Partiernes skjulte overgreb

Red Barnet vil have kulegravet ungdomspartier efter anklager om krænkelser

Vi ser situationer, hvor meget unge piger - børn - bliver alvorligt krænket og bringes i situationer, som er farlige for dem, siger generalsekretæren.

Børnerettighedsorganisationen Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt Nielsen, er dybt berørt af TV 2-dokumentarserien 'Partiernes skjulte overgreb'.

Derfor vil organisationen nu rette henvendelse til alle ungdomspartier med direkte anbefalinger til, hvordan de skal undgå overgreb, krænkelser og sexisme.

- Vi er jo vanvittigt optaget af og arbejder for, at unge har adgang til demokratiet. Og det, vi ser her, er, at der er situationer, hvor det ikke er trygt for børn og unge kvinder at være med i ungdomspartierne, siger hun.

Overgreb og sexistiske slagsange

Torsdag aften klokken 20.00 har TV 2 premiere på 'Partiernes skjulte overgreb', hvor ni unge kvinder for første gang fortæller om deres personlige oplevelser med seksuelle krænkelser og overgreb i ungdomspartierne.

Dokumentarserien bygger på interviews med 54 vidner, som har kendskab til eller har været udsat for sexisme, krænkelser og/eller overgreb i ungdomspolitik.

De unge kvinder fortæller blandt andet om, hvordan de er blevet seksualiseret og krænket verbalt på kurser, møder og ved fester i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Venstres Ungdom (VU), Liberal Alliances Ungdom (LAU) og i partiet Alternativet.

En af kvinderne fortæller om, hvordan man kunne veksle sit undertøj til drinkskort ved festerne, mens andre fortæller, hvordan de har oplevet rituelle, sexistiske slagsange rettet mod unge intro-piger.

En række af kvinderne fortæller desuden om seksuelle overgreb.

Episoderne fandt sted i perioden mellem 2011 og 2017. Kvinderne var på det tidspunkt mellem 14 og 19 år.

Flere af sagerne har været efterforsket af politiet, men ingen personer er blevet dømt.

Farlige situationer for unge kvinder

Johanne Schmidt-Nielsen fortæller til TV 2, at Red Barnet mener, at både ungdomspartierne og moderpartierne skal tage det dybt alvorligt, at der er børn og unge, der udsættes for krænkelser.

- Der er faktisk meget, der tyder på, at det (ungdomspartierne, red.) ikke er et trygt rum at komme i som ungt menneske, siger hun.

Red Barnet håber, ungdomspartierne omgående går i gang med at rydde op i den dårlige kultur. Men det er ikke nok.

Derfor vil børnerettighedsorganisationen nu rette henvendelse til ungdomspartierne og anbefale, at der laves en uvildig undersøgelse af omfanget af krænkelser, overgreb og hardcore sexisme. Derudover vil de anbefale, at der stilles krav til, at alle ungdomspartierne udarbejder en samværspolitik, laver løbende trivselsundersøgelser og systematisk underviser og diskuterer grænsesætning.

Johanne Schmidt-Nielsen, der i foråret 2019 forlod dansk toppolitik efter en årrække, ser med stor alvor på, hvad de unge kvinder har været ude for i ungdomspartierne.

- Det er meget alvorligt og meget bekymrende. Vi ser jo situationer, hvor meget unge piger - børn - faktisk bliver alvorligt krænket og bringes i situationer, som er farlige for dem, siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer, at det gør stort indtryk på hende at se, hvor svært det har været for kvinderne at fortælle om overgrebene.

Det handler om magt

Mille Mortensen, der forsker i krænkende adfærd på arbejdspladsen ved Københavns Universitet, har set de to første afsnit af dokumentarserien 'Partiernes skjulte overgreb'. Hun forklarer, at den krænkende kultur handler om magt.

Både en hierarkisk magt, hvor mange er villige til at tækkes af højerestående medlemmer for selv at nå til tops, men også en social magt og kontrol, der blandt andet hænger sammen med den store aldersforskel, der er på medlemmerne i ungdomspartierne. Man kan melde sig ind i et ungdomsparti som 13-årig og skal forlade det, når man fylder 30.

Disse to typer af magt blandet sammen med mænd i 20’erne, piger og unge kvinder helt ned til 13 år og ikke mindst fester med alkohol giver det perfekte grundlag for en krænkende kultur, forklarer Mille Mortensen.

- Vi kunne sikkert have gjort mere

Johanne Schmidt-Nielsen mener, det er vigtigt at gøre ungdomspolitik til noget, der ikke per definition er farligt.

- Det er jo en god ting, at børn og unge engagerer sig. Og det skal være sjovt, fedt og spændende, siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

- Men der er faktorer (i ungdomspolitik i dag, red.), som kan skabe vækst for krænkelser og i sidste ende overgreb.

Den 36-årige tidligere folketingspolitiker for Enhedslisten var som helt ung selv aktiv i ungdomspolitik. Dengang oplevede Johanne Schmidt-Nielsen, at der var meget fokus på blandt andet feminisme og grænsesætning.

- Men vi kunne sikkert have gjort mere, siger hun og tilføjer:

- Jeg tror, man kan finde krænkelser og sexistisk kultur alle steder. Og jeg tror, alle partier kan gøre langt mere for at sikre en tryg kultur og bør gøre mere for at sikre en tryg kultur. Der er bestemt ikke noget, der tyder på, at man kan sætte partifarve på fænomenet.

Du kan se 'Partiernes skjulte overgreb' torsdag aften klokken 20.00 eller på TV 2 PLAY.