Ubådssagen

Peter Madsen anholdt efter flugtforsøg

Hvad skete der? Den drabsdømte ubådsbygger Peter Madsen blev tirsdag formiddag anholdt efter et flugtforsøg.

Hvad sker der videre i sagen? 15.30 holdt politiet pressemøde om flugtforsøget. Her fortalte de, at Peter Madsen havde en bombe- og pistolattrap på sig. De fortalte desuden, at det vil blive undersøgt, om Peter Madsen fik hjælp til flugtforsøget.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Peter Madsen bliver sigtet efter sit flugtforsøg

Peter Madsen vil blive sigtet for forsøg på fangeflugt ifølge straffelovens § 124 – og det vurderes, om andre sigtelser skal rejses. 

Det skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Justitsminister varsler nye tiltag

Justitsminister Nick Hækkerup (S) varsler nye tiltag efter Peter Madsens flugtforsøg. I et opslag på Twitter kalder han sagen for "dybt alvorlig":

- Det siger sig selv, at dømte livstidsfanger, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, ikke skal kunne slippe ud af myndighedernes varetægt.

- Et er sikkert: Vi kommer til at iværksætte en række yderligere tiltag mod fangeflugter i den kommende tid, skriver han.

Peter Madsen kan ende i endnu en retssag, vurderer retsreporter

Der kommer givetvis en retssag mod Peter Madsen efter hans flugtforsøg, vurderer retsreporter Astrid Søndberg.

- Det er et lovbrud, han har begået, og han har truet nogle personer, siger hun.

Men flugtforsøget vil formentlig ikke påvirke, hvor længe han skal afsone, fordi han allerede er livstidsdømt.

- Peter Madsen sidder allerede livstid, og der er ikke udsigt til, at han bliver prøveløsladt. Han sidder i fængsel, og det vil han blive ved med, siger Astrid Søndberg.

Den længst siddende livstidsfange har indtil videre siddet 40 år i fængsel. 

Det ved vi efter pressemødet

Her er, hvad vi ved efter pressemødet: 

  • Peter Madsen havde formentlig hverken bombe eller pistol på sig. Der var derimod tale om en bombe- og pistolattrap.
  • Peter Madsen fik formentlig ikke hjælp til sin flugt.
  • Peter Madsen hoppede ind i en hvid varevogn under sin flugt. Her blev han anholdt. Chaufføren er formentlig ikke involveret i flugtforsøget.
  • Politiet skal undersøge nærmere, hvordan Peter Madsen kunne flygte. Politiet vil undersøge, om sikkerhedsprocedurerne i Herstedvester Fængsel skal skærpes.
  • Man har endnu ikke taget stilling til, om Peter Madsen skal fremstilles i grundlovsforhør.
  • Det står heller ikke klart, hvor Peter Madsen skal befinde sig den kommende tid.
  • Ingen kom fysisk til skade under Peter Madsens flugtforsøg.

Danmark har kedelig tredjeplads i fangeflugter

Da drabsdømte Peter Madsen tirsdag forsøgte at flygte fra Herstedvester Fængsel, skrev han sig ind i en perlerække af fangeflugter fra danske arresthuse og fængsler.

Ser man alene på de lukkede fængsler i EU-landene, tager Danmark en tredjeplads på listen over lande, hvorfra flest flygter fra fængslet. Det viser en rapport fra Europarådet fra 2018.

Netop Herstedvester Fængsel er et lukket fængsel til indsatte med behov for "psykiatrisk, psykologisk og/eller sexologisk udredning og behandling", står der på Kriminalforsorgens hjemmeside.

Politiet vil undersøge, om Peter Madsen har fået hjælp til sin flugt

Politiet har ikke mistanke om, at Peter Madsen har fået hjælp til at flygte. Men det bliver undersøgt, siger politiinspektør Mogens Lauridsen.

Under flugtforsøget sprang Peter Madsen ind i en varevogn. Det var herfra, at Peter Madsen blev hevet ud og anholdt.

Politiet formoder heller ikke, at chaufføren af varevognen er involveret.

Intet tyder på, at Peter Madsen havde sprængstoffer på sig

Politiinspektør Mogens Lauridsen fortæller, at der ikke er noget, der tyder på, at Peter Madsen havde spængstof på sig, men en bombeattrap. Politiet tror desuden, at den pistollignende genstand, han havde på sig, ikke var en ægte pistol.

Ingen er kommet fysisk til skade

Da Peter Madsen i formiddag forsøgte at flygte fra Herstedvester Fængsel, truede han sig ud, bekræfter Institutionschef for Herstedvester Fængsel, Hanne Høegh Rasmussen.

- Der er ikke nogen, der er kommet fysisk til skade, men det har været meget psykisk belastende for de involverede medarbejdere, siger Hanne Høegh Rasmussen.

Politiet er ved at klarlægge hændelsesforløbet.

Hvad vil politiet sige på pressemødet?

Ifølge TV 2s retsreporter Astrid Søndberg vil politiet orientere om det konkrete forløb i forbindelse med Peter Madsens flugtforsøg på pressemødet.

- Institutionschef for Herstedvester Fængsel, Hanne Høegh Rasmussen, skal fortælle om den del af flugten, der foregik bag fængslets mure, mens politiinspektør Mogens Lauridsen gennemgår den sidste del af flugtforsøget samt pågribelsen og det, der nu kommer til at ske med Peter Madsen, siger hun.

Pressemøde klokken 15.30

Københavns Vestegns Politi har indkaldt til pressemøde klokken 15.30. Følg det her og på TV 2 NEWS.

Tilstede vil være institutionschef for Herstedvester Fængsel, Hanne Høegh Rasmussen, og politiinspektør Mogens Lauridsen.

Ifølge TV 2s oplysninger er Peter Madsen blevet ført til Albertslund Politigård, hvor han inden for 24 timer vil blive stillet for en dommer.

Politiet har ikke turdet tage nogen chancer med Peter Madsen

Politiet har ikke turdet tage nogen chancer med Peter Madsen, siger tidligere operativ chef i PET, Frank Jensen, til TV 2. Ifølge ham er Peter Madsen så farlig en indsat, at man ingen anelse har om, hvad han kan finde på, og derfor er politiet gået meget forsigtigt frem - måske endnu mere, end man ville have været med en anden flugtfange.

- Man må forestille sig, at han kan finde på hvad som helst set fra et politimæssigt synspunkt. 

Fængselsforbundet bekræfter: Kvindelig ansat blev taget som gidsel

Formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, bekræfter over for Ekstra Bladet, at en kvindelig civilt ansat blev taget som gidsel, og at den indsatte var bevæbnet med "en pistollignende genstand". 

- Våbnet var livagtigt, så fængselsbetjentene i porten turde ikke tage nogen chancer i forhold til gidslet, som, de vurderede, var i livsfare, og de vælger at lukke ham ud gennem porten. Det er en beslutning, jeg bakker op om. Vi skal ikke risikere, at nogen bliver slået ihjel - så må vi finde vedkommende bagefter, siger Bo Yde Sørensen til Ekstra Bladet. 

Hvordan kunne det ske?

Et af de helt store spørgsmål, der presser sig på, er, hvordan det kunne lykkes en livstidsfange at flygte fra et dansk fængsel. Herstedvester Fængsel er et lukket fængsel med 161 pladser, og her har nogle af de mest farlige kriminelle gennem tiden afsonet deres straf. 

- Det er ganske svært at flygte fra Herstedvester Fængsel, for ikke at sige næsten umuligt, siger landsformanden for Kriminaforsorgen, John Hatting, til TV 2. 

I dag lykkedes det som bekendt Peter Madsen at slippe fri. Til pressebriefingen klokken 15 bliver vi formentlig klogere på, hvordan det kunne lade sig gøre.  

Pressebriefing forventes at være klokken 15

Der indkaldes til pressemøde omkring klokken 15, oplyser Københavns Vestegns Politi på Twitter. 

TV 2 erfarer: Madsen er kørt til politigården i Albertslund

TV 2 erfarer, at Peter Madsen er kørt til politigården i Albertslund, hvor han skal afhøres. Inden for 24 timer vil han blive fremstillet i grundlovsforhør.

Et par timers drama

Fra Peter Madsen er flygtet fra Herstedvester Fængsel, til han nu er blevet kørt væk af politiet, er der gået et par timer. Peter Madsen nåede cirka 500 meter væk fra fængslet, inden politiet anholdt og omringede ham. Der er fortsat politi tilstede, og området ved Nyvej i Albertslund er spærret af. 

Politiet vil sikre sig spor

Der er stor sandsyndlighed for, at politiet har kørt Peter Madsen væk til et sted, hvor der kan foretages undersøgelser, oplyser TV 2s retsreporter Astrid Søndberg. Blandt andet skal der foretages undersøgelser af, om det er et ægte bombebælte, han har haft om livet. Selvom Peter Madsen allerede har en livstidsdom, vil der formentlig komme en retssag ud af den her situation, siger hun. 

Peter Madsen ført væk af politiet

Peter Madsen er nu kørt væk af politiet, der på Twitter oplyser, at aktionen er slut. Desuden indkaldes der til pressemøde senere i dag. 

Spærret af for pressen

Der er nu totalt spærret af for pressen, oplyser TV 2s reporter Laura Kretz, der er til stede på Nyvej i Albertslund. Ifølge hende er politiet lige nu ved at finde ud af, præcis hvad Peter Madsen har om livet. 

Derfor siger politiet, at Peter Madsen er anholdt

Mange undrer sig over, hvorfor politiet tidligt oplyste, at Peter Madsen er anholdt, mens livebilleder viser ham sidde på græsset et stykke fra politiet. Ifølge TV 2s retsreporter Astrid Søndberg kan man godt være anholdt uden decideret at være i politiets varetægt. I denne sag skyldes det formentlig, at Peter Madsen sidder med, hvad der ligner et bombebælte om livet, og derfor går politiet ikke direkte hen til ham. 

- Det kan tage lang tid, inden han bliver ført væk. Men Peter Madsen er låst nu og kan ikke slippe væk. Lige nu er politiets vigtigste job at sikre, at ingen mennesker kommer til skade, siger Astrid Søndberg.