Station 2

Professor undrer sig: Terrordømt gik fri i årevis

Ahmed Samsam er i Spanien dømt otte års fængsel i terrorsag. Selv fortæller han, at han har været agent.

For tre år siden blev 30-årige Ahmed Samsam idømt otte års fængsel i Spanien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Dommen undrer professor Frederik Waage fra juridisk fakultet på SDU, for den 30-årige dansker var i mange år åben på tv og sociale medier omkring sine ture til slagmarken i Syrien.

Alligevel har han i Danmark aldrig været dømt for at tilslutte sig en terrorbevægelse eller andet i forbindelse med sine ophold i konfliktzonen.

- De danske myndigheder har åbenbart kendt til Ahmeds Syriensrejser i årevis, og mens andre i samme periode er blevet dømt, så er der ikke skredet ind over for ham. Det er jo et indicium for, at han i virkeligheden har arbejdet for efterretningstjenesten, som det tidligere har været bragt frem i medierne, siger Frederik Waage

Ahmed Samsam selv fortæller på en telefon fra fængselscellen i Spanien, at han i flere år har arbejdet for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) med at skaffe dem oplysninger om danske Syrienkrigere. Det er ifølge ham årsagen til, at han i Danmark aldrig har været for en dommer i forbindelse med sine ture til det borgerkrigshærgede land.

- Jeg er fuld af skuffelse og fuld af bitterhed. Jeg er uskyldig. Hvis jeg ikke havde samarbejdet med PET, så var jeg ikke blevet uskyldig dømt, siger han.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vil udtale sig. De vil heller ikke be- eller afkræfte, at Ahmed Samsam har været deres agent.

Familiens kamp

'Station 2' har i 10 måneder fulgt Ahmed Samsam og hans familie i deres kamp for at få Ahmeds navn renset for anklagen om forbindelsen til Islamisk Stat og få ham hjem til Danmark. Ahmed fortæller blandt andet om, hvordan efterretningstjenesten hvervede ham, efter at de første gang fandt ud af, at han havde været i krig.

- De sagde til mig. Det eneste, vi vil have af dig, er danske syrienskrigere. Jeg fik 20.000 kroner om måneden, og så betalte de mit udstyr. Altså bare ikke våben.

PET kom for sent

Berlingske har det seneste år afsløret en lang række detaljer om samarbejdet mellem Ahmed Samsam og Politiets Efterretningstjeneste (PET). Her er det blandt andet kommet frem, at PET i sommeren 2018 rakte ud til den spanske efterretningstjeneste CNI for at forklare, at Ahmed Samsam havde været agent for Danmark.

Men det var for tæt på domsafsigelsen, og Ahmed Samsam blev idømt otte års fængsel, som han stadig afsoner.

- Har de danske myndigheder med sikkerhed vidst, at han har arbejdet for dem, så er de forvaltningsretligt forpligtet til at hjælpe med at få ham fri, så han ikke bliver unødigt retsforfulgt, eller der bliver begået et justitsmord, fortæller professor Frederik Waage.

'Station 2' sender mandag aften 20.50 hele historien om Ahmed Samsam i: ’Agent for Danmark?’. Se det allerede nu på TV 2 Play.