Krænkelser på arbejdet

Forbyd alkohol, når voksne og mindreårige fester sammen, mener seks ud af ti danskere

I en ny måling siger størstedelen af danskerne, at de synes, at alkohol skal være forbudt i ungdomsorganisationer med både mindreårige og voksne.

Sager om mænd, der krænker kvinder, har de seneste uger været et varmt emne, i takt med at MeToo-bølgen igen har lagt sig over Danmark.

Én ting, der går igen i de nu meget offentlige sager om eksempelvis den tidligere partileder for Radikale Venstre Morten Østergaard og tidligere næstformand i Socialdemokratiet Frank Jensen, er, at der har været fest og alkohol involveret.

Og ser man på andre sager, der diskuteres, såsom udenrigsminister Jeppe Kofods samleje med en 15-årig pige, der var medlem af Dansk Socialdemokratisk Ungdom, er der ofte også aldersforskel.

En megafon-undersøgelse lavet for TV 2 Nyhederne og Politiken viser, at mere end halvdelen af de adspurgte mener, at der slet ikke bør være alkohol til stede, når voksne og mindreårige blandes til foreningsfester - eksempelvis fester i ungdomsorganisationer.

Det svarede i alt 58 procent af danskerne, mens 30 procent mente, at det var okay, at der er alkohol involveret i den slags arrangementer.

Desuden synes halvdelen af danskerne, at chefen bør gå hjem tidligt fra personalefesterne. Det svarede 47 procent af danskerne, mens 33 procent mener, chefen godt kan blive.

Men danskerne er ikke tilhængere af at indføre et loft på mængden af alkohol til personalefester. Det er kun 23 procent, der mener, at det er en god idé.

- Ingen alkohol i ungdomsorganisationer

For at undgå seksuelle krænkelser til fester bør man fuldstændig fjerne alkohol fra fester i ungdomsorganisationer, hvor både mindreårige og voksne er til stede.

Det mener Peter Konow, der er direktør i Alkohol og Samfund, som siger, at der er stor risiko forbundet med den slags foreningsfester.

Megafon om druk (uden stavefejl)

Megafon-undersøgelsen er bygget på svar fra 1004 danskere, der er fordelt på køn, alder, politisk parti, geografisk område og husstandens bruttoindkomst før skat. 

Undersøgelsen er gennemført torsdag 22. oktober og fredag 23. oktober. 

- En af risiciene ved at drikke meget som ung er det her med sex, man fortryder bagefter. Det bliver så et endnu større problem, når man hælder magtrelationer ind, siger han og fortsætter:

- Det er et kæmpe problem, at man har 13-årige og 30-årige, der er en del af samme organisation og magthierarki, og så tilsætter alkohol.

I TV 2-dokumentaren 'Partiernes skjulte overgreb' står flere kvinder frem og fortæller, at de har oplevet overgreb netop under fester i politiske ungdomsorganisationer.

Rigtig mange unge har ifølge Peter Konow oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser, og han mener, der er meget, der tyder på, at alkohol og seksuelle krænkelser hænger sammen. Derfor kan en løsning på problemet med seksuelle krænkelser til fester være, at man indfører en 18-års grænse for at købe alkohol, fortsætter han.

- Det er på tide, at man fra Christiansborg kommer med nogle centrale udspil, blandt andet en 18-års grænse, der kan være med til at sætte normer ned gennem systemet, eksempelvis i civilsamfundet, hvor ungdomsorganisationer og sportsorganisationer findes, siger han.

Landsformand frygter medlemsfald

Skulle det gå hen og blive sådan, at alkohol ikke længere kan indtages i ungdomsorganisationerne, vil det kunne betyde et fald i medlemskaber, frygter landsformand for Konservativ Ungdom, Magnus Von Dreiager.

- Hvis man generelt vil gøre det til et krav, at man ikke må drikke i ungdomsorganisationer, så er der mange unge, der ikke vil være medlem længere, mener han.

I Konservativ Ungdom har de indført en regel om, at unge under 16 år ikke må indtage alkohol, og unge mellem 16 og 18 år skal have en skriftlig tilladelse fra deres forældre, før de våde varer må udleveres. Desuden har partiet voksne, der agerer 'ædruvagter' - personer, der holder sig ædru og sørger for, at tingene forløber sikkert.

Magnus Von Dreiager synes, at disse tiltag er effektive i kampen mod krænkelser i ungdomsorganisationerne, og mener, det vil være ærgerligt at gå skridtet videre til et forbud.

- Det tror jeg generelt, der er mange i vores eget parti og rundt omkring, der vil synes er ærgerligt, siger han og understreger, at han har svært ved at forestille sig, at der ikke er noget alkohol til stede overhovedet.

Omvendt mener lektor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet Jakob Demant, at det netop er i de politiske ungdomsorganisationer, man skal tage et opgør med alkoholkulturen. For det første siger han, at voksne ædruvagter ikke gavner meget, når det ofte er voksne, der krænker mindreårige.

- I forhold til at gå ind i og turde lave en kulturforandring, så synes jeg ikke, det gør noget, lyder det.

For det andet mener han, at det er dybt problematisk, hvis ungdomsorganisationer skal tiltrække nye medlemmer ved brug af alkohol.

- At sige, man er bange for at miste medlemmer, synes jeg, er meget problematisk, siger han og fortsætter med at pointere, at det er endnu mere problematisk, når der er tale om politiske ungdomsorganisationer.