Speciallægens seks råd til personer, der tjekker telefonen, når de kører bil

Ekspert i digital sundhed giver seks gode råd til at lægge mobilen væk, når man kører bil. Et af dem er at rette andre, når du ser dem bruge mobilen.

Når telefonen pludselig ringer i lommen, kan det være svært at ignorere - også selvom man sidder bag rattet og kører 120 kilometer i timen.

Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Her svarer hver sjette bilist, at de taster eller trykker på deres håndholdte telefon, mens de kører bil. Tidligere undersøgelser har vist, at hver tredje bruger håndholdt telefon til eksempelvis at læse beskeder, tjekke sociale medier eller have samtaler, mens de kører.

Men ifølge speciallæge Imran Rashid, der har skrevet flere bøger om teknologiens påvirkning af vores adfærd, er de fleste mennesker i dag slet ikke bevidste nok om deres usunde digitale vaner til at kunne kontrollere dem.

Heller ikke selvom det kan medføre livsfarlige situationer.

- Vi tror, at vi kan multitaske, men det kan vi ikke. Det, som hjernen kan, det er, at den kan skifte mellem opgaver, og det kan den hurtigt, og så tror vi, at vi kan gøre flere ting samtidig, forklarer han i ‘Go’ morgen Danmark’.

Vi skal skabe et fælles sæt normer og spilleregler, som når vi tager bilnøglerne, hvis folk har drukket

Imran Rashid, speciallæge

"Vi skal smitte hinanden med sund fornuft"

Imran Rashid opfordrer til, at man øver sig på at tage en række forholdsregler, inden man sætter sig ind i bilen, så man ikke ender med at lade sig friste af telefonen.

Han mener også, at vi gerne må minde hinanden om det.

Blandt bør man gestikulere til andre, hvis man ser dem sidde med mobiltelefonen fremme i bilen. På den måde viser man, at de skal lægge den væk, lyder det.

- Vi skal smitte hinanden med sund fornuft. Hvis vi ikke hjælper hinanden, så bliver vi digitale fartsyndere, der kører ræs på mobilerne. Vi skal skabe et fælles sæt normer og spilleregler, som når vi tager bilnøglerne, hvis folk har drukket, siger speciallægen.

Mobilen lokker os

At mobilen kan friste, er noget, som færdselspolitiet kan genkende.

I løbet af årets første ti måneder har flere end 22.000 danskere fået et klip i kørekortet for at bruge deres telefon, mens de kørte bil, fortæller Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter til ‘Go’ morgen Danmark'.

Et klip i kørekortet for at bruge håndholdt mobil blev først indført i 2019, og Imran Rashid vurderer, at netop de manglende mærkbare konsekvenser gør, at vi har svært ved at lade telefonen ligge i lommen, når vi kører bil.

- Når vi kører bilen, ved vi, hvor stærkt vi kører, at vi har seler på, og hvis vi ikke tager dem på, så kommer der en alarm. I virkeligheden burde vores biler jo næsten være installeret med en Georg Gearløs-arm, der slog os over hånden, når vi vil tage telefonen, siger Imran Rashid.

For få sekunders uopmærksomhed kan koste dyrt i trafikken.

Mere end hver anden af alle dræbte i trafikken fra 2013-2018 var i en ulykke med uopmærksomhed eller mangelfuld orientering.

- Det er først, når man ser noget, bearbejder det, fortolker det, får det op i hjernen, får det gemt og derefter får det ud igen, at man kan handle på det, og det er en kompliceret proces, som nemt kan gå galt, hvis man distraheres, forklarer Imran Rashid.

Seks råd: Sådan lægger du mobilen væk, når du kører bil

  1. Vær opmærksom på, om du er frisk

    Speciallæge og digital sundhedsekspert Imran Rashids første råd er, at man sikrer sig, at man ikke er for træt, at ens blodsukker ikke er for lavt, og at man ikke er for distræt, når man sætter sig ind i bilen.

  2. Tis digitalt af

    Næste råd er, at man skal “tisse digitalt af”, inden man sætter sig ind i bilen. Det vil sige, at man får tjekket de ting, der skal tjekkes på telefonen og digitalt tømme alt, så man ikke senere bliver fristet, mens man kører. Derefter anbefaler Imran Rashid, at man sætter mobilen på ’forstyr ikke’-funktionen eventuelt med et autosvar, som forklarer afsenderen, at man kører bil og svarer, når man når frem. ​

  3. Indret bilen som et farligt lyskryds

    Tredje råd er, at man skal indrette bilen “som et lyskryds”. Det vil sige, at der skal være en synlig grund til, at man ikke begynder at tjekke telefonen og i overført betydning “kører over for røde notifikationer”. Imran Rashid foreslår, at man kan sætte billeder op af sin familie i bilen, så man får øje på dem og tænker: ”De er årsagen til, at jeg ikke skal køre uansvarligt.”

  4. Vær opmærksom på din kørehjerne

    Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken hjerne, der sætter sig ind bag rattet. Man har eksempelvis mindre impulskontrol og har derfor sværere ved at styre trangen til at tjekke sin mobil, når man er træt og på vej hjem fra arbejde. Imran Rashid forklarer, at man derfor skal være ekstra opmærksom for at kunne holde fast i at lade telefonen ligge om eftermiddagen.

  5. Vent med de svære samtaler

    Selvom telefonen er håndfri og dermed lovlig at bruge, skal man være opmærksom på, at man stadig skal kunne koncentrere sig om at køre, mens man taler. Mange mennesker kan nemlig have svært ved at reagere tilstrækkeligt, på det de ser, hvis de ikke er koncentrerede nok om at køre bil. Udskyd derfor samtaler, der kræver for meget af dig til senere.

  6. Italesæt det, når du ser andre med telefonen

    Hvis du ser en, der sidder og kigger på sin telefon under kørsel, så er det i orden at gøre opmærksom på dette, når man eksempelvis holder for rødt næste gang. Marker for eksempel med to fingre, hvilken retning deres øjne burde kigge i under kørslen, så de husker at køre bil, når de kører bil - dog uden at agere sur politimand, lyder det.