketanken.

Irere i udlandet frarådes at rejse til hjem til jul

Irske borgere, som bor i udlandet, bør ikke booke billet hjem til jul, da det er "for tidligt", og risikoen for at sprede virus er for stor, siger Irlands vicepremierminister, Leo Varadkar, ifølge CNN.

– Jeg ved, det er svært. Jeg ved, det er hårdt. Men julen er seks uger væk, og det er for tidligt at booke rejser hjem, siger han under en spørgetime i det irske parlamant.

Smittetallene er faldet, efter at Irland som det første land i Europa indførte en anden nedlukning 21. oktober.

Ny smitterekord i flere europæiske lande

Storbritannien har det seneste døgn registreret 33.470 nye smittede med coronavirus. Det er en ny smitterekord. Det skriver Reuters.

I Grækenland er der torsdag registreret 3.316 nye smittede i løbet af de sidste 24 timer. Det er også ny rekord. Det bringer det samlede antal smittede op på 66.637. Antallet af døde er steget med 50, så det samlede dødstal nu lyder på 959.

Grundet det stigende smittetryk i Grækenland, har myndighederne besluttet at gennemføre en national nedlukning, der i første gang kommer til at løbe måneden ud. 

I Italien er der registreret 37.978 nye smittede de seneste 24 timer. Det er en stor stigning, hvis man sammenligner med onsdagens tal, der lå på  32.961 nye smittede. Antallet af døde på et døgn steg også og rundede 636 - 13 mere end dagen før.

Kopenhagen Fur lukker

Pelshuset Kopenhagen Fur lukker ned. Det fortæller virksomhedens direktør, Jesper Lauge Christensen.

- Vi er i øjeblikket 300 medarbejdere, og det er desværre den nedslående besked, jeg har givet til dem i morges, siger han i TV 2-programmet Business Class.

Nedlukningen af virksomheden skyldes regeringens beslutning om at slå alle mink i Danmark ned.

EU-rapport om danske mink: Risiko er lav og lig anden corona

De mutationer, der er konstateret i coronavirus på danske minkfarme, giver ikke grund til en øget risikovurdering. Det konstaterer EU-agenturet for sygdomsforebyggelse (ECDC) i Stockholm. Det skriver Ritzau.

 Agenturet konkluderer torsdag aften i en rapport på 19 sider om risikoen:

- Lav for den generelle befolkning og moderat for sårbare individer, hvilket er det samme som for andre SARS-CoV-2-stammer.

Danske myndigheder har udtrykt en bekymring over særligt en mutation, cluster 5. Den har vist sig at reagere i mindre grad på antistoffer fra personer, som har været smittet med coronavirus.

Det har skabt en frygt for, om de vacciner, som aktuelt udvikles, ikke vil kunne stoppe denne variant.

Dansk vaccine viser positive resultater

En dansk covid-19-vaccine fra Statens Serum Institut virker i test på kaniner mod den muterede minkvariant af smitten, cluster 5.

Det har program- og projektleder ved SSI Gregers Gram bekræftet over for Ritzau.

- Ud fra laboratorieforsøg ser det ud til, at det (vaccinen, red.) neutraliserer cluster 5, og Anders Fomsgaard (forsker ved SSI, red) har personligt nævnt over for mig, at det var sådan, siger Gregers Gram.

Cluster 5 er også set spredt til mennesker, og det var årsagen til, at Nordjylland blev lukket, og at alle mink skulle aflives, som det blev meldt ud af regeringen onsdag.

Mette Frederiksen beklager manglende lovhjemmel

I et interview med TV 2 beklager statsminister Mette Frederiksen (S), at der ikke var lovhjemmel til beslutningen om at bede landets minkavlere om at slå deres besætninger ned.

- Det er en fejl, at den lovhjemmel ikke er der. Jeg sagde fra starten af det her beløb i håndteringen af en global pandemi, at der ville blive begået fejl. Det skete der her, og det er selvfølgelig beklageligt, siger statsministeren. 

Hun retter efterfølgende fokus mod, at der i fællesskab skal fokuseres på opgaven, der foreligger med at få styr på den globale pandemi. 

- Her og nu har vi en masse minkavlere, der desværre kommer til eller allerede har slået deres besætninger ned, og derfor skal vi koncentrere kræfterne om at få en ordentlig kompensation på plads, så de arme mennesker kan komme godt videre, siger hun.

Sverige registrerer 40 coronadødsfald på et døgn

I løbet af det seneste døgn er der registreret 4658 nye smittede i Sverige. 

I samme periode er der registreret 40 dødsfald blandt coronapatienter. Det er det højeste antal siden 10. juni og en markant stigning i forhold til de seneste dage.

Sådan lød konklusionen fra statsepidemiolog Anders Tegnell på et pressemøde torsdag, hvor han kunne præsentere dagens opdaterede coronatal. Det skriver Ritzau. 

50.000 overvejer at flytte ud af København

Tusindvis af københavnere har grublet over at forlade hovedstaden, siden coronapandimien ramte landet. Det skriver Altinget.

I en måling blandt borgere over 18 år fra Københavns Kommune, som Epinion har foretaget for Altinget, tegner der sig et billede af en vis storbytræthed blandt københavnerne. 

Blandt de adspurgte svarer 14 procent, at de enten er helt eller delvist enige i, at coronakrisen har fået dem til at overveje, om det vil være bedre at bo i en mindre by end København. Det svarer til, at hver tiende eller over 50.000 mennekser har gået med overvejelser om at forlade byen til fordel for mere frisk luft og ikke mindst plads. 

Pave Frans tilbyder gratis coronatests til fattige og hjemløse

Pave Frans tilbyder gratis coronatests til de fattige og hjemløse i Rom. Det oplyser Vatikanet i dag, skriver The Guardian. 

Som en del af den katolske kirkes 'World Day of the Poor' får den fattige og hjemløse del af borgerne i Rom nu mulighed for kvit og frit at blive testet for corona. 

Onsdag bevægede det samlede antal af smittede i Italien sig over en million. 

En stor del af Italiens hjemløse er udlændinge, der ikke har adgang til landets offentlige sundhedssystem og italienere, der er blevet ramt af landets skrantende økonomi.

Region accepterer kun negative coronatests fra offentlige testcentre

Region Syddanmark kræver nu, at hvis man som patient eller besøgende skal fremvise en negativ coronatest for at komme ind på et sygehus, så skal den være fra offentlige testcentre.

 Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

- Jeg kan godt forstå, at folk gerne vil have et hurtigt svar og derfor får foretaget test i det private. Men vi er simpelthen nødt til at kunne stole på, at resultaterne af testen er korrekt, siger koncerndirektør Kurt Espersen.

Leverandører til minkfarme kræver kompensation

De største leverandører til minkfarmene i Danmark føler sig overhørt, og torsdag har de derfor dannet en ny brancheforening.

Det skriver Berlingske.

Brancheforeningen kræver at få samme kompensation ved ekspropriation, som minkavlerne kræver.

Der er tale om 25 danske specialleverandører af udstyr og foder til minkfarmene.

Yderligere 12 minkfarme testet positiv

12 minkfarme er blevet testet positiv for covid-19 siden onsdag.

Det oplyser Fødevarestyrelsen på Twitter.  

Udmeldingen kommer på en dag, hvor fødevareminister Mogens Jensen (S) er blevet udsat for kraftig kritik, da han tirsdag til TV Midtvest sagde følgende:

"Der er også blevet stillet forskellige spørgsmål om, hvorvidt det vil være muligt at have en lille gruppe alvsdyr, som så kan bruges til videre avl. Og det er vi ved at kigge ind i, fordi regeringen har intet imod minkavl."

Mogens Jensen meldte tidligere torsdag ud, at han var blevet misforstået, og at det aldrig havde været et forslag fra regeringen at frede et antal avlsdyr. 

40 nye dødsfald i Sverige

Sverige har torsdag registreret 40 nye dødsfald på grund af coronavirus de seneste 24 timer.

Det skriver Aftonbladet. Dermed stiger det samlede antal døde med covid-19 i Sverige til 6.122 mennesker.

Siden pandemiens begyndelse er 171.365 mennesker i Sverige registreret smittet med coronavirus. Onsdag var tallet 166.707. Dette er en stigning på 4.665 nye sager, skriver Aftonbladet.

Avisen skriver videre, at 2881 personer modtager eller har modtaget intensivbehandling på grund af virussen.

1011 danskere registreret smittet siden onsdag

1011 danskere er blevet registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. To personer er døde, og 239 personer er indlagt. Det er en stigning på 23 personer. Ikke siden 4. maj har så mange mennesker været indlagt med coronavirus.

Oslos smittetal stiger med knap 40 procent

Norges hovedstad, Oslo, har siden onsdag registreret 173 nye smittede med coronavirus. Det er 47 flere smittede en dagen før, og derfor er der tale om en stigning på knap 40 procent.

Det skriver Dagbladet ifølge Ritzau.

I alt er der det seneste døgn konstateret 622 nye smittede i Norge.

Ifølge den norske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkehelseinstituttet, er 291 personer døde med coronavirus i Norge siden pandemiens begyndte i begyndelsen af året. Den norske avis VG skriver, at 105 af de døde har været mellem 80-89 år.