Krimi

21-årig flugtbilist fremstilles i grundlovsforhør - mistænkt for at køre femårig pige ihjel

Grundlovsforhøret finder sted ved Retten på Frederiksberg.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der:  En 21-årig mand blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg.

Manden mistænkes for at have påkørt og dræbt en femårig pige og kvæstet pigens mor ved en påkørsel på Frederiksberg. Han er sigtet for syv forhold - blandt andet uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Dørene lukkes for pressen

Dommeren har efterkommet anklagerens anmodning om at afholde retsmødet for lukkede døre. Pressen forlader retssalen. 

Anklager anmoder om lukkede døre

Anklageren beder om lukkede døre af hensyn til sagens efterforskning. Sagen er i et tidligt stadie, og det kan skade sagens opklaring, hvis oplysninger kommer til offentlighedens kendskab, siger han.

Anklager anmoder om navneforbud

Anklager anmoder om navneforbud på de to forurettede, altså moren og den dræbte datter. Pressen protesterer mod det principielt, men dommeren efterkommer anmodningen.

Sigtede erkender, at han førte bilen: - Men der var tale om et uheld

Forsvarsadvokaten og den sigtede er tilbage i retssalen. Den 21-årige erkender, at han førte bilen, men der var tale om et uheld. Han erkender besiddelse af falske penge, men ikke at de skulle i omløb. Han erkender også besiddelse af kokain og hash til eget forbrug. 

Sigtede er blevet undersøgt for narkotika-påvirkning

Den sigtede er blevet undersøgt af en læge, men vi ved ikke, om der allerede er kommet resultater, som beviser, at han kan have været påvirket af narkotika eller andre stoffer - som for eksempel lattergas. Det kan i sidste ende også være kompliceret at bevise - men det er alligevel ikke overraskende, at det er med i sigtelsen allerede nu, siger Astrid Søndberg.

Bliver den 21-årige dømt i en senere retssag, vil det blive betragtet som en skærpende omstændighed.

Retslokalet afventer sigtede

Der er helt stille i retslokalet. Alle venter. Når den sigtede har forholdt sig til det, han er anklaget for, vil anklageren formentlig kræve lukkede døre.

Det kan han blandt andet gøre med henvisning til, at politet mener, der er ukendte medgerningsmænd i forhold til sigtelsens punkt om falske 1000-kronesedler.

21-årige forlader retssal - skal tænke over, hvordan han skal forholde sig

Den 21-årige har forladt retssalen og er gået ind i et tilstødende lokale sammen med sin forsvarsadvokat, hvor advokaten skal finde ud af, hvordan han forholder sig til de rejste sigtelser. 

Herefter vil de komme tilbage, den sigtede vil tage plads i midten af lokalet overfor dommeren, og advokaten vil fortælle, hvordan han forholder sig - om han erkender det, han er sigtet for, eller om han nægter sig skyldig.

Sigtes for besiddelse af kokain og hash

Den 21-årige sigtes også for i forening og efter fælles forudgående aftale at have været i besiddelse af 15,6 g kokain med henblik på videreoverdragelse og efter forudgående aftale med en anden kvindelig tiltalt at være i besiddelse af 79,76 gram hash med henblik på videreoverdragelse. 

Stofferne og de falske penge blev fundet af politiet på en af de adresser, der blev ransaget i forsøget på at finde og anholde den 21-årige, mens han var på flugt efter trafikdrabet.

Sigtes også for at flygte fra færdselsuheld og besiddelse af falske pengesedler

Den 21-årige mand sigtes også for at være flygtet fra færdselsuheldet og for sammen med en kvinde og på nuværende tidspunkt ukendte gerningsmænd at være i besiddelse af 51.000 kroner i falske pengesedler i et åbent pengeskab med det formål at bringe dem i omløb.  

21-årig mand kommer ind - sigtes blandt andet for uagtsomt manddrab

Den 21-årige tiltalte føres ind i retten nu. Han er iført blåt tøj fra Kriminalforsorgen.

Han sigtes for uagtsomt manddrab samt ved særligt skærpende omstændighed i bevidstheds- eller narkopåvirket tilstand at have forvoldt død, idet han påkørte den dræbte.

Han er ligeledes sigtet for, at han ved grov kådhed eller på hensynsløs måde at have påkørt moren, der væltede og slog hovedet mod en husmur. 

Dommer spejder efter den sigtede - er ikke mødt frem endnu

Dommer Eva Hammerum kommer ind, alle rejser sig. 

- Vi mangler en anholdt? Han er ikke kommet op?, siger dommeren.

Det er han ikke, og forsvareren oplyser, han gerne vil have lidt tid med sin klient.

Til stede i retslokalet er repræsentanter fra de fleste større medier, ligesom andre interesserede i sagen også er mødt frem. 

Bevæbnede betjente sidder ved retslokalets udgange.

Forsvarer har ikke mødt den sigtede

Det er egentlig Christian Bjerrehus, der er forsvarer for den 21-årige, men eftersom han er forhindret i at være til stede i dag, er den sigtede i stedet for repræsenteret af advokat Rune Wiborg.

Han siger til TV 2, at han endnu ikke har mødt eller talt med den sigtede, så han vil bede om lidt tid sammen med ham. 

Den 21-årige behøver ikke udtale sig under grundlovsforhøret - han har ret til at lade være.

Grundlovsforhør sat til klokken 12 - men tiden kan skride

TV 2 har fået oplyst, at retsmødet begynder klokken 12, men det behøver ikke at være på klokkeslettet.

- Har den sigtede ikke fået lejlighed til at tale med sin forsvarer inden retsmødet, kan det også være, de skal have lidt tid sammen i et tilstødende lokale, siger Astrid Søndberg.

Anklager har tidligere haft både ubådssagen og sagen mod Kundby-pigen

TV 2s retsreporter Astrid Søndberg er til stede i retten. Hun noterer sig, at anklageren er en af de mest rutinerede i branchen.

- Anklageren, der møder for Københavns Politi, er en af de mest erfarne. Der er tale om Kristian Kirk, der tidligere har ført for eksempel ubådssagen og sagen mod Kundby-pigen. Siden da er han tiltrådt en stilling som advokaturchef med en mere overordnet rolle, så det er usædvanligt, at han møder som anklager i en retssal, siger hun.

Menneskejagt efter påkørsel

Ulykken skete onsdag eftermiddag ved 16-tiden på Peter Bangs Vej i Valby. Fra en sidevej kørte bilen med den mistænkte 21-årige med stor fart tværs over Peter Bangs Vej og ramte her pigen og hendes mor. Pigen blev dræbt på stedet, mens moren blev lettere kvæstet. Efterfølgende flygtede den 21-årige til fods, og han blev først fundet efter en menneskejagt torsdag aften.

Politiet: Den mistænkte var muligvis stofpåvirket

Politiet mistænker den unge mand, der forleden skal have kørt en femårig pige ihjel i København, for at have sniffet gas.

I bilen, en VW Passat, har politiet fundet lattergaspatroner, oplyser chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov til TV 2 News fredag forud for et grundlovsforhør.

Grundlovsforhøret går i gang ved middag

Dagens grundlovsforhør er annonceret til at starte ved middagstid. Til steder er retsformanden, der formentlig er Eva Hammerum, anklager Kristian Kirk og forsvarer Rune Wiborg.