Politik

Følg udviklingen i mink-sagen her

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Regeringen havde ikke loven på deres side, da de beordrede alle danske mink aflivet. Rundt omkring i landet er der flere reaktioner på aflivningen af de flere millioner mink. Følg udviklingen i livebloggen her. 

Enhedslisten om Mogens Jensens fremtid: - Ser meget, meget sort ud

Politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper siger til TV 2, at det ser "meget, meget sort ud" for den socialdemokratiske fødevareminister, og at partiet "på ingen måde" kan garantere, at han kan blive siddende på sin post.

Enhedslisten har indkaldt Mogens Jensen til samråd onsdag om minksagen, hvor regeringen har beordret aflivning af alle danske mink uden at have lovhjemlen til det.

Regeringen blev ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) weekenden orienteret om, at det var en ulovlig ordre. Først tirsdag sendte Fødevarestyrelsen et brev til minkavlerne om sagen. 

Partierne i blå blok mener, at Mogens Jensen bør gå af.

Redegørelse om minkforløb klar om en uge

Fødevareminister Mogens Jensen (S) siger til TV Avisen på DR1, at redegørelsen om minksagen er klar om en uge.

Sidste mink i Thisted Kommune aflivet i dag

Fødevarestyrelsen har i dag aflivet en smittet besætning ved Snedsted. Det skulle være de sidste mink i Thisted Kommune, og myndighederne går nu i gang med kontrolbesøg hos de minkavlere, der selv har stået for aflivningen. Thisted Kommune havde kun en enkelt farm med raske mink uden for risikozonerne. Dyrene på denne farm, der ligger mellem Thisted og Sennels, er altså nu også aflivet, og myndighederne har allerede været på afsluttende kontrolbesøg der.
 

Samråd er nu slut

Det åbne samråd med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er nu rundet af, men her i livebloggen vil du fortsat kunne følge udviklingen i mink-situationen. 

I artiklen herunder kan du blandt andet læse, hvordan TV 2s politiske analytiker Hans Redder siger, at "taburetten vakler" under fødevareminister Mogens Jensen (S). 

Nordjyske restriktioner forlænges, hvis myndigheder fortsat er bekymrede

Hvis myndighederne fortsat er bekymrede, når kalenderen siger 3. december, og restriktionerne i Nordjylland står til at blive ophævet, vil regeringen være nødt til at lytte, siger Magnus Heunicke til spørgsmålet om, hvornår de lokale restriktioner i de syv nordjyske kommuner ophæves. 

Heunicke siger, at det går godt med massetestningen af nordjyderne. 

De syv kommuner er Frederikshavn, Læsø, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted, Hjørring.

Fra Fødevarestyrelsen lød det desuden mandag, at samtlige mink i de syv kommuner ville være aflivet, inden dagen var omme. 

Heunicke nægter at besvare spørgsmål - ville være "præmaturt"

Sophie Løhde, politisk ordfører i Venstre, gentager et spørgsmål stillet af flere af sine partifæller: Om ministeren bad sit juridiske embedsværk, om der var lovgrundlag for at beordre at raske mink aflivet? 

Derudover vil Løhde gerne vide, hvem der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke bærer ansvaret for, at der er udstedt en ulovlig ordre? 

- Jeg kan forstå, at der nu laves en redegørelse. Det ville jo være præmaturt af mig, og jeg mener ikke, at det er mit ansvar at komme med svar på de spørgsmål, Sophie Løhde stiller her.

- Jeg deler da fuldt ud opfattelsen og synet på, at alt hvad en regering foretager sig skal have en lovhjemmel. Hvis ikke man har den, må man sige det klart. Så hvis vi i regeringen havde været vidende om, at der manglede en lovhjemmel, havde vi ment nøjagtigt det samme, men vi havde også rakt ud til Folketinget om det. 

Herefter læser Magnus Heunicke igen sit svar på spørgmålet om, hvornår han blev bekendt med, at regeringens instruks var ulovlig. Det blev han søndag. 

Heunicke: - Vores statsminister har beklaget, og det gør jeg også

Sundhedsministeren bliver spurgt, om der forud for pressemødet 4. november blev spurgt, hvorvidt det var lovligt at beordre alle mink i Danmark aflivet. 

Magnus Heunicke gentager, at han ikke blev bekendt med den manglende lovhjemmel før weekenden.

- Vores statsminister har beklaget den her situation, og det vil jeg også gerne gøre. Men jeg bliver altså opmærksom på det, da der bliver taget kontakt til nogle ordførere i søndags, siger Magnus Heunicke, som altså ikke direkte svarer på, hvorvidt der blev direkte spurgt til lovligheden af ordren, før den blev givet. 

Heunicke vil ikke udelukke, at nordjysk mutation kan opstå andre steder

Den konservative ordfører Per Larsen indleder sit spørgsmål til sundhedsministeren med at konstatere, at han jo tilsynelandende kommer fra det danske svar på Wuhan, coronavirussens arnested, med henvisning til sit hjem i Hjørring. 

For da de syv nordjyske kommuner blev underlagt lokale restriktioner, lød det fra SSI's faglige direktør, Kåre Mølbak, at der var en risiko for, at Nordjylland blev virussens nye centrum. 

Sundhedsministeren siger, at hurtig og omfattende indsats er fuldstændig afgørende for, at Nordjylland atter kan åbnes. 

- Mine meldinger fra det nordjyske er, at man allerede er i godt gang med massetestningen. Det er godt nyt, siger sundhedsministeren. 

- Men det er i Nordjylland, vi har problemet. Dermed ikke sagt, at det samme problem ikke kan opstå andre steder. 

Faldende kontakttal beviser, at restriktioner virker

Det er ekstremt positivt, at vi med det nedadgående smittetal nu ser, at coronapandemien er på vej ned i Danmark, lyder det fra sundhedsministeren. 

Kontakttallet er i dag faldet til 0,9 i Danmark. Det betyder, at for hver ti smittede personer vil virussen blive givet videre til ni.

Sundhedsministeren kalder det et bevis på, at brugen af mundbind og danskernes velvilje til at holde afstand virker. 

Heunicke: Nordjylland åbnes, når der ikke findes nye mutationer

Der er mindre smitte i Nordjylland end på den københavnske vestegn. Men forskellen er, at menneskesmitten stammer fra mink i det nordjyske, siger sundhedsministeren. 

Derfor skal alle i Nordjyllands testes, og hver en test skal tjekkes for, hvorvidt der er tale om en mutation eller ej. 

- Når vi er sikre på, at der ikke findes nye, skjulte mutationer, vil vi meget, meget, meget gerne åbne for de berørte nordjyske kommuner hurtigst muligt, siger Magnus Heunicke. 

Halvdelen af nordjysk smitte stammer fra minkfarme

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke er konklusionen fra SSI, at det ville medføre en betydelig risiko for smittespredning blandt mennesker, hvis man valgte at beholde de mink, der bruges som avlsdyr. 

Det er særligt aflivningen af dem, der gør, at minkbranchen ifølge dem selv er dødsdømt. 

- Over halvdelen af smitten i Nordjylland stammer direkte fra virus, der har været gennem minkfarme. Det ville jo være meget, meget risikabelt at lægge til grund, at smitten er færdig med at mutere gennem minkfarme, siger Magnus Heunicke. 

Heunicke: Kendte ikke til lovbrud før weekenden

Venstres Ellen Trane Nørby spørger sundhedsminister Magnus Heunicke, hvorvidt han vidste, at instruksen om at aflive alle raske mink var ulovlig? 

- Jeg vidste ikke, at der manglede den fornødne hjemmel, da vi holdt pressemøde onsdag og lørdag. Jeg blev opmærksom på den problemstilling, da ministeren efterfølgende tog kontakt til ordførerne, svarer Magnus Heunicke. 

Heunicke: For tidligt at sige, om cluster 5 stadig eksisterer

Eksperter hos Statens Serum Institut mener ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke, at det er for tidligt at slå fast, om minkmutationen cluster 5 stadig eksisterer. 

De bekræftede 12 tilfælde blandt mennesker med cluster 5-virussen er registreret i slutningen af august og i september, men der arbejdes fortsat på at fastslå, om mutationen er at finde blandt nogle af de efterfølgende stikprøver. 

- SSI forventes at komme med nye informationer i morgen. Dog er der ikke fundet nogen tilfælde af cluster 5 i det seneste batch, der dækker test frem til og med uge 44, siger Magnus Heunicke. 

94 procent af minkmutationer fundet i Nordjylland

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forklarer, at beslutningen om at aflive alle mink bygger på en risikovurdering om, at fortsat minkhold udgør en "betydelig risiko". 

- Vi må konstatere, at der er omfattende smitte med minkmutationer i Nordjylland. Vi ved, at 94 procent af minkmutationer fundet hos mennesker, er fundet i Nordjylland. Og 53 af de smittede i Nordjylland er smittet med en minkvariant, hvis vi ser på smitten i oktober. 

- Regeringen har hele vejen gennem covid-19-pandemien været åbne omkring vigtigheden af at handle hurtigt, når der er ny viden, eller når situationen ændrer sig. Det stod også i vores aftale om genåbning 8. maj, siger han. 

Nu er Heunicke i samråd om mink

Spørgsmålene, der i dag stilles på et åbent samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), er: 

  1. Hvorfor Folketingets partier først blev orienteret kort før regeringen udmeldte sin beslutning om at aflive alle danske mink? 
  2. Hvorfor regeringen ikke har truffet en beslutning om, at avlsmateriale fra mink skal opbevares og gemmes i statsligt regi?
  3. Hvorfor datagrundlaget, der ligger til grund for regeringens beslutning om at aflive samtlige danske mink, ikke blev fremlagt for offentligheden, før efter beslutningen var taget og
  4. Om regeringen eller Statens Serum Institut har bedt om hjælp fra udenlandske eksperter til at analysere de videnskabelige fund, der er gjort i forbindelse med den særlige mutation af coronavirus i mink. 

Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Martin Geertsen (V), Ellen Trane Nørby (V), Sophie Løhde (V), Jane Heitmann (V), Marlene Ambo-Rasmussen (V), Karsten Lauritzen (V) og Alex Vanopslagh (LA).

Ellemann: Ministers afgang er "godt sted at starte"

På spørgsmålet om, hvorvidt fødevareminister Mogens Jensen bør trække sig, svarer Jakob Ellemann-Jensen: 

- Det vil være et godt sted at starte.

Derudover bør epidemiloven ændres, så regeringen ikke længere har så vidtgående beføjelser, siger han. 

- Epidemilovens beføjelser har ført til, at regeringen tror, at man bare kan skalte og valte med alting. Det kan man ikke, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ellemann kalder minksagen en "skandale"

Jakob Ellemann-Jensen er mildest talt ikke tilfreds med statsministerens beklagelse og kalder håndteringen en "skandale". 

- Hun skylder en anstændig undskyldning, og hun skylder at lægge grundlaget frem, siger han. 

- Jeg har tillid til sundhedsmyndighederne, men jeg har ikke tillid til regeringen i Danmark. Der er en væsentlig forskel på de to ting. 

Statsministeren havde "klar forventning" til fødevareministeren

Statsminister Mette Frederiksen spørges ind til, hvorvidt hun selv havde bedt fødevareminister Mogens Jensen informere minkavlerne om, at der ikke var lovhjemmel bag beskeden om, at alle raske mink skal aflives.

Det gjorde statsministeren ikke, da hun havde "en klar forventning" om, at man "lever op til det, man skal som minister", svarer Mette Frederiksen. 

Først tirsdag har minkavlerne fået besked fra fødevareminister Mogens Jensen om, at der ikke var lovhjemmel bag beslutningen. Men spurgt til, hvorfor minkavlerne ikke har fået beskeden før, svarer statsministeren: 

- Det er min klare forventning, at fødevareministeren selvfølgelig gør det. 

Statsministeren understregede dog, at hun fortsat har tillid til alle sine ministre. Hvis ikke hun havde det, ville ministerholdet være et andet. 

Mette Frederiksen svarer ikke på, om hun selv spurgte til lovgrundlag

Statsminister Mette Frederiksen bliver igen spurgt til, hvorvidt der forud for pressemødet onsdag, hvor aflivning af mink blev bebudet, blev talt om, hvorvidt der var hjemmel. 

- Da vi træffer beslutningen, er vi bekendt med, at der kan være en hjemmelsudfordring i forhold til kompensation, men ikke i forhold til aflivning. 

Men spurgte du specifikt til, om der kunne være et hjemmelsproblem? 

- Når vi træffer en beslutning, så lægger jeg selvfølgelig til at grund, at der er hjemmel til sådan en beslutning.

Men spurgte du til det? 

- Mit svar er som følger: Når vi træffer en beslutning, så lægger jeg selvfølgelig til at grund, at der er hjemmel til beslutningen. 

Mette Frederiksen vil ikke navngive, hvem der fortalte om lovbrud

Mette Frederiksen står ved beslutningen om, at alle mink skal aflives, gentager hun overfor de fremmødte journalister. Men hvad vidste de om det juridiske grundlag, da de traf beslutningen?

- Der er en hjemmelsudfordring i forhold til en eventuel kompensation, men ikke i forhold til aflivning af dyr.

Hvem fortæller dig, at regeringen ikke har haft lovhjemmel til det her? 

- Vi sætter en redegørelse i gang af hele forløbet, men Statsministeriet bliver bekendt med det i weekenden, og jeg bliver selv bekendt med det søndag, siger Mette Frederiksen, som altså dermed ikke sætter navn eller titel på, hvem der informerede hende om lovbruddet.