Nyheder

Jodel lukker ned for sladder: - Klogt træk, siger ekspert

Jodel forsøger med initiativet at mane sladderen i jorden. Og det vil have en effekt, mener dansk ekspert.

Det sociale medie Jodel lukker ned for "sladderkanaler".

Det skriver de i en meddelelse i appen.

- Vi har besluttet at lukke alle kanaler, der bliver betegnet som sladder efter lange konsultationer med brugere, influencere, researchere og journalister, lyder beskeden, når man åbner appen.

Målet er at komme sladder og usande rygter om navngivne personer til livs. Noget, som Jodel tidligere har fået massiv kritik for at facilitere på deres platform.

Navne på politikere og mediepersoner florerede

Jodel er et socialt medie, hvor 270.000 danske anonyme profiler diskuterer stort og småt om alt fra kæledyr og hverdagsdilemmaer til kærestesorger og psykiske lidelser. På verdensplan har Jodel flere end 7,5 millioner brugere.

I forbindelse med debatten om krænkelser og seksuel chikane blev der på "sladderkanaler" i appen delt anklager mod navngivne personer, som anonyme brugere beskyldte for at være krænkere.

Jodel

  • Jodel er lokationsbaseret - man ser kun opslag fra folk, der er indenfor 10 kilometers radius. Derfor er den størst i storbyerne, og indholdet varierer alt efter, hvor man befinder sig. 
  • Har fået sit navn efter "at jodle", den tyske sangstil, hvor det kan være svært at høre, hvor lyden kommer fra.
  • På verdensplan er der over 7,5 millioner Jodel-brugere. De største markeder er Finland, Tyskland og Saudi-Arabien. 
  • Hver dag bliver der lagt mere end 7 millioner unikke opslag op på Jodel. 
  • Jodel har hovedsæde i Berlin og 50 ansatte.

Kilde: Jodel

Sladderen rettede sig især mod politikere og tv-værter, hvor flere politikere og mediepersoner blev hængt ud med navn af de anonyme brugere.

Flere kendte danskere har også langet ud efter Jodel, fordi de har oplevet at få delt private og udokumenterede påstande om alt fra kærestevold til sexafpresning.

Det er især på kanalerne "bloggergossip" og "kendisgossip", at sladderen er blevet delt. Men nu bliver alle kanaler, hvor ordet sladder - på alle sprog - optræder, altså lukket.

Herunder er et par eksempler fra sladderkanaler på Jodel.

Eksempel fra tråd på sladderkanal på Jodel.
Eksempel på sladder på jodel

Debatten om de anonyme anklager på Jodel fik et politisk flertal til at ønske at stramme reglerne for det sociale medie. Dansk Folkeparti ville helt lukke ned for Jodel.

Endnu et initiativ i rækken

For at imødekomme kritikken udsendte Jodel i oktober en påmindelse om retningslinjerne, der forbyder at sprede udokumenterede rygter. I samme omgang mindede de om, at selvom brugerne er anonyme over for hinanden, har Jodel deres oplysninger.

- Hvis nogen fremsætter falske beskyldninger, kan politiet finde dig, skrev de.

Et opslag fra Jodel 15. oktober 2020. Foto: Jodel

De har også udvalgt trofaste Jodel-brugere som frivillige "værter", der skal moderere kanalerne og slette indlæg, der falder uden for retningslinjerne.

Og deres seneste tiltag er altså at lukke alle kanaler, der hedder noget med "sladder" eller "gossip". Ligeledes bliver "kanaler med lignende intentioner" lukket.

- At lukke alle "sladderkanaler" er et klart signal til vores brugere om, at vi sigter efter at være konsekvente med vores regler, skriver Jodel.

Det lukker Jodel ned for

  • Alle eksisterende kanaler, der indeholder ordet ”gossip” på alle sprog.
  • Alle kanaler med lignende intentioner vil blive lukket. Ligeledes vil kanaler, der er lavet i et forsøg på at spejle chikanerende, mobbende eller kropsudskammende indhold.
  • Kanaler, der hovedsageligt fokuserer på sunde debatter og diskussioner om offentlige personer vil blive tilladt så længe indholdet og intentionen med kanalen er i overensstemmelse med retningslinjerne.
  • Kanaler i forbindelse med TV-shows som eksempelvis Big Brother er okay. Retningslinjerne gælder stadig her. 

Kilde: Jodel

"Et klogt træk"

Spørgsmålet er så, om tiltaget med at lukke "sladderkanalerne" vil få en reel effekt på mængden af falske rygter og sladder på appen.

Det tror Malene Charlotte Larsen. Hun er lektor på Aalborg Universitet og forsker i sociale medier, herunder Jodel.

- Jeg tror, at det kommer til at hjælpe. Ved at fjerne sladderkanalerne som et samlested kan det være, at de får luget ud i den type brugere, der kommer for dét, siger hun.

- Man kan aldrig sikre sig mod, at nogen løber med sladder. Men at sætte det i system med sladderkanaler hjælper i hvert fald ikke, siger hun.

Hun kalder det et klogt træk af Jodel at sende et stærkt signal til både deres brugere, men også politikere, presse og offentligheden generelt, at de ikke tolererer sladder.

Appen har nemlig gennem historier i medierne fået et ry for at være et sted kun med sladder, og det er ifølge Malene Charlotte Larsen langt fra virkeligheden.

Et rum uden præstationspres

Jodel formår nemlig i kraft af anonymiteten på platformen at lave et rum for unge, hvor de kan dele usikkerheder i forhold til relationer, uddannelse og familiekonflikter i et forum, hvor de ikke skal præstere, forklarer Malene Charlotte Larsen.

- Brugerne kan få den her følelse af at blive mødt og set uden at skulle bekymre sig om deres selvpræsentation. Det er et fortroligt og præstationsfrit rum, og de præsterer nok i forvejen på andre sociale medier og i virkeligheden, siger hun.

Derfor kan det for kernebrugerne virke ude af trit med virkeligheden, når politikere foreslår at lukke appen, fordi de bruger det til meget andet end sladder:

Eksempelvis dagligdagsdilemmaer, kærestesorger og tanker om stort og småt og "ballade og tidsfordriv", som Malene Charlotte Larsen kalder det.

Set i det lys beskytter Jodel sine kernebrugere ved selv at rense ud i sladdertrådene, så den resterende del af platformen kan undgå at blive truet med lukninger og lovstramninger.