Overblik: Her er alle de nye restriktioner og anbefalinger

Mette Frederiksen har netop offentliggjort en række nye og strammede restriktioner. Få overblikket her.

Fra på mandag skal vi vænne os til en hverdag med strammere coronavirus-restriktioner, der skal begrænse smitten med coronavirus.

For fredag aften fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg, at en del af de nuværende restriktioner forlænges, mens andre af restriktionerne bliver strammet.

Stramningerne gælder fra på mandag, ud over mundbindskravet, der træder i kraft torsdag.

Ud over forsamlingsloftet, der forel√łbigt g√¶lder i fire uger, er restriktionerne g√¶ldende til 2. januar 2021.

Her kan du få et overblik over de nye eller strammede restriktioner og de nuværende restriktioner, der bliver forlænget.

Disse restriktioner er nye eller eksisterende, der strammes:

- Mundbind eller visir

Fra p√• torsdag skal man b√¶re mundbind eller visir visse af de steder, hvor offentligheden har adgang. Det g√¶lder blandt andet i detailhandelen og i lokaler, hvor der ud√łves sports- og fritidsaktiviteter.

Også biografer, hospitaler, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser er omfattet af de nye krav om mundbind. Der er dog ikke krav om at dække munden, når man sidder ned.

De studerende på landets gymnasier, universiteter og handelsskoler skal derfor kun bære mundbind, når de bevæger sig rundt på skolerne til og fra klasserne.

Lærere i grundskolen og pædagoger kan bære i visir.

Der er krav om mundbind eller visir på sundheds- og ældreområdet samt visse dele af socialområdet.

L√łrdag oplyser Kulturministeriet til TV 2, at krav om mundbind ogs√• g√¶lder i fitnesscentre. Men kravet g√¶lder ikke, n√•r man bev√¶ger sig mellem maskiner. Mundbind skal derimod b√¶res til og fra omkl√¶dning og ind og ud af centrene.

Gælder fra torsdag 29. oktober.

- Forsamlingsforbud

Forsamlingsloftet bliver sat ned fra 50 til 10 personer. Der vil dog - som det er tilfældet i dag - være situationer, hvor der er undtagelser og flere kan samles. For eksempel på skoler og arbejdspladser.

Ved udend√łrs begravelser og bis√¶ttelser s√¶nkes gr√¶nsen fra 200 til 50 personer.

Det anbefales maksimalt, at der er 10 personer i private hjem, ligesom det anbefales, at man maksimalt har kontakt med 10 personer ud over ens kontakter i husstanden, på arbejdet, fritidsaktiviteter eller skole.

Gr√¶nsen er 50 personer ved aktiviteter p√• socialomr√•det for socialt udsatte b√łrn og unge under 18 √•r. Det samme g√¶lder for idr√¶ts- og foreningsarrangementer uden overnatning for b√łrn og unge under 21 √•r.

Stramningen g√¶lder i forel√łbigt fire uger til den 22. november.

- Salg af alkohol

Det bliver forbudt at sælge alkohol efter klokken 22 i detailhandlen som supermarkeder og kiosker.

- √ėget test af udenlandsk arbejdskraft

"Vandrende arbejdstagere" skal i fremtiden testes oftere. Det betyder, at tilsynet med virksomheder med mange udenlandske medarbejdere √łges, ligesom der skal ekstra fokus p√• arbejdernes boligforhold for at forebygge smittespredning.

- Grænsen

Personer fra h√łjrisikolande skal kunne fremvise en negativ coronatest, der er under 72 timer gammel, n√•r de passerer gr√¶nsen med et "anerkendelsesv√¶rdigt form√•l". Der bliver gjort undtagelser for gr√¶nsependlere.

Stikpr√łvekontrollen ved indrejse i Danmark bliver desuden intensiveret.

- Butikker

Butikker, der er st√łrre end 2000 kvadratmeter, skal have synligt opsynspersonale. Mindre butikker opfordres til at have det samme.

Det anbefales, at kun √©n person per husstand k√łber ind ad gangen.

- Sociale arrangementer

Det anbefales, at arrangementer, der primært har et "socialt formål" skal aflyses. Det samme gælder for arrangementer med overnatning og byfester.

Konfirmationer, bryllupper og lignende, der allerede er planlagt, kan afholdes, hvis Sundhedsstyrelsens gode r√•d til private arrangementer kan overholdes, men de b√łr slutte senest klokken 22 og f√łlge de nye forsamlingsregler.

Disse restriktioner forlænges:

- Det "store" forsamlingsforbud

Grænsen på 500 personer fastholdes.

Der m√• maksimalt v√¶re 500 siddende personer til for eksempel Superliga-kampe, i kirker, biografer, teatre (alt efter lokalets st√łrrelse) og til idr√¶tsarrangementer.

- √Öbningstider

Barer og restauranter skal lukke klokken 22. De opfordres til at indf√łre frivillig registrering af g√¶ster for at hj√¶lpe med smitteopsporingen.

Serveringssteder kan dog holde åbent mellem klokken 22 og 5 med henblik på at sælge take-away.

Diskoteker og natklubber skal fortsat være lukket.

- Partybusser

Der er forbud mod indtagelse af alkohol i busser - herunder i såkaldte partybusser.

- Offentlig transport

Der er fortsat krav om mundbind i kollektiv trafik.

Det anbefales, at man rejser uden for myldretiden og i så vidt omfang som muligt går eller cykler.

- Sygehuse og plejehjem

Der er sk√¶rpede bes√łgsrestriktioner p√• sygehuse og plejehjem.

- Barer og restauranter

Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café. Det gælder både gæster og ansatte.

Serveringssteder skal skilte med, hvor mange personer der må opholde sig på stedet.

- Hjemmearbejde

Både private og offentlige arbejdspladser opfordres til, at medarbejdere arbejder hjemmefra i det omfang. det er "muligt og hensigtsmæssigt".

Desuden opfordres arbejdsgivere til at sikre, at sociale arrangementer på og i tilknytning til arbejdspladsen bliver aflyst.

- Opholdsforbud

Politiet vil stadig have mulighed for at nedlægge opholdsforbud eller udstede påbud.

Kilde: Sundheds- og ældreministeriet