Speciallægens seks råd til personer, der tjekker telefonen, når de kører bil
Ekspert i digital sundhed giver seks gode råd til at lægge mobilen væk, når man kører bil. Et af dem er at rette andre, når du ser dem bruge mobilen.
Når telefonen pludselig ringer i lommen, kan det være svært at ignorere - også selvom man sidder bag rattet og kører 120 kilometer i timen.
Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.
Her svarer hver sjette bilist, at de taster eller trykker på deres håndholdte telefon, mens de kører bil. Tidligere undersøgelser har vist, at hver tredje bruger håndholdt telefon til eksempelvis at læse beskeder, tjekke sociale medier eller have samtaler, mens de kører.
Men ifølge speciallæge Imran Rashid, der har skrevet flere bøger om teknologiens påvirkning af vores adfærd, er de fleste mennesker i dag slet ikke bevidste nok om deres usunde digitale vaner til at kunne kontrollere dem.
Heller ikke selvom det kan medføre livsfarlige situationer.
- Vi tror, at vi kan multitaske, men det kan vi ikke. Det, som hjernen kan, det er, at den kan skifte mellem opgaver, og det kan den hurtigt, og så tror vi, at vi kan gøre flere ting samtidig, forklarer han i ‘Go’ morgen Danmark’.
"Vi skal smitte hinanden med sund fornuft"
Imran Rashid opfordrer til, at man øver sig på at tage en række forholdsregler, inden man sætter sig ind i bilen, så man ikke ender med at lade sig friste af telefonen.
Han mener også, at vi gerne må minde hinanden om det.
Blandt bør man gestikulere til andre, hvis man ser dem sidde med mobiltelefonen fremme i bilen. På den måde viser man, at de skal lægge den væk, lyder det.
- Vi skal smitte hinanden med sund fornuft. Hvis vi ikke hjælper hinanden, så bliver vi digitale fartsyndere, der kører ræs på mobilerne. Vi skal skabe et fælles sæt normer og spilleregler, som når vi tager bilnøglerne, hvis folk har drukket, siger speciallægen.
Mobilen lokker os
At mobilen kan friste, er noget, som færdselspolitiet kan genkende.
I løbet af årets første ti måneder har flere end 22.000 danskere fået et klip i kørekortet for at bruge deres telefon, mens de kørte bil, fortæller Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter til ‘Go’ morgen Danmark'.
Et klip i kørekortet for at bruge håndholdt mobil blev først indført i 2019, og Imran Rashid vurderer, at netop de manglende mærkbare konsekvenser gør, at vi har svært ved at lade telefonen ligge i lommen, når vi kører bil.
- Når vi kører bilen, ved vi, hvor stærkt vi kører, at vi har seler på, og hvis vi ikke tager dem på, så kommer der en alarm. I virkeligheden burde vores biler jo næsten være installeret med en Georg Gearløs-arm, der slog os over hånden, når vi vil tage telefonen, siger Imran Rashid.
For få sekunders uopmærksomhed kan koste dyrt i trafikken.
- Det er først, når man ser noget, bearbejder det, fortolker det, får det op i hjernen, får det gemt og derefter får det ud igen, at man kan handle på det, og det er en kompliceret proces, som nemt kan gå galt, hvis man distraheres, forklarer Imran Rashid.