Ny bog viser karikaturtegning af profeten Muhammed

En professor fra Københavns Universitet har skrevet en bog om Muhammed, og i bogen optræder en karikaturtegning af profeten med en bombe i turbanen.

En ny Muhammedkrise er blusset op, og midt i den højspændte debat udkommer en ny bog om profeten Muhammed.

Bogen 'Muslimernes Muhammed - og alle andres' beskriver profetens liv og historie. Og en del af historien er netop Kurt Westergaards karikaturtegninger, der i 2005 antændte Muhammedkrisen.

En af de omdiskuterede tegninger af profeten med en bombe i turbanen optræder i bogen.

Forfatteren er professor i islamiske studier ved Københavns Universitet Jakob Skovgaard-Petersen. For ham er det vigtigt at vise tegningerne, når han nu omtaler dem i bogen.

- Muhammed er så vigtig i Verden, så naturligvis må vi diskutere Muhammed. Han ejes ikke af muslimer. Han er verdenskultur, og det er én af pointerne i min bog, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Bogen udkommer på forlaget Gyldendal på fredag 6. november.

Skærpet trusselsbillede

Den nye Muhammedkrise har denne gang Frankrig som epicenter, og mange steder i verden demonstrerer muslimer og boykotter franske varer.

De anti-franske aktioner har bredt sig, efter den franske præsident, Emmanuel Macron, har slået fast, at man skal have lov til at vise Muhammed-tegningerne i Frankrig.

Det sagde han i forbindelse med en mindehøjtidelighed for læreren Samuel Paty, der blev halshugget på åben gade i Paris, efter han havde vist sine elever tegninger af profeten Muhammed i forbindelse med et undervisningsforløb om ytringsfrihed.

Herhjemme har det også ført til en demonstration mod Frankrig ved den franske ambassade i København. Nye Borgerlige vil indrykke annoncer med karikaturtegninger i danske aviser, og flere politikere fra Dansk Folkeparti har bragt én af tegningerne på Facebook.

Situationen har ifølge tidligere operativ chef i PET, Frank Jensen, skærpet trusselsbilledet, siger han til TV 2.

Ikke bange for konsekvenser

Forlaget Gyldendal er ikke bange for, at de med bogen bringer forfatteren eller andre i den danske befolkning i fare ved at udgive en karikaturtegning af Muhammed.

- Hvis man afstod fra at udgive vigtige ting, fordi man var bekymret, skulle man måske ikke være forlægger, siger Morten Hesseldahl, der er direktør i Gyldendal.

Heller ikke forfatteren mener, at der er grund til bekymring.

- Selvfølgelig får man den tanke, at noget kunne ske. Det er slet ikke min erfaring med danske muslimer, som jeg kender mange af og har undervist mange af, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Politiet har i dag bevogtet den franske ambassade i København og den franske skole på Frederiksberg. Gyldendals direktør forventer ikke, at forlaget fra på fredag bliver et nyt bevogtningsmål for politiet.