Coronavirus

LA-formand beskylder statsministeren for narcissisme

Statsminister Mette Frederiksen (S) har delt dette billede på Facebook med en opfordring om, at danskerne viser Nordjylland deres støtte.

Hvad skete der? Aflivningen af alle landets mink gik i gang torsdag, og nye restriktioner blev indført i Nordjylland. Se alle restriktionerne her

Hvorfor? 12 personer, der er blevet smittet med coronavirus af mink, har fået virussen i en muteret udgave. Her har de smittede haft en nedsat følsomhed i forhold til antistoffer. Mutationen kan potentielt påvirke, hvor godt en kommende vaccine beskytter, siger sundhedsmyndighederne. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Livebloggen er slut

Denne liveblog opdateres ikke længere. Tak, fordi du læste med. 

Hverken regionsrådsformand eller borgmestre kendte til smitte på Midtsjælland

Hverken regionsrådsformand Heino Knudsen (S) eller borgmestrene i Sorø, Ringsted, Holbæk eller Faxe Kommune vidste, at en beboer på et plejecenter et sted i Midtsjælland har været smittet med den særlige "cluster-5"-variant af covid-19. 

Det fortæller regionsrådsformanden til sn.dk.

- Jeg fik det at vide, da sundhedsministeren sagde det på pressemødet. Det kom fuldstændigt bag på mig, siger Heino Knudsen.

Vanopslagh beskylder statsministeren for narcissisme

Formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, kritiserer statsminister Mette Frederiksen for hendes seneste opslag på Facebook. 

I opslaget opfordrer hun til, at man 'liker' og deler et billede af hende, hvor hun poserer på en strand, der meget vel kunne være beliggende på den nordjyske vestkyst. 

- Det er galoperende storhedsvanvid og narcissisme - og mangel på ydmyghed, skriver Alex Vanopslagh på Facebook. 

Nu stikker det da helt af for statsministeren. “Like mit opslag for at vise at hele Danmark bakker Nordjylland op”,...

Posted by Alex Vanopslagh on Thursday, November 5, 2020

DF's Morten Messerschmidt er en blandt flere politiske kollegaer, som stemmer i. Han kalder det et forsøg på at få "populistiske point på sociale medier" og afslutter med et "FØJ!". 

Kristian Hegaard fra Radikale Venstre kalder det "usmageligt": 

- Det er en gigantisk ommer for statsministerens pressefolk. Det er en alvorlig krise, ikke et spil om at høste likes, skriver Hegaard på Twitter. 

Venstre: Der er for mange eksempler på regeringens sololøb

Blandt de borgerlige partier bliver det understreget, at beslutningen om at aflive mink og lave lokale restriktioner for de syv nordjyske kommuner, er en beslutning, som regeringen har truffet alene. Og ifølge erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) er det uholdbart: 

- Der er for mange eksempler på det seneste, hvor regeringen kører solo uden om Folketinget. Det bliver ikke ved med at gå, og derfor er der et arbejde i gang med at forny den epidemilov, der blev vedtaget i al hast tilbage i marts.

- Jeg er med på, at nogle beslutninger skal træffes hurtigt, men der findes bestemt bedre muligheder for at sikre sig, at de normale parlamenteriske spilleregler bliver genindført. Det er der brug for, siger han til TV 2. 

Nordjyske restauranter mister op mod 100 millioner kroner

Brancheorganisationen Horesta estimerer ifølge Ritzau, at restaurationsbranchen alene på fire uger vil få en omsætningsnedgang på 50-100 millioner kroner.

Barer, caféer, restauranter, værtshuse og lignende i de syv nordjyske kommuner skal allerede lørdag lukke for al anden servering end takeaway. Det gør sig gældende frem til 3. december. 

Nedlukning kan ramme Mette Frederiksen i nakken, siger politisk redaktør

Der er en accept blandt de politiske partier af, at de nye restriktioner er nødvendige. Men der er en udbredt utilfredshed blandt de blå partier med, at de ikke bliver involveret i beslutningsprocessen. Det siger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg. 

- Det er hende, der er statsminister. Og det er dermed ikke alene hende, der kan tage beslutningerne, men også hende, der i sidste ende sidder med ansvaret. 

Det er Nordjylland, hendes opstillingskreds. vi taler om. Er der på den måde en vis politisk risiko? 

- Jeg tror, Mette Frederiksen er ret bevidst om, at der er en vis risiko i alt, hvad hun gør lige i øjeblikket. Alt kan ramme hende i nakken. Men lige nu handler det for hende om at få løst problemerne, siger Troels Mylenberg. 

Skagen Kunstmuseum lukker

Skagens Kunstmuseum, som er en af Nordjyllands største kulturinstitutioner, lukker med det samme, oplyser museet til Ritzau.

Det trods idræts- og kulturinstitutioner i de syv nordjyske kommuner ret beset først skal lukke mandag.

Heunicke: - Vi vil gøre, hvad der skal til

Sundhedsminister Magnus Heunicke erkender, at det er "drastiske midler", der nu tages i brug.

- Det er en helt entydig indstilling fra vores myndigheder, vi reagerer på, siger han til TV 2. 

- Vi er klar til at gøre præcis, hvad der skal til. Når vores førende eksperter siger, at det har betydelig risiko for folkesundheden, så skal man handle. Hvis der var andre lande, der sad med sådan en viden og ikke handlede, ville det være dybt bekymrende, for denne pandemi kender ikke til landegrænser. 

Statsministeren til danskerne: - Vis opbakning til Nordjylland

På Facebook appellerer Mette Frederiksen nu til, at hele Danmark bakker nordjyderne op. 

- Danmark kommer til at trække store veksler på jeres opbakning, tålmodighed og samfundssind, skriver hun. 

Vis din opbakning til Nordjylland ❤️ 11. marts var en skæbnestund i kampen mod corona i Danmark. For jer i Nordjylland...

Posted by Mette Frederiksen on Thursday, November 5, 2020

Mink brændes og bliver til fjernvarme

Den næste tid vil der blive aflivet op mod 17 millioner mink, og flere af dem vil ende med at blive brændt og omdannet til fjernvarme, oplyser Fødevarestyrelsen til Fagbladet 3F.

4 af de i alt 11 anlæg ligger i Jylland, mens de resterende syv ligger på Sjælland og Fyn, siger Henning Knudsen, enhedschef og talsmand om mink i Fødevarestyrelsen. 

Borgmester: Det vil være en svær, mørk tid frem til jul

En af de syv kommuner, der nu underlægges nye restriktioner, er Hjørring. Her møder den nye hverdag med forståelse hos borgmester Arne Boelt (S).

- Det kommer til at ændre dagligdagen rigtig meget. Nogle vil synes, det er helt forfærdeligt og vil have svært ved at være i det. Dem skal vi have banket noget lys og gejst ind i. Ellers vil det være svært at gå i denne her mørke tid frem til jul, siger han til nyhedsbureauet Ritzau. 

Restriktioner kommer bag på Det Konservative Folkeparti

Det kommer bag på den konservative sundhedsordfører Per Larsen, at de restriktioner, der nu indføres i syv nordjyske kommuner, er vidtgående. 

- Vi er ikke blevet spurgt. Vi har ikke nogen indflydelse på det. Det er regeringen, der har truffet beslutningerne, og sådan er det, siger han til TV 2. 

- Det kom bag på mig, er vi er kommet i en situation, hvor alle mink i hele Danmark skal slåes ned. Det er jo et voldsomt indgreb for vores land, men særligt for Nordjylland, for vi har rigtig mange minkfarme og en kæmpestor følgeindustri. At den nu bliver helt udraderet, det synes jeg er ganske, ganske voldsomt, siger han. 

Ellemann: - Vi vil arbejde for hurtig hjælp

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sender på Twitter tanker til de nordjyske borgere i de syv kommuner. 

- Hårdt slag for Nordjylland. Mine tanker går til alle jer, som nu skal igennem en ny svær nedlukning. Det er tungt, og vi ved, at situationen er dybt alvorlig for jer. Vi vil arbejde for, at I hurtigt får hjælp, og at berørte erhverv kan få kompensation, skriver han med henvisning til, at partierne i morgen går i gang med forhandlingerne om hjælpepakker til de ramte erhverv. 

Borgmester: - Vi er en amputeret kommune

I Frederikshavn er der det seneste døgn konstateret 17 nye smittede med coronavirus, og flere skoler har sendt klasser hjem. Borgmester Birgit Hansen (S) er dog som udgangspunkt tryg ved, at alle klassetrin på nær 5.-8.-klasse fortsat skal møde fysisk op til undervisning. 

- Som udgangspunkt er jeg tryg ved udmeldingerne. De er indgribende, men vi skal nok få det til at fungere. Vi har tæt kontakt med staten, hvis vi for eksempel får brug for at lukke skoler i nogle dage - det siger jeg ikke, at vi gør, men vi har muligheden for det, siger Birgit Hansen. 

Borgmesteren appellerer til, at nordjyderne står sammen, for der er ingen tvivl om, at der vil blive tale om syv "amputerede kommuner" frem til 3. december, siger hun.  

- Der påhviler os et kæmpe ansvar og et kæmpe arbejde. Vi skal gå foran og sikre, at vi kan hindre den her smitte og udviklingen af mutationen. Vi er statens forlængede arm, men først og fremmest handler det om at sikre, at vi får de kritiske funktioner til at køre i en tid, hvor der er ekstra restriktioner. 

Regionsrådsformand: - Svært at se livet fortsætte udenfor ens egen kommune

Regionsrådformand Ulla Astman kalder det en "skrækkelig situation" - både for minkavlerne og for nordjyderne generelt, som nu oplever denne form for indgriben. 

- Det kommer jo til at have stor betydning for nordjyderne, men nu er de jo gæve folk, så selvfølgelig bliver det håndteret, og der bliver rettet ind efter det. Det bliver en meget, meget svær periode, når man skal sidde hjemme og se livet, der bare fortsætte udenfor ens egen kommune, siger hun til TV 2. 

- Der er et stort planlægningsarbejde, der går i gang nu. Er der noget, vi skal opjustere for eksempel i forhold til at transportere borgere til og fra hospitalet, siger Ulla Astman med henvisning til, at den offentlige transport til og fra de pågældende syv kommuner lukkes ned - dog med undtagelse af skolebusser. 

Analytiker: Politisk opbakning bag beslutningen

TV 2s politiske analytiker Hans Redder siger, at der bredt på Christiansborg er opbakning til regerings beslutning om af aflive alle mink og indføre lokale restriktioner. 

- Der er en opfattelse af, at det selvfølgelig er alvorligt, når der direkte gives en advarsel om, at mutationen kan true folkesundheden og en mulig vaccine. Så kan man diskutere processen - for eksempel hjælpen til minkavlerne. Det er noget, der vil blive diskuteret på Christiansborg den kommende tid, siger han. 

Hans Redder hæfter sig efter pressemødet dog særligt ved, at der på pressemødet kom frem, at der er bekræftet et tilfælde med den muterede virus på Midtsjælland. En virus, som desuden blev kaldt "helt unik". 

- Man må foreløbig tage Kåre Mølbaks ord for gode vare, når han siger, at det ville være opdaget, hvis den havde spredt sig yderligere, siger han. 

Har minkavlerne ret til fuld kompensation?

Erhvervsminister Simon Kollerup siger, at minkavlere, ansatte og følgeerhverv vil få en god kompensation, men hvorvidt der vil være tale om "fuld erstatning" efter reglerne om ekspropriation, kan ministeren endnu ikke svare på. 

- Vi kommer til at have drøftelser med Folketingets partier om dét spørgsmål. Der pågår en juridisk vurdering lige nu, siger han. 

Hvorfor skal restriktioner bygge på frivillighed?

Søren Brostrøm tager ordet for at svare på, hvorfor restriktionerne bygger på frivillighed. Han indleder med, at der i forvejen findes en lang række landsdækkende restriktioner.

- Generelt har vi meget stor tillid til, at man vil lytte til de anbefalinger, vi kommer med, for det er en meget alvorlig situation, siger han.  

Mette Frederiksen: Vi står på mål for beslutningen om mink

Hvorfor stoppede man med at slå syge minkbesætninger ned i en periode, bliver regeringen spurgt. Statsminister Mette Frederiksen giver dog spørgsmålet til Kåre Mølbak. Han forklarer, at der var tale om en ændring i strategien, fordi man hele tiden har forsøgt at finde den mest "skånsomme" metode. 

Han siger desuden, at det først er denne uge, at deres er lavet en risikovurdering, der krystalklart siger, at smitte blandt mink udgør en risiko for folkesundheden. 

- Det er en ny risikovurdering, der gør, at vi træffer den beslutning at slå alle mink ihjel, tilføjer statsminister Mette Frederiksen:

- Det er en meget, meget stor beslutning at tage. Det gør vi som regering på det tidspunkt, der er en risikovurdering, der tilsiger, at det er den rigtige beslutning. Og det mener vi fuldt, at vi kan stå på mål for.