Så mange penge blev der samlet ind til 'Knæk Cancer' 2020
Lørdag aften løb det niende 'Knæk Cancer'-indsamlingsshow over skærmen, hvor der blev samlet ind til at knække cancer.
I løbet af hele ugen har danskerne doneret pengene til kampen mod kræft, og det hele kulminerede ved aftenens indsamlingsshow.
Da aftenen var omme havde danskerne samlet 139.102.807 kroner ind til dette års 'Knæk Cancer'.
Det høje beløb kom bag på Kræftens Bekæmpelses direktør Jesper Fisker, der ikke havde forventet så stor opbakning.
- Det er et fuldstændig fantastisk resultat. Jeg er overrasket over, hvor stort det kan blive midt i en corona-tid. Der er mange indsamlingsaktiviteter, der ikke har kunnet lade sig gøre. Alligevel har man kunne finde nye måder at samle ind på. Det er jeg glad for og taknemmelig over, siger han til TV 2.
Jesper Fisker sad selv i call-centret hele aftenen og modtog opkald fra folk, der gerne ville donere penge. Her kom corona faktisk til at spille en helt uventet rolle.
- Jeg har talt med mange pensionister, der har ringet ind og givet de 1000 kroner, de modtog i corona-støtte fra staten. Jeg synes, det er fantastisk, at de har det overskud, siger han.
Forskning er i fokus
De mere end 139 millioner kroner skal gå til projekter, der allerede har været igennem en udvælgelsesproces, og som kan ses nederst i artiklen.
Forskning er det altdominerende fokus ved disse års projekter, det fortæller Jesper Fisker.
- Det er forskning, der skal bringe os videre med behandling og bedre overlevelse, siger han.
Han fremhæver blandt andet et nyt nationalt forskningscenter for målrettet behandling af hjernetumorer. Ifølge ham har der ikke været noget særligt gennembrud indenfor behandlingen af de mest alvorlige former for hjernetumorer i over ti år.
- Vi håber, at forskningen kan være med til øge overlevelsen for folk med hjernetumor og skabe bedre behandling og gøre noget ved livskvaliteten efter en behandling, siger Jesper Fisker.
Hjælp til dem, der har ekstra brug for det
To andre puljer af projekter, Jesper Fisker også fremhæver, er nogle, der skal hjælpe særligt sårbare patienter. Det drejer sig både om puljen ’Kræftpatienter med psykiatriske diagnoser’ og puljen ’Mindre ulighed i kræft’.
Nogle danskere får nemlig ikke helt lige så meget ud af kræftbehandlingen i Danmark som resten af befolkningen, det gælder blandt andet personer med psykiatriske diagnoser og socialt sårbare personer, for eksempel personer, der ikke har et stort netværk og har svært ved at klare sig selv
- Vi kan se, at kræftpatienter med psykiatriske diagnoser dør hyppigere af for eksempel kræft, og vi vil gerne gøre en større indsats for at få fat om problemet, siger Jesper Fisker.
Samtidig vil man sætte penge af til et navigator-projekt, hvor socialt sårbare personer, kan få hjælp af få en personlig mentor, der for eksempel hjælper dem på kommunen, tager med på hospitalet og sidder med til møder.
Her kan du læse Kræftens Bekæmpelses beskrivelse af de femten puljer. De står i prioriteret rækkefølge.