Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 26. oktober

Hvad skete der? Mandag trådte en række nye restriktioner i kraft. Blandt andet blev forsamlingsforbuddet sænket fra 50 til 10.

Hvordan så det ud i Danmark? Mandagens tal viste over 1000 nye smittede og det højeste antal indlagte siden midten af maj.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Medarbejdere sendt hjem efter coronasmitte på hospital

I weekenden blev en medarbejder på et sengeafsnit hos Psykiatrien i Brønderslev testet positiv for covid–19, skriver Nordjyske. Derfor er 11 medarbejdere sendt hjem og skal testes. En patient, som den smittede medarbejder har været tæt på, er sendt i isolation på egen stue.

Om to uger kan Belgien løbe tør for intensivpladser

Hvis ikke Belgien knækker sin nuværende coronakurve, kan landet om blot to uger løbe tør for intensivpladser til coronapatienter. Det siger talsmand for sundhedsministeriet Yves Van Laethem på et pressemøde mandag.

757 af landets 2000 intensivpladser er lige nu besat, men da antallet af patienter fordobles hver ottende dag, vurderer myndighederne altså, at hospitalerne løber tør for pladser allerede i slutningen af næste uge.

Belgien har lige nu Europas anden højeste infektionsrate per indbygger kun overgået af Tjekkiet.

Liberal Alliance forlader forhandlinger

Nu har Liberal Alliance også forladt forhandlingerne om hjælpepakker. Politisk leder Alex Vanopslagh forklarerer til TV 2, at partiet ønsker at give dansk erhvervsliv "mulighed for at tjene flere penge og ikke bare kunne søge om flere hjælpepakker".

- Desværre har regeringen nul initiativer, der sætter gang i forbrug og vækst, siger han.

Derudover siger Vanopslagh, at partiet ønskede at tillade restauranter at servere mad frem til midnat og at udbetale de sidste to ugers feriepenge, som også Dansk Folkeparti gik ind til forhandlingerne med.

- Det sidste er der flertal for i folketinget, men regeringen ønsker ikke at lytte, siger Alex Vanopslagh.

Dansk Folkeparti forlader forhandlinger

Dansk Folkeparti har forladt forhandlingerne om nye coronahjælpepakker, som foregår i Erhvervsministeriet her til aften. Partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, forklarer til TV 2, at det skyldes, at partiet ikke kan komme igennem med sine ønsker om udbetaling af de resterende to ugers feriepenge og forlængelse af lukketid for restauranter.

Smitte-app har ført til 55 positive prøver

Over 6000 personer har bestilt tid til en coronatest, fordi de brugte den danske smittesporingsapp, Smittestop. Herefter er 55 personer blevet testet positiv, skriver Sundhedsministeriet på Twitter. Appen blev lanceret i juni, og over 1,5 millioner danskere har downloadet appen.

Fortsat lang ventetid til at booke coronatest

Der er fortsat mere end en times ventetid til at booke en tid til coronatest på siden coronaproever.dk. Ifølge direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm skyldes det it–problemer, som der arbejdes hårdt på at løse. På pressemøde mandag sagde han, at det var forventningen, at der tirsdag er normal drift igen.

Endnu en efterskole sender alle elever hjem efter smitte

Efter smitte hos en elev sender Gudenaadalens Efterskole i Ulstrup i Midtjylland alle 180 elever og berørte lærere hjem, skriver Midtjyllands Avis.

- Vi tør ikke tage nogen chancer, siger forstander Jesper Emil Sørensen til avisen.

Også en efterskole ved Viborg har mandag sendt hele skolen hjem efter smitte hos en elev.

WHO: Mangel på smitteopsporing driver smitten ud i mørket

Mangel på kontaktopsporing i Europa er med til at drive coronapandemien et sted hen, hvor vi har sværere ved at holde styr på den, siger krisechef i WHO Mike Ryan ved en pressebriefing mandag.

- Vi ser meget høje positivrater og en voksende mangel på at kontaktopsporing, hvilket driver smitten længere ind i mørket, lyder det.

160 elever hjemsendt efter coronasmitte

En elev på gymnastik- og idrætsefterskolen Bjergsnæs ved Viborg er smittet med coronavirus, Derfor har efterskolen sendt alle 160 elever hjem. Det skriver Viborg Folkeblad. Alle elever og lærere er nu blevet testet for covid-19.

Partier indkaldt til forhandlinger om hjælpepakker

Regeringen har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om hjælpepakker klokken 19:30 mandag aften. Blå blok vil møde op med et samlet krav om at blive informeret tidligere om nye restriktioner, oplyser Dansk Folkeparti til Ritzau.

90 kommuner ligger over bekymringsgrænse

90 ud af Danmarks 98 kommuner har i øjeblikket et bekymrende smittetal set med myndighedernes øjne. Det fremgår mandag af Statens Serum Instituts (SSI) samlede opgørelse over antallet af smittetilfælde i landets kommuner de seneste syv dage.

De danske sundhedsmyndigheder har en bekymringsgrænse ved 20 smittede om ugen per 100.000 indbyggere. Mandag er det kun otte kommuner, der ikke ligger over den grænse:

  • Samsø (0 ud af 100.000)
  • Ærø (0 ud af 100.000)
  • Norddjurs (13,5 ud af 100.000)
  • Bornholm (15,2 ud af 100.000)
  • Kalundborg (18,7 ud af 100.000)
  • Randers (19,5 ud af 100.000)
  • Lolland (19,5 ud af 100.000)
  • Morsø (19,8 ud af 100.000)

Pressemødet er slut

Pressemødet er slut.

På pressemødet blev der ikke lanceret nye tiltag. Myndighederne gav en status på situationen, hvor der det seneste døgn er registreret 1056 smittede - og dermed det højest antal siden pandemien kom til Danmark. 

Influenza er mere farlig for børn end covid-19

Kåre Mølbak bliver spurgt til, om covid-19 eller influenza er mest dødelig, hvortil han svarer, at influenza er mere farlig for børn end covid-19.

Søren Brostrøm tilføjer, at man ikke kan sammenligne en global pandemi som coronavirus med en sæsoninfluenza, hvor man både har en eksisterende immunitet og en vaccine. 

- Man skal ikke undervurdere sygdommen hverken på individniveau eller for samfundet, siger Søren Brostrøm. 

Coronatest ved indrejse

Der er også indført nye indrejserestriktioner, og Thorkild Fogde forklarer, hvordan det kommer til at fungere i praksis. 

Indrejsende fra højrisikolande skal medbringe en negativ coronatest, der er maksimalt 72 timer gammel. Det er hovedparten af de europæiske lande. 

- Det ser realativt dystert ud mange steder i europa, siger Thorkild Fogde.

Overtrædelse af forsamlingsforbud vil give bøder

Thorkild Fogde, der er Rigspolitichef, minder om det nye forsamlingsforbud på 10 personer. 

Det vil blive håndhævet og udløse bøder, hvis det brydes. 

Når der er tale om spontane offentlige forsamlinger, vil man få påbud om at skille sig ad. Retter man sig ikke efter det, vil det give bøder.

Ny måde at beregne kontakttallet

Kåre Mølbak fortæller, at der er blevet lavet en ny måde at beregne kontakttallet på. 

I dag var kontakttallet 1,24, men fra i morgen vil det blive opgjort på en ny måde. 

- Vi forventer, at der kommer yderligere stigning i antalltet af testede personer, siger Kåre Mølbak. 

Kontakttallet betyder, hvor mange personer en coronasmittet i gennemsnit giver smitten videre til. 

Nogenlunde på niveau

Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institutet, tager ordet og orienterer om dagens coronatal, der viste 1056 nye smittede det seneste døgn.

- Dagens kørsler var lidt forsinkede, og derfor indsamlet over 28 timer og ikke 24 timer. Det vil sige, at det er nogenlunde på niveau, siger han.

Normalt kommer tallene klokken 14, og i dag kom de først cirka 16.30.

Så er det heller ikke værre

Søren Brostrøm anerkender, at det er generende for befolkningen og detailhandlen at bære mundbind. 

- Så er det heller ikke værre, siger han. 

Mundbind har en effekt

Søren Brostrøm starter med at tage ordet på pressemødet og minder om, at de nye restritktioner, der blev lanceret fredag, træder i kraft i dag. 

Han siger, at der er dokumentation for at udvide restriktionerne i forhold til brug af mundbind. 

- Ja, det har vi. Det er ikke symbolpolitik. Vi har dokumentation for, at mundvind i det offentlige rum har supplerende effekt, siger han.

Pressemødet går nu i gang

Nu begynder pressemødet, hvor myndighederne vil give en status på situationen vedrørende Covid-19. 

På pressemødet deltager: 

• Direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen
• Direktør Kåre Mølbak, Statens Serum Institut
• Rigspolitichef Thorkild Fogde, Rigspolitiet
• Direktør Anne Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed