Partiernes skjulte overgreb

Tidligere ungdomspolitiker viser opsigtsvækkende Facebook-tråd: - Den er billedet på en sexistisk kultur

23-årige Rikke From var i 2015 genstand for kvindefjendske og sexistiske beskeder. I dag mener hun, at vi kan lære noget af Facebook-tråden.

18-årige Rikke From følte sig selvsikker, da hun indtog talerstolen den lørdag i 2015.

Foran hende sad en hestesko af ledende medlemmer fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU). De fleste kiggede ned i deres computere, da hun begyndte sin politiske tale. Det tænkte Rikke From dog ikke videre over.

Det var normalt, at medlemmerne i partiet skrev til hinanden på Facebook under et hovedbestyrelsesmøde. Som regel handlede det om at koordinere, hvem der stemte for og imod forskellige forslag.

Men på mødet denne lørdag havde ti mandlige medlemmer også en Facebook-samtale med en anden agenda.

 1. For mange kvinder på talerstolen.

 2. Det lort for statikken det her!!!

En usund kultur

Rikke From er i dag en af de ni unge kvinder, der står frem med hård kritik af kulturen i de danske ungdomspartier.

I TV 2-dokumentaren 'Partiernes skjulte overgreb' fortæller kvinderne om grænseoverskridende adfærd, magtmisbrug, seksuelle krænkelser og overgreb. Kort sagt en usund kultur, som de mener, der skal gøres op med.

En fortæller blandt andet om, hvordan hun som helt ung til fester blev opfordret til at smide trusser og bh i bytte for et gratis barkort, og andre fortæller om, hvordan der blev sunget sange om ”intropiger, der skal ned på alle fire”.

I dokumentaren fortæller Rikke From, der i dag er 23 år, blandt andet om en opsigtsvækkende sag fra 2015 om en Facebook-tråd. Her blev hun som 18-årig genstand for kvindefjendske og sexistiske beskeder i en gruppechat mellem flere ledende medlemmer af hovedbestyrelsen i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Partiernes skjulte overgreb

Ni unge kvinder fortæller i en ny dokumentar om deres personlige oplevelser med seksuelle krænkelser og overgreb i ungdomspartierne hos Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance og i partiet Alternativet.

Flere af sagerne har været efterforsket af politiet. Ingen personer er dog dømt skyldige.

Kvinderne har valgt at fortælle deres historie, fordi de mener, at der er en usund kultur i ungdomspolitik, som bør ændres.

Kvinderne beretter om episoder, der fandt sted mellem 2011 og 2017, mens de var mellem 14 og 19 år.

'Partiernes skjulte overgreb' kan ses torsdag kl. 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Rikke From står frem for at vise, hvor gennemsyrende og stort et problem sexisme er i ungdomspolitik. Og fordi hun ikke ønsker, at andre unge kvinder skal opleve det samme og stå tilbage med en følelse af selv at være skyld i det.

- Jeg fortæller min historie, fordi jeg har oplevet, at der i politik har været og er en fuldstændig systematisk udnyttelse af unge piger, og fordi politik tiltrækker nogle mennesker, som misbruger deres magt til at manifestere sig over for andre, siger Rikke From.

Netop det mener hun, at Facebook-tråden fra 2015 er et godt billede på. Og derfor tror hun også, at vi alle kan vi lære noget af den i dag.

En hård tone og “da da dam”-sange

Rikke From husker, at hun allerede som helt ung ret hurtigt fik at vide, at hun som kvinde skulle passe på sit ry og ikke være sammen med for mange mænd. Ellers ville hun ikke komme nogen vegne i ungdomspartiet.

Hun havde meldt sig ind i DSU med Helle Thorning-Schmidt som forbillede. Og det var især arbejderpartiets stolte traditioner, fællesskabet og den lange historie, der fascinerede hende.

Her stod man sammen om den samme sag.

Hun oplevede dog også, at der i partiet var en markant hårdere og ofte nedladende tone, end der eksempelvis var blandt hendes klassekammerater. Især overfor piger og unge kvinder.

Et eksempel på det var, når der blev sunget de såkaldte “da-da-dam-sange” til DSU-festerne. Nogle af sangene kørte personligt på enkelte kvinder - heriblandt Rikke From - mens andre var møntet generelt på unge kvinder.

Alle intropiger de skal ned på alle fire

Tekst fra en "da-da-dam"-sang

Sangene var en del af normen. Men på et tidspunkt blev det tydeligt for flere kvinder i partiet, at grænsen for nedværdigende adfærd var nået.

Det skete, da Rikke From og en række andre kvinder blev tilføjet til den Facebook-tråd, som ti mænd havde haft under et hovedbestyrelsesmøde i 2015. Hvordan de blev tilføjet er stadig uklart i dag.

Men det, de kunne læse, handlede om både vold mod kvinder, homofobi, voldtægt og pædofili. Flere af beskederne handlede om navngivne kvinder fra organisationen og var blevet skrevet, mens de stod på talerstolen.

 1. Kvinder skal have pik, tæsk og kartofler. Og er der bøvl med dem, kan de undvære kartoflerne

 2. Jeg har intet imod kvinder, så længe de holder mund og føder drengebørn

 3. Kan de kravle, kan de avle

 4. Kan de bløde, kan de føde

 5. Kan de ligge, kan de slikke

På et tidspunkt i tråden skrev en af mændene:

- Okay, guys. 30 sekunders mulighed for at skrive om Rikke.

 1. Rikke skal fandme ikke tro, at hun kan bidrage positivt i statistikken

 2. Vi kan fratage hende taleretten

 3. Hun skulle neutraliseres, pacificeres!

Da Rikke From så de ting, der var skrevet om hende, havde hun mest bare lyst til at lukke det ned igen og lade, som om hun aldrig havde set det.

Det var pinligt. Flovt. Skamfuldt.

Men mest af alt var hun vred på sig selv over, at hun havde sat sig i en situation, hvor andre så sådan på hende.

 1. Selvom jeg synes, at Rikke jo er super fræk (Har jo noget for 12-årige) så skal hun ikke være med her

Hun havde ikke lyst til at diskutere det med nogen.

Først nogle dage efter nærlæste hun flere af beskederne.

 1. Og vi skal alle kneppe en mindreårig

 2. (Navngiven pige, red.) ligner en... kan det gå an?

 3. og rikke from

En af mændene delte på et tidspunkt også en kvindes adresse og e-mail og flere kvinders telefonnumre i Facebook-tråden.

Informationen var hentet fra DSU's medlemsarkiv, som han kun havde adgang til, fordi han besad en tillidspost i partiet.

I den sammenhæng faldt følgende besked også:

 1. Samtykke til penetration. Lige der.

Ekspert: Derfor er det så svært at sige fra

TV 2 har vist dokumentaren 'Partiernes skjulte overgreb' til Mille Mortensen, der forsker i krænkende adfærd på arbejdspladser ved Københavns Universitet.

Ifølge hende viser dokumentaren - og herunder Facebook-tråden - at grænseoverskridende adfærd kan blive accepteret, fordi det med tiden bliver normen.

- Der sker typisk det, at man tænker, at hvis nogen kan finde på at skrive sådan om mig, så må der være noget galt med mig. Det rammer værdigheden hos os mennesker, så det er først, når man opdager, at man ikke er den eneste, at man ser et generelt problem, siger Mille Mortensen.

Ifølge Mille Mortensen er det tydeligt, at kvinderne ingen forudsætninger har for at sige fra over for den grænseoverskridende adfærd.

- Der er ikke nogen, der siger fra, fordi man har vænnet sig til, at det er et grundvilkår. At hvis du vil være i dansk politik i et ungdomsparti, ja, så må du finde dig i at få solgt dit undertøj for at få et gratis barkort, eller finde dig i at der bliver skrevet om dig i en tråd, når du står på talerstolen, siger Mille Mortensen.

Det plantede en vis usikkerhed hos mig - at jeg trods alt skulle tænke over, at nogen kunne dømme mig

Rikke From

- Det her er ikke okay

Rikke From husker, at der var en fløj i partiet, der så beskederne som harmløse jokes. Der var dog også flere af de erfarne og ældre kvinder i partiet, der gik ud og sagde, at der intet sjovt var i det, og at deres grænser var nået.

Og netop det skubbede også til Rikke Froms egen opfattelse af det.

- Som 18-årig, nyvalgt hovedbestyrelsesmedlem var det svært for mig at sige fra. Men da jeg kunne se, at de erfarne kvindelige medlemmer sagde: “Det her er ikke okay”, tænkte jeg, at det også var okay for mig at mene det, fortæller Rikke From.

I dag er hun ikke i tvivl om, at beskederne var nedværdigende og langt over grænsen.

- Jeg tror ikke, man kan skrive sådan og derefter se os kvinder i øjnene om aftenen eller næste morgen og give os en respektfuld behandling. Jeg har svært ved at se, hvordan man kan lægge det væk og se os som ligeværdige efter det, siger Rikke From.

Sagen endte med, at nogle af kvinderne gik til ledelsen.

En af de ti mænd var dirigent på mødet. Den post valgte han at fratræde og valgte efterfølgende at stoppe i hovedbestyrelsen kort tid efter. De andre forblev på deres poster.

Samme år besluttede DSU-ledelsen sig for at undersøg trivslen og kulturen i ungdomspartiet. Undersøgelsen viste blandt andet, at 21 procent af deltagerne på en sommerlejr oplevede ”grænseoverskridende adfærd”. Og på et påskekursus havde 29 procent af deltagerne oplevet, at ”nogle var ubehageligt fysisk nærgående over for dem”.

12 procent på påskekurset og 15 procent på sommerlejren oplevede, at ”deres afvisninger ikke blev respekteret”. Undersøgelsen blev dog aldrig delt med medlemmerne eller offentligheden.

Fire år senere bragte avisen Information en række historier om Facebook-tråden, hvor flere kvinder stod frem anonymt. Først her fik to mænd, der på dette tidspunkt stadig havde deres tillidsposter, frataget deres tillidsposter.

Ingen af mændene har i dag tillidsposter i DSU, og ingen ønsker at stille op til interview.

TV 2 har talt med Frederik Vad, der i dag er formand for DSU. Han var ikke selv en del af tråden, men var med til mødet. Han så dog først Facebook-tråden sidste år.

Han kalder det “total mangel på dømmekraft” og "mangel på respekt", at magtfulde medlemmer har skrevet den slags om andre medlemmer i partiet.

Frederik Vad erkender, at der i ungdomspartiet har været en kritisabel kultur. Han mener dog, at det er blevet bedre i dag.

En usikkerhed blev plantet den dag

Rikke From er ikke længere medlem af hverken DSU eller Socialdemokratiet. Mens hun stadig var i ungdomspartiet, oplevede hun dog også, at der var en begyndende kulturændring.

I TV 2-dokumentaren ‘Partiernes skjulte overgreb’ forholder hun Frederik Vad den kultur, som hun oplevede med ledende medlemmers måde at udnytte unge kvinder seksuelt.

For Rikke From betyder det meget, at Frederik Vad i dag tager sin del af ansvaret for den kultur, der både er og var i DSU. Det gør det nemmere at ændre kulturen og forebygge, at det sker igen, mener hun

- Jeg tror, der er mange, der har det sådan: ”Herregud, de har bare haft det lidt sjovt i en Facebook-tråd”. Det tror jeg også, jeg selv havde tænkt på det tidspunkt, hvis det ikke var fordi, jeg rent faktisk læste, hvad der stod. Og jeg var egentlig ret rystet over, at der var folk, der kunne skrive sådan om mig, siger Rikke From.

Selvom Facebook-tråden ligger fem år tilbage, mener hun, at vi kan lære noget af den i dag.

- Jeg synes, at tråden afbilder den kultur, som er meget aktuel lige nu, men som er svær at være konkret omkring. For den viser, hvornår noget kammer rigtig meget over, uden at det er decideret overgreb. Og der er bare kort fra at tale om kvinder på den her måde til at gøre noget, der fysisk ikke er okay, siger Rikke From og tilføjer:

Når hun i dag ser tilbage på sit 18-årige jeg, der gik ubekymret på talerstolen den lørdag i 2015, kan hun godt se, at kulturen i partiet har påvirket hende.

- Før det møde var jeg sjældent speciel usikker. Jeg tænkte egentlig ikke mange tanker ved at indtage en talerstol. Og jeg har aldrig været typen, der tænker, før jeg taler. Men det plantede en vis usikkerhed hos mig. At jeg trods alt skulle tænke over, at nogen kunne dømme mig og skrive sådan om mig, siger hun.

Når hun fortæller sin historie i dag, er det derfor også med et håb om, at andre unge kvinder ikke skal lave de koblinger, som hun gjorde dengang.

- Jeg ønsker ikke, at en pige på 18 år skal læse sådan nogle ting om sig selv og tænke, at hun har begået fejl, siger Rikke From.

Beskederne i artiklen er rekonstrueret. TV 2 har set hele indholdet af den originale Facebook-tråd.

'Partiernes skjulte overgreb' kan ses allerede nu på TV 2 PLAY og på TV 2 torsdag klokken 20.