Krænkelser på arbejdet

Frank Jensen under anklage for seksuelle krænkelser

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Næstformand i Socialdemokratiet og overborgmester i København Frank Jensen har trukket sig fra politik. 

Hvorfor? Frank Jensen siger, at han trækker sig, fordi den seneste tids anklager om krænkelser fra hans side skygger for hans politiske arbejde.

Redaktør peger på tre mulige efterfølgere til Frank Jensen

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, siger til TV 2, at han forventer, at Socialdemokratiet vil kigge efter nogle kendte og erfarende navne til posten som spidskandidat for partiet ved kommunalvalget næste år.

Han peger her på tre mulige afløsere for Frank Jensen.

Pernille Rosenkrantz-Thiel:

Børne- og undervisningsminister og folketingsmedlem for Socialdemokratiet siden 2011.
- Hun bliver nævnt som en mulig kandidat i partiet. Hun er minister og tæt med Mette Frederiksen. Hun kunne være et bud.

Sophie Hæstorp Andersen:

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden samt formand for forretningsudvalget.
- Hun er spidskandidat for Socialdemokratiet ved det kommende regionsrådsvalg, hvilket også er en magtfuld post, men hun kunne måske godt overtales.

Christina Antorini:
Tidligere minister og nuværende direktør i LIFE, der er et landsdækkende og almennyttigt undervisningsinitiativ inden for STEM-uddannelserne.

- Hun kunne måske også overtales, lyder det fra Jakob Nielsen.

Lars Weiss: - Jeg har en lille søn og et familieliv, der skal fungere

Lars Weiss vil have styr på både familielivet og den politiske opbakning, hvis han skal stille op som overborgmester i København.

Sådan fortæller den socialdemokratisk gruppeformand og fungerende overborgmester til TV 2.

- Jeg har en lille søn og et familieliv, der skal fungere, og det er bestemt ikke en loppetjans at være overborgmester i København. Jeg skal være sikker på, at det er det, jeg vil, og hvis jeg vil, skal jeg være sikker på, at jeg har et bredt mandat både i gruppen og i baglandet, siger han.

Ifølge Lars Weiss fandt han først ud af, at han måtte træde til som fungerende overborgmester, en halv time før, at Frank Jensen tidligere i dag trak sig fra posten.

Derfor har han heller ikke gjort regnebrættet op endnu, fortælller han:

- Der landede lige pludseligt en arbejdsopgave ned i skødet på mig, jeg ikke var forberedt på. Det sætter nogle tanker i gang.

Ny overborgmester vælges torsdag i næste uge

På torsdag vil der blive valgt en ny overborgmester i København.

Det fortælller Niels E. Bjerrum, medlem af borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet, efter aftenens møde i den socialdemokratiske gruppe. 

- Helt formelt er det på torsdag i næste uge på vores møde i Københavns borgerrepræsentation, at der bliver valgt en ny overborgmester – og der har vi selvfølgelig en kandidat klar, siger han.

Ifølge Niels E. Bjerrum har Socialdemokraterne brugt mødet på at "se hinanden i øjnene." Derudover er mødets indhold hemmeligt, siger han. 

Lars Løkke Rasmussen: - København er en bedre by, end da han tiltrådte

I et tweet takker tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen for et "godt, seriøst og tillidsfuldt samarbejde" med Frank Jensen.

Her fremhæver han blandt andet arbejdet med Lynetteholmen og Tour de France-starten i Danmark. 

- København er en bedre by, end da han tiltrådte. Det hører med til eftermæglet. Tak for indsatsen, skriver han blandt andet. 

Lars Weiss ved endnu ikke, om han går efter overborgmesterpost

Fra klokken 17 mødes den socialdemokratiske gruppe i Københavns Borgerrepræsentation. 

Her skal medlemmerne blandt andet diskutere, hvem der skal overtage overborgmesterposten efter Frank Jensen. Det fortæller gruppeformand og fungerende overborgmester Lars Weiss til TV 2: 

- Det er det, vi blandt andet skal have en drøftelse af, samt hvordan forløbet skal være. Vi skal høre, hvem der kunne være interesseret, og så skal det være en diskussion, vi skal have med baglandet.

Lars Weiss har dog endnu ikke besluttet sig for, om han selv vil gå efter posten.

- Jeg har simpelthen ikke gjort mit regnebræt op endnu, siger han. 

Socialdemokratiske medlemmer af borgerrepræsentation mødes i aften

De socialdemokratiske medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation holder møde på Københavns Rådhus i aften fra klokken 17 til 18.

Det bekræfter medlem af borgerrepræsentationen Niels E. Bjerrum over for TV 2.

På mødet skal medlemmerne diskutere tidligere overborgmester Frank Jensens tilbagetrædelse fra dansk politik. 

Socialdemokratiet holder møde, men finder ikke ny næstformand

Socialdemokratiet har netop afholdt hovedbestyrelsesmøde, men har ikke udpeget en konstitueret næstformand.

Det bekræfter partisekretær Jan Juul Christensen over for TV 2.

Taburetten er ellers ledig, efter Frank Jensen mandag har meddelt, at han trækker sig.

Hovedbestyrelsesmedlem i partiet Morten Thorup regner med, at en ny næstformand vil blive fundet inden for højst en måned. Det siger han til Ritzau. 

Frank Jensen skriver sidste opslag på sin Facebook-profil

Frank Jensen vil bruge mere tid med sin familie i den kommende tid. 

Det skriver han i et opslag på Facebook, som vil være det sidste på hans Facebook-profil. 

- Dette opslag bliver mit sidste på denne FB-side. Tak til alle jer, der har fulgt mig med gode råd, kritik og støtte igennem årene. Pas godt på jer selv, skriver han.

Rockwool Fonden vil overveje Frank Jensens fremtid i bestyrelsen

Rockwool Fonden vil drøfte Frank Jensens fremtid i bestyrelsen.

Det oplyser Rockwool Fonden i en pressemeddelelse, efter Frank Jensen har meldt sin afgang som overborgmester som følge af en række krænkelsessager.

Mette Frederiksen om Frank Jensen: - Det er den rigtige beslutning

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver på Facebook, at hun synes, Frank Jensen tog den rigtige beslutning. 

- Frank Jensen har netop meddelt, at han trækker sig med øjeblikkelig varsel fra både overborgmesterposten i København og som næstformand for Socialdemokratiet. Det er den rigtige beslutning, skriver Mette Frederiksen.

Hun fortsætter med at sige, at Frank Jensen i hendes øjne har gjort et godt stykke politisk arbejde.  

- Men historien om Frank Jensen hverken kan eller skal stoppe her. Frank har været en god og flittig næstformand for Socialdemokratiet. I flere år bestridt ministerposter og dermed bidraget til genopretningen af dansk økonomi i 90’erne og den tilhørende bekæmpelse af den massive arbejdsløshed. Og i mere end 10 år har han været en ambitiøs og progressiv borgmester for landets hovedstad.

Hun slutter af med at sige, at hun er ked af, der har været nogle personlige forhold i Frank Jensens liv, der får hans politiske karriere til at ende her. 

- Der har været nogle personlige forhold omkring Frank, som har været problematiske. Og som ikke har kunnet overkommes og dermed blokeret for et fortsat politisk engagement.

Ligestillingsminister kalder Frank Jensens exit for nødvendigt

På Facebook skriver ligestillingsminister Mogens Jensen fra Socialdemokratiet, at Frank Jensens beslutning er hård, men nødvendig. Han erklærer samtidig sin støtte til de kvinder, der står frem.

- Som ligestillingsminister og medlem af ledelsen i Socialdemokratiet står jeg entydigt på de krænkede kvinders side. De kommentarer, der florerer på sociale medier, hvor kvinderne bliver angrebet for at stå frem, hører ingen steder hjemme. Jeg mener, at vi skal takke kvinderne for at have modet til at fortælle om deres oplevelser.

Enhedslisten glæder sig over Frank Jensens exit

På Twitter skriver Pernille Skipper, at det er klogt af Frank Jensen at trække sig.

Frank Jensen er rasende og ærgerlig, siger politisk redaktør

TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, siger, at Frank Jensen er rasende og ærgerlig over, at hans politiske karriere skal ende sådan her.

- Han synes ikke, det er retfærdigt. Han antyder også flere gange, der ikke er retssikkerhed. Men vi skal huske, han selv har erkendt, at han i 30 år har været en del af den her krænkelseskultur. Så der ligger nok også en erkendelse af, at der var for meget til, at han kunne fortsætte sin politiske karriere.

Pressemødet er slut

Pressemødet på Islands Brygge er slut.

Frank Jensen har trukket sig som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet. 

Han advarede mod at lade folkedomstole afgøre sager, der ikke er blevet fuldt belyst. Han sagde samtidig, at der har hersket en machokultur i politik, som han også selv har været en del af, og at han havde forsøgt at bedre sig. 

DSU-formand i København: - I dag har vi bevist, at det HAR konsekvenser

Cecilie Sværke Priess, der er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i København, skriver på Twitter, at hun er glad for, at Frank Jensen trækker sig. Det beviser ifølge hende, at der er konsekvenser for krænkelser.

Radikale Venstres borgmester i København glæder sig over Frank Jensens tilbagetrædelse

Socialborgmester i Købehavn Mia Nyegaard fra Radikale Venstre skriver på Facebook, at hun er glad for, at Frank Jensen trækker sig.

- Det er en rigtig beslutning af Frank Jensen. Han kan selvfølgelig ikke sidde på overborgmesterposten, mens der pågår en grundig undersøgelse af ham. Københavns Kommune er Danmarks største arbejdsplads, og vi har et kæmpe ansvar for, at samtlige 40.000 medarbejdere og folkevalgte kan gå på arbejde i kommunen og på Københavns Rådhus, uden at risikere at blive krænket. Chikane og krænkelser skal vi ikke acceptere, skriver hun. 

Frank Jensen til medierne: - I har aldrig taget mig i at lyve

- De forseelser og fejl, jeg har begået, dem har jeg vedkendt mig. Jeg har aldrig løjet. Jeg er aldrig blevet taget i at lyve, siger han. 

- Det er ikke en retsstat værdigt

Frank Jensen mener ikke, at advokatundersøgelsen fungerer, som den skal. Han siger, at når folk er kommet med sager til dem, så er sagerne blevet offentlige.

- Det er ikke en retsstat værdig. Vi skal ikke til at føre omvendt bevisførelse, siger han. 

Frank Jensen trækker sig fra politik

Den nu tidligere overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet trækker sig helt fra politik, siger han. 

Lars Weiss er overborgmester til 29. oktober

Det siger Frank Jensen på pressemødet.