Coronavirus

Mette Frederiksen: Ingen traditionelle julefrokoster i år

En kommende stramning af forsamlingsforbuddet vil påvirke julefrokosterne, lyder det fra statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) bekræfter, at der kommer nye restriktioner i lyset af stigende smitte.

Stramninger, der vil betyde, at traditionelle julefrokoster ikke vil kunne gennemføres.

- Coronaen er tilbage. Og vi kommer til at indføre yderligere restriktioner, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Statsministeren varslede allerede tidligere i dag på Facebook, at der var stramninger på vej.

- Vi har været igennem en periode med et højt, men stabilt smittetal. Nu ser vi et højere antal smittede samtidig med, at vi i et antal dage har set færre testede. Derfor er der grund til bekymring og til, at jeg understreger alvoren, siger hun.

Én ting er sikkert

Indtil videre venter Mette Frederiksen dog med at fremlægge detaljerne i de nye indgreb, før regeringen er "klar til" at melde dem ud.

Men forsamlingsforbuddet, der lige nu har en grænse på 50 personer, er et af de områder, regeringen arbejder med, lyder det.

Derfor er der en ting, danskerne allerede nu kan indstille sig på er altså, at der ikke bliver nogen traditionelle julefrokoster i år.

- Til en julefrokost bliver der råbt og danset. Der bliver indtaget anselige mængder alkohol. Det er noget af det, der kan danne basis for, at smitten spreder sig, siger Mette Frederiksen.

Det er dog stadig sandsynligt, at mindre julearrangementer kan afholdes.

- Det betyder jo ikke, at man ikke kan mødes nogle kolleger på en ordentlig og forsvarlig måde og takke hinanden for året, der er gået - afhængig af hvordan situationen er til den tid, siger Mette Frederiksen.

Afbud vælter ind, siger brancheorganisation

Mette Frederiksens udmelding betyder afbud i restaurationsbranchen.

Det siger Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent hos Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurations- og turisterhvervet.

- Det er en urimelig måde at behandle virksomhederne på. Det her får afbuddene til at vælte ind, siger Kristian Nørgaard, der kalder julemåneden for "helt afgørende for branchen".

Lyn-analyse

Det er sådan nu på Christiansborg, at der vil være opbakning til en hver form for restriktioner, som Regeringen kommer med. Det slagsmål tog man i foråret og vurderede, at det er ikke der, man skal slås.

Den diskussion, man har i regeringstoppen lige nu, er, at jo mere der slækkes på at følge de anbefalinger og restriktioner, der allerede er lavet, jo større bliver behovet desværre for at iværksætte nogle nye. Det handler om at få overbevist danskerne om, at det stadig er alvor.

Flere værktøjer i brug

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har udover forsamlingsforbuddet peget på et andet værktøj, regeringen har fokus på.

- Det er selvfølgelig situationen omkring mundbind, hvor vi i Danmark har mundbind i den kollektive trafik, i restaurantlivet og hos lægen. Der har vi mulighed for at skrue op for det, sagde Heunicke til Ritzau tidligere i dag.

Men ifølge Mette Frederiksen er begrænsningen af vores sociale aktiviteter "supervåbnet" mod virussen.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, argumenterede i går for, at man sænkede grænsen til mellem 10 og 15 personer, for at undgå at smittetallet kommer ud af kontrol herhjemme.

Han fremhæver, at hvis 50 mennesker er forsamlet, og en person er smittet, vil 49 personer potentielt kunne blive smittet. Omvendt vil 'kun' 9 personer være i fare for at blive smittet, hvis forsamlingsforbuddet bliver sænket til 10 personer.

- Det er en betydelig forskel, sagde han.

Et offer for, at andre dele er åbne

Ifølge Mette Frederiksen er aflysningen af de traditionelle julefrokoster prisen for, at andre dele af samfundet forbliver åbne.

- Vi har ikke noget ønske om at lukke arbejdspladser ned. Vi vil gerne have, at børnene bliver ved med at gå i skole. At uddannelsesinstitutionerne er åbne. Jeg tror, at en af forudsætningerne for, at det kan lade sig gøre, er, at der bliver skruet yderligere ned for vores sociale aktiviteter, siger hun.

Regeringen ser også på yderligere restriktioner i nattelivet, hvor restauranter og barer i dag skal lukke klokken 22.

Rekordhøjt smittetal

Meldingen om de kommende stramninger kommer i kølvandet på et rekordhøjt smittetal: Torsdag blev der registreret 760 nye danske smittetilfælde.

Det er det højeste smittetal, der nogensinde er registreret på et døgn. Det er kun sket to gange før, at der er konstateret flere end 600 coronasmittede på én dag herhjemme.

Selvom smittetallet steg, er antallet af indlagte faldet med seks personer til 122.

Det ventes, at de nye restriktioner bliver meldt ud inden for de kommende dage.