Nyheder

Sætter coronavirus på toppen af listen: - Biden vil lægge en helt anden stil an end Trump

Eksperter forudser, at USA står over for den værste del af coronapandemien, der forventes at ramme landet i januar.

USA har fået en ny præsident. Og dermed også en ny coronastrategi.

Den nyvalgte Joe Biden sagde i sin sejrstale, at han allerede mandag vil samle en gruppe af 12 eksperter, der skal hjælpe USA gennem vinteren med coronavirus.

- Vi kan ikke redde økonomien, genskabe vores styrke og nyde livets mest dyrebare øjeblikke - at kramme vores børnebørn og børn, fødselsdage, bryllupper, eksaminer og alle de øjeblikke, der betyder mest for os - før vi får den (pandemien, red.) under kontrol, sagde han i sin tale.

Den særlige arbejdsgruppe får til opgave at udvikle planer for, hvordan smitten kan inddæmmes, når Biden indsættes i Det Hvide Hus fra den 20. januar.

Den får ifølge Reuters tre ledere: Vivek Murthy, tidligere topchef i sundhedssektoren, Devid Kessler, som er tidligere leder af USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed og Marcella Nunez-Smith fra Yale Universitetet.

Joe Biden gik til valg på at gøre mundbind obligatorisk, gøre en kommende coronavaccine gratis for alle og opfordre befolkningen til at holde social afstand.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at få vendt denne pandemi, sagde han.

Joe Bidens coronastrategi skal kunne iværksættes 21. januar 2021, dagen efter at han er blevet taget i ed som landets nye præsident.

En ny stil og retorik

USA slog torsdag rekord for antal nye smittede på et døgn. Her blev der bekræftet 118.000 nye smittetilfælde.

I alt har 9,6 millioner amerikanere været smittet med coronavirus, og mere end 234.000 er døde.

Og med koldere vejr på vej forventes smitten kun stige de kommende måneder. Institut for Sundhedsdata og Evaluering på Washington Universitet forudser, at den værste periode af pandemien vil ramme landet i midten eller slutningen af januar. Lige omkring det tidspunkt Joe Biden bliver indsat i Det Hvide Hus.

Ifølge Mirco Reimer-Elster, der er TV 2s USA-analytiker, kommer amerikanerne reelt til at kunne mærke på coronahåndteringen, at landet har fået en ny præsident. Men der ligger også et symbol i, at Joe Biden nævner corona i sin sejrstale.

- Det handler også om at sende et signal til vælgerne, om at han (Joe Biden, red.) tager coronavirus mere alvorligt, end ham, der sidder der nu, siger Mirco Reimer-Elster og tilføjer:

- Biden vil lægge en helt anden stil an end Trump, der retorisk har underspillet faren ved corona, siger han.

Valget er ikke ovre, mener Trump

En time før de amerikanske medier udråbte Joe Biden til præsident, skrev Donald Trump i versaler på Twitter, at han havde vundet valget stort.

Kort efter udnævnelsen af den tiltrædende præsident Biden kom Trumps kampagne også med en udtalelse fra præsidenten.

Det fremgår af meddelelsen, at valget ifølge Donald Trump "langt fra" er ovre.

- Det er de gyldigt afgivne stemmer, som beslutter, hvem der er præsident, ikke nyhedsmedierne.

Trump mener, at der er begået valgfusk og har derfor indgivet søgsmål i flere stater.