Årgang 0

’Årgang 0’-Stephanie har ikke haft kontakt til sin far i to år – ny bog afslører årsagen

I en ny bog fortæller Stephanie Siguenza sin version af historien om sit liv. Blandt andet afslører hun, hvad der er sket i forholdet til hendes far.

10. oktober 2018.

Det er datoen, hvor Stephanie Siguenza, kendt fra dokumentarserien ’Årgang 0’, sidst var i kontakt med sin far, Christian van-der Watt.

Den dag havde de en sms-kommunikation, der satte et foreløbigt punktum for forholdet mellem far og datter.

Emnet var så betændt, at hendes far ikke har ladet høre fra sig siden.

I de to efterfølgende år har Stephanie fejret flere store mærkedage i sit liv, uden sin far:

Dagen hvor hun blev student, 25. juni 2019, dagen hvor hun fik sit kørekort, 26. september 2019, og sin 20-årsfødselsdag, 25. januar 2020.

- Selvfølgelig har det været hårdt. Det ER hårdt. I en lang periode kunne jeg ikke tale om det uden at komme til at græde. Men jeg er kommet videre. Jeg har nogen at snakke om det med, og dét, at jeg nu har skrevet en bog, har også været en form for bearbejdelse og terapi, siger Stephanie Siguenza til TV 2.

I den omtalte bog, ’Stephanie – fra ’Årgang 0’ til frihed’, giver hun sin version af historien om sit liv, om hvordan hun har oplevet at være et kendt ansigt lige fra fødslen, og om alt det, der ikke blev vist i tv-programmerne.

Blandt andet afslører hun altså årsagen til bruddet med sin far.

Fra ”fars pige” til kæmpe tillidsbrud

Blandt de seere, der gennem årene har fulgt ’Årgang 0’ både på tv og i medierne, vil der måske være nogle, der undrer sig over, hvorfor den udadtil så glade Slagelse-pige Stephanie Siguenza pludselig helt holdt op med at tale om eller omgås sin far, Christian van-der Watt.

Fra at være ”fars lille prinsesse”, som siden forældrenes skilsmisse boede det meste af tiden hos faren, sås hun ikke længere i selskab med ham.

Nu var hun kun sammen med sin kæreste, Jeff, og hans familie.

Christian van-der Watt deltog ikke engang i sin ældste datters studenterfest, som man kunne se klip fra i det allersidste ’Årgang 0’-program om Stephanie, portrætprogrammet ’Stephanie – hele historien’, i januar 2020.

Et fravær, som virkede uforståeligt, eftersom netop Stephanies far altid har været en stærk fortaler for, at hun – som den første i familien – tog en gymnasial uddannelse.

Men hun gav ham ikke muligheden for at være med til at fejre hende. Han blev ikke inviteret – hverken på selve dagen for den sidste eksamen eller til studenterfesten, som blev afholdt et par dage senere.

For et år i forvejen brød han, ifølge Stephanie, hendes tillid i en grad, som hun stadig ikke fatter.

Opsparingen

Mens Stephanie Siguenza læste HF i Slagelse, havde hun et fritidsjob i en Fakta-butik.

Hun begyndte i jobbet allerede som 16-årig, da hun gik i 10. klasse.

Gennem to år arbejdede hun først som servicemedarbejder og senere også, da hun fyldte 18 år, som lukkeansvarlig i weekender, og når hun ellers havde tid til at tage en vagt.

Lønnen gik automatisk ind på en konto i Coop Bank, som hun brugte som opsparingskonto.

Da hun stadig var hjemmeboende og endnu ikke myndig, overlod hun, ifølge bogen, ansvaret for opsparingen til sin far, fra hun var 16 til 18 år. Derhjemme boede hun gratis, mens hun studerede, og havde derfor ingen udgifter.

Hvis hun skulle bruge penge til en større investering som eksempelvis en computer og senere et kørekort, overførte hendes far beløbene til hende via mobile pay eller en straksoverførsel, forklarer hun.

Denne ordning fungerede fint, og Stephanie var glad for, at hun på den måde ikke blev fristet til at klatte pengene væk.

Lige indtil hun i september 2018 var hjemme hos sin mor, Christina Siguenza, til den årlige fotosession, hvor der skulle tages pressebilleder til ’Årgang 0’.

Mens jeg fortalte det, så min mor på mig, nærmest chokeret: ”Det mener du ikke”

Fra bogen 'Stephanie - fra 'Årgang 0' til frihed'

Da fotograferne var gået, blev Stephanie hængende og fortalte om sine planer om at flytte ind sammen med Jeff i en lille lejlighed på førstesalen af svigerforældrenes hus.

- Min mor spurgte ind til min økonomiske situation – hvad vi havde at købe møbler for og den slags. Jeg svarede ærligt, at jeg ikke vidste så meget om min egen økonomi, for i de to år jeg havde arbejdet i Fakta ved siden af skolen, havde min far haft mit Nem-ID og mit Coop-kort, som min løn blev indbetalt på. Mens jeg fortalte det, så min mor på mig, nærmest chokeret: ”Det mener du ikke”, sagde hun, fortæller Stephanie Siguenza i bogen.

Hun måtte erkende over for sin mor, at hun for et stykke tid siden havde undret sig over en besked i sin e-boks om nogle kontoudtræk, hun ikke kendte til. Men da hun ikke selv var i besiddelse af sit Nem-ID, kunne hun ikke gå ind og tjekke det.

Sammen med sin mor gik Stephanie i stedet i gang med at lave et større regnestykke ud fra sine vagtplaner.

De kom frem til, at hun gennem to års arbejde havde optjent 80.000 kroner, og at hun ud af det beløb selv havde brugt omkring 20.000 til løbende udgifter. Det betød, at der rundt regnet skulle stå 60.000 kroner tilbage på kontoen.

Det viste sig dog snart, at det gjorde der langt fra.

Kaldt ”snotunge” og ”snotskovl”

Svaret på, hvor mange penge, der stod på hendes opsparing, var sværere at få, end Stephanie Siguenza havde forestillet sig.

Gentagne gange forsøgte hun, ifølge bogen, at få sin far til at udlevere sit Nem-ID, så hun selv kunne undersøge det. Men uden held. Efter flere ugers tovtrækkeri ringede hun derfor ind til Coop Bank og fik oplyst saldoen.

Der stod 539 kroner på opsparingskontoen. Stephanie var lamslået.

Hun spærrede straks sit Nem-ID og fik oprettet et nyt, så hun fremover selv havde kontrol med sin økonomi. Hun var jo for længst myndig.

Når hun efterfølgende sms’ede eller ringede til sin far, endte det hver gang med gensidige beskyldninger. Kontroverserne eskalerede, og han holdt snart op med at svare.

Til sidst så hun ingen anden udvej end at konfrontere ham ansigt til ansigt.

Sammen med sin mor kørte Stephanie ud til sin fars hus i Dianalund og ringede på døren. Hun håbede, at de kunne tale stille og roligt om sagen.

De blev imidlertid mødt af en meget vred Christian van-der Watt. Han råbte ad Stephanie, mens han pegede truende på hende og sagde, at hun ikke skulle give ham deadlines. Han kaldte hende en ”snotunge” og en ”snotskovl”, fortæller hun i bogen.

Stephanie var knust. Hendes mindre søskende Isabella og Tristan boede stadig hos faren, og hun frygtede, at de hørte hans raseriudbrud.

Grædende løb hun ind og hentede nogle ting fra sit værelse i annekset og kørte derfra igen.

Den sidste kontakt

Efter konfrontationen var Stephanie Siguenza så vred og såret, at hun lavede en indsigelse i banken om, at hendes kort var blevet misbrugt. Herefter tog hun ned på politistationen for at anmelde sin far for tyveri.

Da hun sad overfor betjenten, løb følelserne dog af med hende. Hun hulkede, mens hun forklarede om sagen. Trods vreden og skuffelsen var det ubærligt for hende at skulle anmelde sin egen far og måske være skyld i, at han kom i fængsel.

Hendes far havde tidligere været fængslet, og hun var bange for, at hans psyke ikke kunne klare det.

Så snart hun kom hjem, ringede hun til betjenten og trak anmeldelsen tilbage igen, fremgår det af bogen.

I stedet besluttede Stephanie Siguenza at gøre et sidste forsøg på at lukke kontroversen.

Nogle dage senere lykkedes det hende at få fat i sin far på mobilen. Denne gang var han mere velvilligt indstillet, fornemmede hun. Han sagde, at han havde lavet nogle udregninger og foreslog, at de skulle mødes på Bilkas parkeringsplads i Slagelse.

Hvorfor de lige skulle mødes der, fandt hun aldrig ud af. Men trods store trafikale problemer kørte hun derhen. Hun husker tydeligt datoen, for det var dén dag, politiet lukkede Danmark ned med en større menneskejagt. Fredag 28. september 2018.

Hendes far fortalte, ifølge bogen, at han havde regnet sig frem til det beløb, han skyldte hende. Det drejede sig om 26.500 kroner, som han ville sørge for, at hun fik, inden ugen var omme. Fint, tænkte hun.

De skiltes i god stemning, og hun afventede, at han ville vende tilbage.

Halvanden uge senere, onsdag 10. oktober, havde hun stadig ikke modtaget pengene. Så hun skrev til sin far i en sms, at han endnu engang havde brudt sit løfte til hende. Han reagerede, ifølge Stephanie, vredt og svarede, at det ikke gik hurtigere af, at hun pressede ham. I øvrigt havde han heller ikke fået et kontonummer af hende, hævdede han.

Hun blev klar over, at hendes far måtte være dybt presset og fik ondt af ham. Hun nøjedes med at sende sit kontonummer retur. Uden kommentarer.

Siden har hun intet hørt fra ham.

”Trist og sørgeligt”

I en lang periode var Stephanie Siguenza stærkt påvirket af sagen. Hun var følelsesmæssigt ude af kurs og på én gang ked af det og vred på sin far.

Efterhånden som tingene er kommet på afstand, er hun dog blevet langt mere afklaret med situationen. I dag har hun mest overbærenhed tilovers for ham.

- Jeg har ondt af ham over, at han er på den måde, som han er. Det er trist, og det er sørgeligt, at man som forældre har behov for at tage fra sine børn, siger Stephanie Siguenza til TV 2.

Forholdet til reservemoren Pia, Stephanies fars ekskæreste, er også gået i stykker. De taler ikke længere sammen. Stephanie fornemmer, at hun har valgt side.

Ifølge Stephanie stod Pias navn på nogle af de pengeoverførsler, hun modtog via mobile pay, mens faren rådede over hendes konto. Derfor er hun ret overbevist om, at hun også var involveret.

- Jeg har bare haft tillid til de to, fordi det har jo været min far og Pia, som var den her ekstra mor. Dem stoler man jo bare på, at de vil én det bedste. Og så tager de røven på én, konstaterer hun.

Stephanies far: - Der er altid to sider af en sag

Da TV 2 henvender sig til Christian van-der Watt og forelægger ham kritikken fra hans ældste datter, svarer han følgende i en mail:

Der er ALTID to sider af en sag. Denne her beror på misforståelser og sårede følelser

Christian van-der Watt i mail til TV 2

”Der er ALTID to sider af en sag. Denne her beror på misforståelser og sårede følelser. Det er aldrig sjovt at miste kontakt til et familiemedlem, og derfor skal den for mit vedkommende IKKE løses gennem medierne. Jeg har ikke yderligere at tilføje”.

Heller ikke Christian van-der Watts ekskæreste og Stephanies tidligere ”reservemor”, Pia Welander Hansen, ønsker at kommentere direkte på den beskyldning, Stephanie Siguenza retter mod hende om, at hun skulle have medvirket til misbrug af hendes opsparing.

I telefonen siger hun blot følgende til citat:

- Jeg ønsker Stephanie alt muligt held og lykke med hendes bog. Hvis der er noget, hun ønsker at tale med mig om, så ved hun, hvor jeg bor.

Mere end bare penge

Stephanie Siguenza har nu taget hul på sit andet sabbatår, efter at hun blev student.

For nylig fik hun et nyt arbejde som lærervikar på en privatskole i Sorø. Så for øjeblikket passer hun to jobs, da hun fortsat har vagter på Autismecenter Sjælland i Slagelse, hvor hun i marts blev ansat som pædagogmedhjælper. Her arbejder også hendes kæreste, Jeff.

Lejligheden på førstesalen hos svigerforældrene har kæresteparret for længst taget i brug.

Om begrundelsen for, hvorfor hun vælger at omtale konflikten med sin far i en bog, siger Stephanie til TV 2:

Jeg følte ikke, at jeg kunne fortælle min historie uden at have det med

Stephanie Siguenza

- Det har været en meget stor del af mit liv i to år nu, og det påvirker mig stadig den dag i dag. Så jeg følte ikke, at jeg kunne fortælle min historie uden at have det med. Man kan sige, et eller andet sted er det jo bare penge, og det er ligegyldigt. Men der har jo været mere i det for mit vedkommende end bare penge.

Stephanie håber, at hun i fremtiden vil bevare sit fine forhold til sine svigerforældre, sin mor og sine søskende. Hun håber også, at hendes far en dag vil række ud til hende. Men lige nu har hun ikke behov for det. I dag bruger hun ikke længere sin fars efternavn. Kun på bogens omslag, fordi det stadig officielt er hendes navn. Men ellers kalder hun sig kort og godt: Stephanie Siguenza.

’Stephanie – fra ’Årgang 0’ til frihed’ er skrevet af Stephanie Siguenza van-der Watt i samarbejde med Anne Nørkjær Bang og udkommer 22. oktober på Gyldendal.