Nyheder

Her har de klaret sig bedst gennem coronakrisen i USA

Richard Bilodea (tv.) på 51 år bor i Maines største by, Portland. "Jeg synes, at deres håndtering af pandemien her i Maine har været gennemført." TV 2

I Maine står folk sammen om at holde coronavirussen nede, siger lokal til TV 2, og de tror på videnskaben, lyder det fra CDC-direktør.

Covid-19 synes ikke at ville slippe sit jerngreb om Amerikas Forenede Stater. Siden 16. juni har antallet af smittede per døgn ikke været under 25.000.

Men i USA’s nordøstligste hjørne har delstaten Maine hele året igennem holdt coronavirussen i ave.

6311 er i skrivende stund testet positive for covid-19 i Maine. Det svarer til, at 4,7 ud af 1000 indbyggere er blevet smittet siden januar.

Det tilsvarende tal for hele USA er 26,2, mens det for Danmark er 7,26.

Maine er dermed den stat i USA, der er kommet bedst igennem coronaepidemien.

Klarer sig bedre end sammenlignelige stater

Med en befolkning på 1,3 millioner og et areal en halv gang så stor som Danmarks er Maine én af de mere tyndtbefolkede stater. Men ifølge direktøren for USA's Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (CDC) i Maine, Nirav Shah, er det kun en lille del af forklaringen.

For holdt op mod sammenlignelige stater som North Dakota, South Dakota, Idaho, West Virginia, Montana og Wyoming er antallet af smittede i Maine markant lavere.

- Det indikerer, at geografi ikke er forklaringen, siger Nirav Shah til TV 2.

Hovedårsagen skal ifølge Nirav Shah i stedet findes i, at folk i Maine respekterer lægevidenskaben. CDC har eksempelvis via data fra telemaster kunnet se, at borgerne i Maine i høj grad valgte at blive hjemme, da de blev bedt om det under nedlukningen i marts.

- Når vi taler om behovet for masker og social distancering, forstår folk hvorfor, og de forstår de videnskabelige argumenter bag. Når jeg taler med mine kollegaer i andre stater, hører jeg en helt anden situation.

Tydelig og ærlig kommunikation er ifølge Nariv Shah grundstenen i bekæmpelse af pandemier. Og her har USA’s nationale coronastrategi fejlet, har han tidligere sagt til magasinet Scientific American.

Først og fremmest fordi budskaberne fra Washington D.C. skal forbi alle mulige skriveborde, inden de kommer ud til offentligheden. Ifølge CDC-direktøren i Maine udvander det budskabet, fordi politikerne hellere vil fortælle det, de tror, folket vil høre, end det, de har brug for at høre.

Folk står sammen

Richard Bilodeau på 51 år bor i Maines største by, Portland, hvor han er professor i entreprenørskab ved det lokale universitet. Han roser det lokale CDC og Maines demokratiske guvernør, Janet Mills.

- Jeg synes, at deres håndtering af pandemien her i Maine har været gennemført, siger han, da TV 2 møder ham.

Han tilføjer, at Maines tilgang til covid-19 minder mere om de europæiske landes end om det øvrige USA's.

Ifølge ham har folk i Maine tradition for at være et tætknyttet samfund, hvor folk for det meste tager sig af hinanden uanset partifarve. En folkesjæl, som mangler andre steder i USA på grund af en forvrænget idé om frihed:

- Der er en tendens til, at nogle amerikanere forveksler ubehaget ved at gå med masker med et brud på deres frihedsrettigheder. Men ved at nægte at gå med masker forringer de andre folks frihed, da disse bliver nødt til at blive indendørs for at beskytte sig selv mod dem, der ikke bærer masker.

Nytter ikke at belære folk

Disse maskemodstandere findes skam også i Maine, fortæller Nariv Shah. Men gennem sine mange års erfaring med sygdomsbekæmpelse i USA og Asien har Nariv Shah lært, hvordan sundhedsmyndigheder bedst kommer ud til disse mennesker.

For det første med en erkendelse af, at det ikke nytter noget at belære folk om, hvad de skal gøre.

- I stedet handler det om at finde ud af, hvorfor folk ikke går med masker. At finde ud af, hvor de har den falske information fra og overbevise dem om, at den er forkert.

For det andet handler det om at bede folk have en positiv tilgang.

- Frem for at prikke til én, der ikke går med maske, så tak dem, der gør. Hvis det bliver normen, vil det få flere til at gå med maske.

Og for det tredje handler det om at forklare, at folk ikke skal se anbefalingerne som en forhindring.

- Det er virussen, der er vores fælles fjende, og hvis så mange som muligt følger anbefalingerne, kan vi leve et nogenlunde normalt og bekvemt liv, indtil vi har en sikker og effektiv vaccine, siger Nariv Shah.