Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Den liveblog opdateres ikke længere.

Her giver TV 2 dig seneste nyt om coronavirus fra Danmark og verden. 

Hvad var status i Danmark? Regeringen besluttede at aflive alle mink i Danmark, da coronavirusen muterede blandt mink og har spredt sig til mennesker. Se de nyeste coronatal her.

Hvad var status i resten af verden? Flere lande oplyste, at deres antal af nysmittede aldrig har været højere. WHO oplyste, at smitten accelererer i Europa. 

WHO om minkaflivninger: Vi følger situationen

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder øje med Danmark, efter at regeringen onsdag fortalte, at alle danske mink skal aflives. Det skriver DR, der også har et skriftligt svar fra WHO. 

– Vi er blevet informeret af de danske myndigheder om, at et antal personer er smittet med coronavirus fra mink med genetiske ændringer i virusset. Vi er i kontakt med dem for at finde ud af mere om situationen, lyder det fra WHO ifølge DR.

Pernille Rosenkrantz-Theil tester negativ

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil skriver på Twitter, at hun har fået en negativ coronatest. 11 af regeringens 20 ministre har været eller er i selvisolation, efter blandt andre justistminister Nick Hækkerup var blevet smittet.

Regeringen indfører tempobonus for minkavlere

Regeringen vil betale landets minkavlere 20 kroner ekstra per mink, hvis de får tømt deres besætning inden for 10 dage. For mindre besætninger er kravet dog kun 5 dage, hvis minkavlerne vil have bonussen. Det oplyser Miljø– og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. 

- Regeringen vil appellere til, at branchen og minkavlerne vil støtte op og bidrage til denne indsats, selvom jeg godt forstår, at det for alle avlere vil være en meget tung opgave, at skulle aflive alle sine dyr, udtaler fødevareminister Mogens Jensen (S).

Over 40.000 smittede i Frankrig

Onsdag har Frankrig registeret 40.558 smittede i løbet af det seneste døgn.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters ifølge Ritzau.

Det er 4228 flere end tirsdag. 1269 smittede er blevet indlagt i løbet af de seneste 24 timer, mens 211 er blevet indlagt på intensiv.

Italien vil indføre nye restriktioner i udvalgte regioner

Italien vil indføre nye og hårde coronarestriktioner i regionerne Lombardiet, Calabrien, Piemonte og Aostadalen. Restriktionerne indebærer blandt andet en delvist nedlukning af barer, restauranter og mange butikker skal lukke.

Det siger den italienske premierminister Giuseppe Conte Ifølge Reuters.

Landet har netop præsenteret en ny plan, hvor man vil dele områderne ind i rød, orange og gul i forhold til, hvordan smitten ser ud. De fire regioner er hårdt ramt, og restriktionerne betyder, at borgerne ikke må forlade deres hjem ved mindre de skal på arbejde.

De resterende af Italiens 20 regioner vil ikke blive mødt af specifikke restriktioner. 

Ny daglig smitterekord i Grækenland

Onsdag har Grækenland registreret 2646 smittede med covid–19, hvilket er det højeste daglige antal, viser tal fra de græske sundhedsmyndigheder.

Det skriver CNN ifølge Ritzau.

I alt er 46.982 grækere konstateret smittet siden udbruddet med covid–19.

Over 38.000 smittede har mistet livet i Spanien

Onsdag har Spanien revideret måden, landet opgør coronarelaterede dødsfald, og derfor er landets samlede dødstal nu oppe på 38.118. Det er 1623 flere end tirsdag, hvor tallet var 36.495. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Professor om mink: Verdens sundhed er på spil

Til Børsen siger professor i virologi og immunologi ved Oxford University, at det er nødvendigt at aflive alle danske mink. Hun siger, at det "er ikke kun folkesundheden i Danmark, der er på spil. Det er hele verdens kamp mod coronavirus, der kan blive sat alvorligt tilbage".

Hun hentyder til, at coronavirus har muteret hos danske mink på en måde, så det kan nedsætte chancen for, at kommende vacciner er effektive. 

Minkavler ser ingen mulighed for en minkindustri i Danmark igen

Alle mink skal nu aflives, og Viborg Stifts Folkeblad har talt med en af de minkavlere, der nu bliver påvirket. Syd for Sjørup i Viborg Kommune har Henrik Lyhne sin minkfarm, og han siger til avisen, at "det her er et punktum, der bliver sat". 

– Vi skal finde ud af, hvad vi nu skal arbejde med. Men i første omgang skal vi bare igennem det her, siger Henrik Lyhne til avisen.

Egypten vil indføre nultolerance over for brud på covid-regler

Egypten vil ikke tolerere overtrædelser af de gældende covid–restriktioner, siger landets premierminister Mostafa Madbouly onsdag. Det betyder, at alle får bøder, hvis de eksempelvis glemmer mundbind, skriver CNN. 

Britiske politikere godkender nedlukning

De britiske parlamentsmedlemmer har onsdag godkendt en ny nedlukning af Storbritannien. 516 parlamentsmedlemmer stemte for nedlukningen, mens blot 38 stemte mod, skriver CNN. Restriktionerne træder i kraft 2. december.

Polen indfører nye restriktioner

Onsdag har den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, præsenteret en ny plan med en række restriktioner. Det sker på samme dag, hvor landet har registreret næsten 25.000 dagligt smittede og 373 coronarelaterede dødsfald. Polen lukker nu kulturelle institutioner, og forbyder hoteller at tage imod gæster, der ikke er forretningsrejsende. Flere klassetrin i skolen skal desuden fjernundervises. 

Ifølge den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, skyldes stigningerne i smittetal, at tusinder af polakker siden oktober har mødtes til demonstrationer mod, at regeringen er på vej med stramninger af landets abortlovgivning.

Hjørring-borgmester om minkaflivning: Skulle have gjort det for længst

Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), siger til Nordjyske, at han fra første dag mente, at alle danske mink skulle aflives. Beslutningen er dog først taget onsdag, og nu har virus muteret sig i flere mink, og flere nordjyske kommuner står over for yderligere restriktioner. 

– Havde det været svinepest, havde man slået dyrene ned lige med det samme. Det er bare fordi, man ikke æder mink, at der har været en helt anden tolerance. Og det er så gået ud over ældre og svage, siger borgmesteren til avisen.

Forbrændingsanlæg kan ikke følge med i aflivning af mink

Destruktionsanstalten Daka kan ikke følge med, når det gælder om at bortskaffe de mange aflivede mink.

Derfor har Fødevarestyrelsen indgået aftale med flere forbrændingsanlæg om hjælp til at destruere de aflivede mink.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse

Italien registrerer over 30.000 smittede

Onsdag har Italien konstateret smitte hos 30.550 borgere. Tirsdag registrerede landet 28.244 smittede, skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af tal fra det italienske sundhedsministerium. 

Den nordlige region Lombardiet er det hårdest ramte område i Italien. Her har 39.764 smittede mistet livet siden udbruddet, mens 790.377 borgere er konstateret smittet.

Over 25.000 nyligt smittede i Storbritannien

Onsdag har Storbritannien registreret smitte hos 25.177 personer, og siden tirsdag er yderligere 492 dødsfald blandt smittede borgere registreret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Venstre: Sundhed er absolut vigtigste prioritet

Danskernes sundhed er Venstres absolut vigtigste prioritet, siger formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.
 - Når sundhedsmyndighederne og regeringen klart siger, at coronavirus kan mutere i mink og i værste fald betyde, at en vaccine mod corona ikke vil virke, så skal vi selvfølgelig tage det alvorligt og handle på det, så vi sikrer folkesundheden, siger han.

Landbrug & Fødevarer: Kulmination på et ufatteligt grimt forløb

Formand for landmændene i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, udtrykker sin store skuffelse over regeringens beslutning om at aflive alle landets mink.

– Der findes ikke én eneste landmand, der ikke går op i både folkesundheden og menneskers sikkerhed. Men jeg vil gerne minde om, at det, der sker lige nu, er, at regeringen de facto kvæler en branche og tager livsgrundlaget væk fra tusinder af danskere.

– Det gør de for rullende kameraer og vel at mærke uden at kaste så meget som en redningsvest. Det her er jo kulminationen på et ufatteligt grimt forløb, hvor minkavlere er blevet mødt med alt andet end ærlighed og ordentlighed fra myndighedernes side, udtaler han i en pressemeddelelse.

Forbrændingsanlæg skal hjælpe med at fjerne mink

Myndighederne og minkavlerne arbejder i øjeblikket på at aflive de mange millioner mink, og det har presset kapaciteten hos destruktionsanstalten DAKA. Derfor har Fødevarestyrelsen nu indgået en aftale med flere forbrændingsanlæg, der skal destruere ikke–smittede mink, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.