USA VALG

Så kom Bidens reaktion på Trumps ageren: - Jeg tror ikke, at det vil gøre noget godt for ham

For første gang siden han blev valgt som kommende præsident, tog Joe Biden tirsdag imod spørgsmål fra pressen.

Hvad vil du gerne sige til Donald Trump, hvis du får muligheden?

Spørgsmål blev stillet til tiltrædende præsident Joe Biden på et pressemøde tirsdag aften dansk tid.

- Hr. præsident, jeg ser frem til at høre fra dig, lød svaret fra en smilende Joe Biden.

Spørgsmålet og svaret var lige sigende. For lørdag eftermiddag blev Joe Biden udråbt som vinder af det amerikanske præsidentvalg.

Men helt usædvanligt mangler han stadig at tale med valgets taber, den siddende præsident.

Jeg tror ikke, at det vil gøre noget godt for præsidentens eftermæle

Joe Biden, tiltrædende præsident

Det er ellers god skik, at valgets taber ringer til modparten og ønsker tillykke, præcis som Hillary Clinton gjorde på valgnatten for fire år siden, da Donald Trump blev valgt til præsident.

Ikke godt for Trumps eftermæle

Men Donald Trump nægter at acceptere sit nederlag. Præsident har i stedet travlt med at udfordre valgresultaterne ved domstole i flere svingstater, samtidig med at han spreder udokumenterede påstande om valgsvindel på social medier.

Tirsdag aften gav Joe Biden for første gang sin holdning til, at Trump ikke vil erkende sit nederlag.

- Jeg synes bare, at det er pinligt, ærligt talt, sagde han og tog sig god tid til at veje sin ord, inden han fortsatte:

- Hvordan kan jeg sige det her på en taktfuld måde... Jeg tror ikke, at det vil gøre noget godt for præsidentens eftermæle.

Joe Biden havde egentlig indkaldt til pressemøde sammen med tiltrædende vicepræsident Kamala Harris for at tale om sundhedsvæsnet.

Sundhedsreformen Affordable Care Act, som Joe Biden var med til at få gennemført, da han var vicepræsident under Barack Obama, er under angreb i Højesteret.

Joe Biden holdt pressemødet for at forsvare reformen, der også kendes som Obamacare, og for at love amerikanerne, at han vil gøre alt for, at alle fremover vil have råd til sundhedsbehandling.

- Overgangen er begyndt

Men pressemødet var samtidig første gang Joe Biden tog imod spørgsmål fra pressen siden præsidentvalget.

Og journalisterne i lokalet var hovedsageligt interesserede i at høre, hvordan det går med forberedelserne til at overtage magten, når der for øjeblikket ikke er samarbejdsvillighed fra den siddende regering.

Der er én præsident ad gangen

Joe Biden, tiltrædende præsident

Det tager Joe Biden dog helt roligt. Han forsikrede om, at den manglende vilje til at anerkende valgets resultat fra Donald Trumps regering ikke ændrer noget.

- Overgangen er begyndt, og vi er godt i gang med den, sagde Joe Biden.

Joe Biden nedtoner udfordringen ved, at Donald Trump nægter at samarbejde om overdragelsen af magten.

Det har dog visse ulemper, at der ikke er etableret et samarbejde. For normalt får den tiltrædende præsident i overgangsperioden adgang til fortrolige dokumenter i regeringsapparatet og et stort millionbeløb til arbejdet.

Det forhindrer Donald Trumps modvilje lige nu. Men heller ikke det bekymrer Joe Biden.

- Adgang til klassificerede informationer er brugbart, men jeg er alligevel ikke i en position til at bestemme noget på baggrund af de dokumenter. Der er én præsident ad gangen, siger han.

Ikke grund til at lægge sag an

Donald Trump er officielt præsident indtil 20. januar klokken 12, hvor magten skifter.

Der bliver i medierne spekuleret i, om Biden-lejren vil lægge sag an for at tvinge et samarbejde igennem i overgangsperioden, men det siger Joe Biden, at han ikke ser nogen grund til.

Han håber dog, at han vil få et godt samarbejde med Kongressen, selvom størstedelen af de republikanske senatorer indtil videre har været tilbageholdende med at anerkende Bidens sejr.

Ifølge Joe Biden er republikanerne ”mildt intimideret” af den siddende præsident.

Han forventer dog snart at få mulighed for at tale med ’Mitch’, som han kalder Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, der mandag ikke greb chancen for at anerkende Joe Bidens sejr.

Men den kommende præsident var ikke i tvivl, da en journalist på tirsdagens pressemøde spurgte, hvordan han forventer at kunne samarbejde med republikanerne, når de ikke engang vil anerkende, at han skal være præsident.

- Det kommer de til, sagde han.

Har talt med seks statsledere

Mens det kniber med den hjemlige anerkendelse, har det ikke skortet på udenlandske statsledere, der vil anerkende Joe Biden som tiltrædende præsident.

Allerede lørdag strømmede lykønskningerne ind fra nær og fjern.

Tirsdag har Joe Biden talt i telefon med mindst seks statsledere, deriblandt Storbritanniens Boris Johnson, Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Emmanuel Macron.

Joe Biden sagde på pressemødet, at reaktionerne fra omverdenen har været "gavnlige", "energiske" og "oprigtige".

- Jeg føler mig overbevist om, at vi vil være i stand til at bringe USA tilbage til en position, der er respekt omkring, sagde han.