Det går 'Knæk Cancer'-pengene til i 2020
Her kan du se, hvad pengene til 'Knæk Cancer' går til.
Igen i år har danskerne samlet penge ind til 'Knæk Cancer', og allerede nu kan du se, hvad de lidt over 139 millioner skal gå til.
Hvert år sender forskere, hospitaler og interesseorganisationer forslag til projekter, som 'Knæk Cancer'-pengene kan bruges til.
Hovedbestyrelsen hos Kræftens Bekæmpelse indstiller en række bud, der ryger videre til et videnskabeligt udvalg, der arbejder uafhængigt af Kræftens Bekæmpelse. De har i år udvalgt femten puljer, som pengene skal gå til.
Forskning er i fokus
Forskning er det altdominerende fokus ved disse års projekter, det fortæller Jesper Fisker, direktør hos Kræftens Bekæmpelse
- Det er forskning, der skal bringe os videre med behandling og bedre overlevelse, siger han.
Han fremhæver blandt andet et nyt nationalt forskningscenter for målrettet behandling af hjernetumorer. Ifølge ham har der ikke været noget særligt gennembrud indenfor behandlingen af de mest alvorlige former for hjernetumorer i over ti år.
- Vi håber, at forskningen kan være med til øge overlevelsen for folk med hjernetumor og skabe bedre behandling og gøre noget ved livskvaliteten efter en behandling, siger Jesper Fisker.
Hjælp til dem, der har ekstra brug for det
To andre puljer af projekter Jesper Fisker også fremhæver er nogle, der skal hjælpe særligt sårbare patienter. Det drejer sig både om puljen ’Kræftpatienter med psykiatriske diagnoser’ og puljen ’Mindre ulighed i kræft’.
Nogle danskere får nemlig ikke helt lige så meget ud af kræftbehandlingen i Danmark som resten af befolkningen, det gælder blandt andet personer med psykiatriske diagnoser og socialt sårbare personer, for eksempel personer, der ikke har et stort netværk og har svært ved at klare sig selv
- Vi kan se, at kræftpatienter med psykiatriske diagnoser dør hyppigere af for eksempel kræft, og vi vil gerne gøre en større indsats for at få fat på problemet, siger Jesper Fisker.
Samtidig sætter vil man sætte penge af til et navigator-projekt, hvor socialt sårbare personer, kan få hjælp af få en personlig mentor, der for eksempel hjælper dem på kommunen, tager med på hospitalet og sidder med til møder.
Her kan du læse Kræften Bekæmpelses beskrivelse af de femten puljer. De står i prioriteret rækkefølge.
Det er derfor ikke sikkert, at alle modtager støtte.