Coronavirus

Her skal du nu bære mundbind

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortalte fredag aften om flere restriktioner om mundbind på offentlige steder.

Regeringen skærper fra på torsdag i næste uge kravene til brug af mundbind under coronakrisen.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften, der bliver afholdt i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg.

Fra torsdag 29. oktober skal danskerne bære mundbind eller visir, når de færdes på endnu flere offentlige steder end i dag.

- Krav om mundbind udvides, lød det fra statsministeren.

Det betyder, at man fremover skal iføre sig et mundbind, hvis man skal en tur i supermarkedet, biografen eller på apoteket. Det gælder foreløbig frem til 2. januar næste år.

Her skal du fremover bære mundbind

  • Ungdomsuddannelser. Når de studerende går til og fra undervisning, de bevæger sig rundt på fællesarealer eksempelvis i kantinen eller på gangene.
  • Kulturinstitutioner såsom biblioteker og museer.
  • Supermarkeder.
  • Biografer. Her skal mundbindet på, når man køber slik, men er ikke krævet, når man sidder ned.
  • Sygehuse.
  • Visse dele af socialområdet.
  • Al offentlig transport.
  • Restauranter, caféer og barer. Mundbindet må tages af, når man sidder ned.

Restriktioner forlænges

Hidtil har man skullet bære mundbind eller visir, når man står op og bevæger sig rundt på en restaurant, bar eller café. Det samme gælder i for eksempel bagerforretninger og konditorier, og når man har hentet takeaway.

Ligeledes har det været obligatorisk for danskere at bruge mundbind eller visir, når de færdes i den kollektive trafik.

Børn under 12 år og andre, for eksempel personer med fysiske eller mentale svækkelser, har dog været undtaget fra reglerne.

Coronarestriktionerne om mundbind stod til at udløbe med udgangen af oktober, men de bliver nu altså forlænget med lidt over to måneder.

Lyn-analyse

Vi diskuterer stadig mundbind, fordi Sundhedsstyrelsen tidligere på året sagde, at studier viste en meget begrænset effekt. Vi så tidligt i coronafasen, at særligt de asiatiske og sydeuropæiske lande indførte mundbind meget hurtigt. Der har vi været mere tilbageholdende indtil efter sommerferien, hvor det først blev indført i Danmark. Det er vigtigt for regeringen at få folk til at ændre adfærd. Mundbind er et meget synligt bevis på, at vi stadig har corona. Det er en påmindelse til os alle om at holde afstand. 

Stigende smittetal

Årsagen til de skærpede restriktioner skal findes i smittetallene med coronavirus, som er steget markant i den seneste tid.

- Vi gør det, fordi smittetrykket nu har nået så højt et niveau, og vi ved, at det (mundbind, red.) er noget, der giver noget ekstra beskyttelse, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Både torsdag og fredag blev der med henholdsvis 760 og 859 tilfælde sat daglig rekord for, hvor mange danskere, der er blevet bekræftet smittet med coronavirus.