GO'

Nogle folk bruger kattelem for at undgå at bære mundbind, siger togfører

Trods opråb fra togpersonalet vil Sundheds- og Ældreministeriet ikke ændre på reglerne.

Torsdag blev der indført krav om mundbind på alle indendørs offentlige steder, men i landets busser og tog har dette været et krav siden slutningen af august.

Og det har udløst konflikter for togpersonalet. Blandt andre togfører Franciska Moser Sørensen.

- Der sidder desværre nogle få stykker, som bruger den kattelem, der er i lovgivningen. Der kan være nogle, som er undtaget, men der er også nogle, som siger: "Jeg er undtaget, hvad vil du gøre ved det?", fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Blandt andet er personer med vejrtrækningsbesvær undtaget for påbuddet om at bære mundbind.

Hun oplever, at langt de fleste overholder reglerne, men at det er et problem, at passagerer ikke skal vise dokumentation for, at de er undtaget at bære mundbind, mener hun.

- Det kommer ikke mig ved, hvorfor folk måtte være undtaget, men i det øjeblik vi bliver bedt om at håndhæve de regler, som myndighederne giver os, binder de os med hænderne på ryggen, hvis folk bare kan sige, at de er undtaget, lyder det fra Franciska Moser Sørensen.

Tvivlen skal komme folk til gode

Franciska Moser Sørensen står ikke alene.

Ifølge en intern undersøgelse fra Dansk Jernbaneforbund oplever 84 procent af togpersonalet konflikter med passagerer, der nægter at bære mundbind, skriver TV 2 Østjylland.

Dog har Sundheds- og Ældreministeriet ikke tænkt sig at ændre på de nuværende retningslinjer.

I et svar til ‘Go’ morgen Danmark’ skriver ministeriet:

- Vi oplever generelt, at danskerne udviser samfundssind og retter sig efter kravet om mundbind. Der er ingen krav om lægeerklæring for at være omfattet af undtagelserne, da det vurderes at være stigmatiserende. Tvivlen kommer personen til gode. Man kan derudover bære et afstandsbadge, hvis man ønsker, at omgivelserne skal holde afstand til en.

Det kunne være en løsning, at man bare fremviste et pas eller en app

Franciska Moser Sørensen, togfører DSB

Men det sætter togpersonalet i en umulig situation, mener Franciska Moser Sørensen.

- På den ene side siger de, at vi skal overholde de her regler, de udstikker, men de giver os ikke nogle redskaber til at gøre det, lyder det.

Franciska Moser Sørensen så i stedet gerne, at passagerer, som er undtaget mundbindskravet, skal kunne fremvise dokumentation, som man eksempelvis kender det fra førtidspensionister, der med dokumentation kan få rabat på billetter.

- Det kunne være en løsning, at man bare fremviste et pas eller en app. Så kunne jeg med god samvittighed gå videre og tænke, at jeg har ikke mødt en, der ikke ønskede at følge reglerne, men en, der havde en god grund til at være undtaget, lyder det.

Afstemning

Skal man vise dokumentation for, at man er undtaget mundbindskravet?

Kommer med opfordring

Franciska Moser Sørensen er ærgerlig over den situation, som hun og kollegerne står i, men understreger samtidig, at langt de fleste bærer mundbind uden problemer, og at det er nogle få, der udløser konflikterne.

Alligevel har hun en tydelig opfordring til alle togpassagerer.

- Jeg vil appellere til, at hvis man har mundbind på, at man så har det siddende, hvor det skal sidde. Der er håbløst mange, som tager det ned om næsen, fordi det er behageligere, men så har det ligesom ingen effekt, lyder det.

Og så tilføjer hun, at man kan bære visir i toget, hvis man synes, at det er ubehageligt at bære mundbind.

Se hele interviewet med Franciska Moser Sørensen på TV 2 PLAY