Jackie og Anja.
TV 2 ECHO

De var kærester som dreng og pige - men så ville den ene skifte køn

Anja og Jackie Vesterhaab blev kærester for 12 år siden. I den tid har de lært, hvor stærk deres kærlighed er til hinanden.

Kommentarerne på computerskærmen gav genskær i 17-årige Jackie Vesterhaabs øjne, samtidig med at den ene hånd scrollede ned igennem et forum på internettet.

Her læste Jackie om, hvilke erfaringer folk havde med at springe ud som transperson – en beslutning, Jackie Vesterhaab også selv stod til at tage.

- Flyt et nyt sted hen, og start på en frisk, stod der blandt andet i forummet.

- Bare skær al kontakten til alle, du kender.

- Indstil dig på, at livet bliver hårdt bagefter.

Men for alt i verden kunne Jackie ikke forestille sig et liv uden sin kæreste, Anja.

Så man dem på gaden, var de kærester som dreng og pige. Men Jackie følte, at hendes tildelte køn var forkert. En følelse som kun havde vokset sig større siden de spæde teenageår.

Jackie vidste, at beslutningen skulle tages.

Forelsket ved første klik

Anja Vesterhaab kendte allerede til Jackie, før de mødte hinanden for første gang på sprogkurset i japansk. Hun var nemlig stødt på Jackies profil på et fashion-forum på internettet.

Her havde den 16-årige Jackie lagt nogle billeder op, som Anja ikke kunne glemme igen. For Jackie havde de smukkeste grønne øjne, hun nogensinde havde set.

Siden Jackie kom i puberteten, har det tildelte køn føltes forkert.

Derfor tog 14-årige Anja chancen, da hun så Jackie i S-toget på vej hjem fra aftenskole. På sprogkurset havde hun overhørt, at Jackie havde været til koncert. Det var det, hun ville spørge ind til.

Men Jackie svarede hende knap nok. Alligevel gav Anja ikke op.

- Jeg var meget forelsket i Jackie, og det var jeg i meget lang tid. Derfor blev jeg ved med at prøve, fortæller Anja.

At Anja Vesterhaab aldrig gav op på Jackie skulle vise sig at være begyndelsen på en kærlighed, der lå langt dybere, end nogen af dem havde forestillet sig.

Bag makeuppen

Udover sprogkurset begyndte Anja og Jackie også at komme til de samme fester, fordi de var i det samme fællesskab uden for skolen.

Det var et fællesskab, hvor de dyrkede deres interesse for japansk rockmusik og japansk mode.

Jackie (tv) var 16, og Anja var 14 år, da de mødte hinanden første gang.

Til festerne handlede det om at skille sig ud. Både i tøjet, makeuppen og med håret, hvis farve blev skiftet ud hver anden uge.

I fællesskabet brød de med normerne for, hvordan drenge og piger så ud – og det gav Jackie mulighed for at eksperimentere:

- Her kunne jeg få lov til at lege med hår og makeup, uden at det blev set som forkert. For sådan var det ikke i det her miljø, fortæller Jackie.

Det blev Jackies måde at udtrykke det køn, hun havde følt sig som siden 12-årsalderen, men endnu ikke sat ord på over for andre.

Jeg tænkte, at jeg aldrig nogensinde kom til at ligne andet end det, jeg overhovedet ikke er

Jackie Vesterhaab

I mellemtiden blev festerne til flere, makeuppen blev tungere, og Anja og Jackie fik deres første kys med hinanden.

Knap et halvt år efter samtalen i S-toget og utallige kys til fester senere, spurgte Anja, om Jackie ville være kærester.

Svaret var nej.

Men efter et halvt år mere spurgte Jackie. Det skete 10. oktober 2008, og det skulle gå hen og blive en vigtig dato for dem 12 år senere.

Det forkerte spejlbillede

Jackie og Anja.

Når de gik med hinanden i hånden på gaden som dreng og pige, oplevede de, at Jackie blev set som homoseksuel på grund af sit udseende og væremåde.

Kønsdysfori:

  • Ubehag, som en transperson kan opleve, i forbindelse med uoverensstemmelsen mellem det ved fødslen tildelte køn og det oplevede køn.
  • Kønsdysfori er en anerkendt medicinsk tilstand. Det kan være en kompleks tilstand, og det påvirker forskellige personer på forskellige måder.
  • Nogen transpersoner oplever stærke og langvarige følelser af kønsdysfori, hvilket blandt andet kan give sig udslag i at føle sig deprimeret over sit køn, kønsudtryk, adfærd eller krop.

Kilde: LGBT+ Danmark

Men hvad folk på gaden ikke vidste var, at Jackie siden begyndelsen af puberteten havde følt sig tildelt det forkerte køn. Det bliver kaldt dysfori og er betegnelsen for ikke at passe sammen med sit medfødte køn.

Hver gang Jackie så sig selv i spejlet, fremstod skuldrene alt for brede og kæben for firkantet. Det var en følelse, Jackie havde haft i årevis, og som med tiden blev mere og mere ubærlig.

- Jeg tænkte, at jeg aldrig nogensinde kom til at ligne andet end det, jeg overhovedet ikke er, fortæller Jackie.

- Og det kan virkelig lede én nogle mørke steder hen.

Frygten for at miste sin elskede

Alligevel holdt Jackie sine tanker for sig selv indtil et år inde i deres forhold.

- Jeg var rædselsslagen for, hvad Anja ville mene om, at jeg var trans. Jeg kunne virkelig, virkelig ikke forestille mig et liv uden Anja, fortæller Jackie.

Oveni det rumsterede kommentarerne fra internettet også oppe i Jackies hoved:

- Bare skær al kontakten til alle, du kender.

- Indstil dig på, at livet bliver hårdt bagefter.

Men til sidst tog Jackie mod til sig og fortalte Anja om at ville i hormonbehandling og begynde sin transition til kvinde.

Anja (th) og Jackie blev kærester i 2008.

Det kom ikke bag på Anja, at Jackie ikke følte sig tilpas i manderollen. Men hun vidste ikke, at det betød, Jackie var transkønnet og ville i hormonbehandling.

- Jeg var bange for, at Jackie ville blive en anden person af at transitionere. At Jackie pludselig ikke skulle være den person, som jeg var vildt forelsket i, fortæller Anja.

Transition:

  • Transition er en paraplybetegnelse brugt at nogle transkønnede om det at springe ud, det at få kropsmodifikationer og det at tilegne sig adfærd og en stil, som af personen selv forbindes med deres kønsidentitet.
  • I denne proces kan tøjstil, hår, makeup, kropsbehåring, skægvækst, ændring af fornavn og til- og omtaleform, kønshormonbehandling og kirurgi indgå.
  • Det er en individuel proces, hvor den enkelte selv vælger sit transitionsforløb, som pågældende finder det hensigtsmæssigt, nødvendigt og muligt i forhold til lovgivningen.

Kilde: LGBT+ Danmark

Omvendt kunne hun godt se, at Jackie ikke havde det godt med sig selv. Derfor havde hun kun én anke til Jackie:

- Hvis jeg skal være sammen med en kvinde, så skal hun være smuk. Så gør vi det.

Transitionen

Jackie og Anja i Paris.

De fandt ud af det. For det var ikke vigtigt for Anja, hvilket køn, Jackie havde. Det vigtigste var, at de var sammen.

Så Anja hjalp Jackie – både med at finde navnet, det rigtige tøj og med at omtale Jackie som hun.

Men transitionen skete ikke på én gang. Det var en proces, og det tog tid at finde ud af. Især fordi de ikke kendte til andre par, som de kunne spejle sig i.

- Vi har aldrig haft et forbillede med et helt normalt par, hvor den ene var transperson, med helt normale hverdagsudfordringer, vi kunne se op til, fortæller Anja.

Samtidig havde de dengang heller ikke selv et realistisk billede af en transperson andet end fra film. Her blev transpersoner portrætteret enten som "triste skæbner" eller som en mand i kjole, fortæller Jackie og Anja.

Sådan var Jackie ikke.

I dag er Jackie 29 (tv), og Anja er 27 år.

Derfor er Anja ikke i tvivl om, at det var det rigtige for dem:

- At Jackie er blevet så meget gladere, har helt klart været den største forandring, fortæller Anja.

Og nu præcis 12 år senere - 10. oktober 2020 - blev 27-årige Anja og 29-årige Jackie de forbilleder, de selv manglede.

Anja og Jackie har bryllupsdag på 12-årsdagen for, da de blev kærester.

Se Anja og Jackies bryllup i TV 2 ECHOs nye dokumentar ’Min brud er trans’ her på TV 2 PLAY.